ΠΑΣΟΚ: Αντίδοτο στην εσωστρέφεια αναζητεί ο Ανδρουλάκης - Πώς οι περιπτώσεις Μπατζελή, Κωνσταντινόπουλου, Πάχτα δημιούργησαν νέους πονοκεφάλους
Πάνω από 700 στελέχη συναντιούνται στο ΣΕΦ
Οι επιδιώξεις Ανδρουλάκη στον απόηχο των "φωνών" για λάθος χειρισμούς και στρατηγική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

Αντίδοτο στην εσωστρέφεια αναζητεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αύριο το πρωί θα πραγματοποιήσει ομιλία στο ΣΕΦ και συγκεκριμένα σε μία αίθουσα που φέρει το όνομα «Μελίνα Μερκούρη». Στο αμφιθέατρο του φαληρικού γηπέδου θα βρεθούν πάνω από 700 στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία θα λάβουν μέρος στη «μεγάλη επανεκκίνηση» που θέλει να επιχειρήσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Μία επανεκκίνηση που θα σχετίζεται με το ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα του Κινήματος, που τα στελέχη του κόμματος θα πρέπει να το μάθουν όπως το Ευαγγέλιο με σκοπό να το μεταδώσουν σε ολόκληρη τη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, ο κ. Ανδρουλάκης για πολλοστή φορά θα επαναλάβει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η μοναδική εναλλακτική που μπορεί να αντιπαρατεθεί τη Νέα Δημοκρατία. Από την ομιλία του δεν θα λείπουν οι αναφορές σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, με τις οποίες παραδοσιακά το κόμμα, που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει καλές σχέσεις. Δηλαδή τους ελεύθερους επαγγελματίες τους αγρότες κ.α.
Την ώρα που ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρεί τη φυγή προς τα εμπρός καλείται να αντιμετωπίσει και την εσωστρέφεια που συντηρείται για τα καλά στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη, με τις αναταράξεις, ειδικά το τελευταίο τρίμηνο να είναι συνεχείς. Πολλά στελέχη, κυρίως αυτά που στήριξαν τον Χάρη Δούκα στις εσωκομματικές εκλογές του Οκτωβρίου, φαίνεται να επιμένουν αμφισβητώντας την πλειοψηφία όσων προσήλθαν στις κάλπες στις 6 και τις 13 Οκτωβρίου επανεκλέγοντας τον Νίκο Ανδρουλάκη, στο «τιμόνι» του Κινήματος. Το αποτέλεσμα είναι αντί το ΠΑΣΟΚ να απασχολεί την επικαιρότητα για τις προτάσεις του, να απασχολεί για τον εσωκομματικό «πόλεμο». Σε όλα αυτά αν συνυπολογίσει κανείς και όσα συνέβησαν μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, και την απώλεια της δεύτερης θέσης από την εκτινασσόμενη σε διψήφιο ποσοστό Πλεύση Ελευθερίας, τότε καταλαβαίνει κανείς για την ατμόσφαιρα που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Για την τελευταία ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, προσωπικά θεωρώ ότι είναι τοξική και λανθασμένη δήλωση. Όπως τοξικό είναι ότι ο κ. Παππάς είπε για τον κ. Ανδρουλάκη ότι τον τραβάει κάποιος από το δεξί του πέτο» είπε για να προσθέσει: «Το ΠΑΣΟΚ ως ένα κόμμα θεσμικό, ουσιαστικό, δεν μπορεί να κατρακυλάει σε τοξικότητα τύπου 13-0. Αποφάσισε η δικαιοσύνη, αυτή είναι, κλείσαμε. Και να ακολουθούμε το "λαγκάζ" της Νέας Δημοκρατίας (σ.σ τη γλώσσα) επιβεβαιώνει ότι σε τραβάει από το δεξί πέτο κάποιος», συμπλήρωσε η κυρία Μπατζελή.
Η συγκεκριμένη δήλωση ήταν αυτή που «ξεχείλισε» το ποτήρι με το μέλος της ΚΠΕ να παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας με την κατηγορία της προσβολής και της μομφής κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Η παραπομπή Μπατζελή οδήγησε στην οργισμένη αντίδραση της πλευράς του Χάρη Δούκα, με κύκλους του δημάρχου Αθηναίων να ρίχνουν και άλλο λάδι στη φωτιά. Συγκεκριμένα ο κ. Δούκας επέλεξε την οδό των διαρροών για να «φωτογραφίσει», χωρίς να τους κατονομάσει, δηλώσεις, μεταξύ άλλων, του Παύλου Γερουλάνου, της Άννας Διαμαντοπούλου, του Δημήτρη Μπιάγκη και του Θανάση Γλαβίνα για τις οποίες δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την πλευρά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.
Όπως ήταν φυσικό, οι διαρροές του περιβάλλοντος του Χάρη Δούκα προκάλεσαν την έκρηξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ο οποίος μέσω συνεργατών του τόνισε ότι «η χρήση “επιχειρημάτων” της Ομάδας Αλήθειας – για πράγματα που ο Παύλος Γερουλάνος ουδέποτε είπε, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει τις τελευταίες εβδομάδες ακόμα και απέναντι στον ίδιο τον πρωθυπουργό που χρησιμοποίησε αντίστοιχες ανοησίες – από συνεργάτες του κ. Δούκα μέσω διαρροών, υποβαθμίζει την πολιτική συζήτηση. Κρίμα». Στη συνέχεια μπήκαν στο παιχνίδι και πηγές του ΠΑΣΟΚ που έβαλαν κατά του δημάρχου Αθηναίων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κ. Δούκας δεν έχει συμβιβαστεί με την ήττα του στις εσωκομματικές εκλογές.
Έτσι λοιπόν, τη Μεγάλη Τρίτη, ανήμερα του τροπαρίου της Κασσιανής, η ΕΔΕΚΑΠ με ψήφους 8-3 ανέστειλε την κομματική δραστηριότητα της Κατερίνας Μπατζελή για έναν χρόνο. Και ενώ υπήρχε η εκτίμηση ότι θα μπει ένα τέλος στην εσωστρέφεια κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Το πρωί της Πέμπτης ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του ρ/σ Παραπολιτικά 90,1 «Γιατί με ξύπνησες πρωί» επιτέθηκε εκ νέου στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος μέχρι πριν από τρία χρόνια ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Νίκου Ανδρουλάκη και στη συνέχεια πέρασε στο… αντάρτικο υποστηρίζοντας στις εσωκομματικές εκλογές τον Χάρη Δούκα, άφησε εκ νέου αιχμές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αμφισβητώντας τη στρατηγική που ακολουθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι δεν θα σταματήσει να λέει την άποψή του «υπό τον φόβο της διαγραφής», υπονοώντας προφανώς τα όσα έγιναν με την Κατερίνα Μπατζελή. Παράλληλα επισήμανε ότι ο δρόμος που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ «δεν θα οδηγήσει στην πρώτη θέση».
Ακολούθως, χτύπησε καμπανάκι για τη δημοσκοπική καθίζηση του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι το κόμμα έχει δύο επιλογές, «ή θα γίνει μεγάλο κόμμα για να μπορέσει να πάει και να έχει ως στόχο να κυβερνήσει τη χώρα ή το ΠΑΣΟΚ θα γίνει ένα πολύ μικρό κόμμα το οποίο δεν θα έχει μέλλον». Μάλιστα, απαντώντας στα περί υπονόμευσης του Νίκου Ανδρουλάκη, είπε ότι «η υπονόμευση είναι ένα μεγάλο εφεύρημα, ώστε οι αρχηγοί ή οι ηγεσίες να δικαιολογούνται για τα αποτελέσματα». Σχολιάζοντας τα περί διαγραφών, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές, τονίζοντας ότι «ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ είχε μέσα πολλές απόψεις και διαφορετικές απόψεις και αγκάλιαζε διαφορετικά ακροατήρια» χωρίς αποκλεισμούς, ενώ ξεκαθάρισε ότι «οι επιλογές της οποιασδήποτε ηγεσίας κρίνονται και γι' αυτά που κάνουν αυτοί και γι' αυτά που κάνουν τα στελέχη».
Από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις του, ωστόσο την ίδια ώρα πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο κ. Κωνσταντινόπουλος με τη στάση του επιδιώκει τη διαγραφή του για να κάνει ηρωική έξοδο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τέλος, υπάρχουν και αυτοί που εκτιμούν ότι πίσω από αυτές τις δηλώσεις κρύβεται ο φόβος της μη επανεκλογής του στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Οι υπογράφοντες την επιστολή αναρωτιούνται αν οι εισηγητές της εν λόγω απόφασης έχουν πλήρη γνώση της πολιτικής διαδρομής του εν λόγω προσώπου και της καταστροφικής σχέσης του με την έννοια της «ανάπτυξης». Για του λόγου το αληθές, υπενθυμίζουν ενδεικτικά συγκεκριμένες υποθέσεις που τον αφορούν, όπως αναφέρουν:
• Υπόθεση Πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας: Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά (2014) έκρινε ότι ο κ. Πάχτας είχε ενεργό ρόλο στην πώληση των μεταλλείων στην «Ελληνικός Χρυσός», παραβιάζοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία, με διαδικασίες που συνιστούσαν σκάνδαλο και στοιχειοθετούσαν πολιτική διαπλοκή.
• Δωρεές €11 εκατ. από την «Ελληνικός Χρυσός»: Σύμφωνα με πόρισμα ορκωτού ελεγκτή (2017), η τότε δημοτική αρχή υπό τον κ. Πάχτα αποδέχθηκε δωρεές χωρίς ορθή λογιστική καταχώρηση, γεννώντας σοβαρά ερωτήματα περί διαφάνειας και νομιμότητας.
• Καταδίκη για συκοφαντική δυσφήμιση: Το 2018, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών με αναστολή, για ψευδείς δηλώσεις περί εξωτερικής χρηματοδότησης ενημερωτικής ιστοσελίδας, χωρίς αποδείξεις.
Οι υπογράφοντες, στελέχη πρώτης γραμμής, δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους και ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης. Διαφορετικά -όπως λένε- θα προχωρήσουν σε συλλογικές και θεσμικές ενέργειες. Κλείνουν, μάλιστα, την επιστολή τους με σαφείς αιχμές και για πρόσφατες δηλώσεις του κ. Πάχτα, ο οποίος -κατά την άποψή τους- προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών του, μεταφέροντάς τες σε άλλους, ενώ υποστηρίζουν ότι στις τελευταίες εκλογές προέτρεπε ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Πάχτας πέρασε στην αντεπίθεση και με επιστολή του στο parapolitika.gr απευθυνόμενος στους τέσσερις «συντρόφους», απάντησε σε όσα του προσάπτουν για την υπόθεση της επένδυσης των μεταλλείων της Βόρειας Χαλκιδικής, για τις «δήθεν ποινικές καταδίκες» σε βάρος του, την υπόθεση της νομοθετικής ρύθμισης για το ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς και υποστήριξε λέγοντας ότι «πώς θα μπορούσα να κρατήσω τη σιωπή μου για τους ανθρώπους σαν τους τέσσερις "συντρόφους" που, ενώ γνωρίζουν, δεν διστάζουν να σπιλώσουν συνειδήσεις και που νιώθοντας τον εαυτό τους χαμένο, αν εκείνος δικαιωθεί και πολιτικά, από τον μοναδικό του κριτή, τον ίδιο τον λαό του τόπου του, αυτόν που γνωρίζει, συνεχίζουν να τον δυσφημούν με την απέλπιδα τόλμη του φόβου της απώλειας μιας τοπικής εφήμερης πολιτικής εξουσίας». «Η αλήθεια είναι αιώνια, διαχρονική, αθάνατη. Οι εξουσίες και τα αξιώματα είναι εφήμερα και παροδικά», ανέφερε ακόμη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, ο κ. Ανδρουλάκης για πολλοστή φορά θα επαναλάβει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η μοναδική εναλλακτική που μπορεί να αντιπαρατεθεί τη Νέα Δημοκρατία. Από την ομιλία του δεν θα λείπουν οι αναφορές σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, με τις οποίες παραδοσιακά το κόμμα, που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει καλές σχέσεις. Δηλαδή τους ελεύθερους επαγγελματίες τους αγρότες κ.α.
Την ώρα που ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρεί τη φυγή προς τα εμπρός καλείται να αντιμετωπίσει και την εσωστρέφεια που συντηρείται για τα καλά στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη, με τις αναταράξεις, ειδικά το τελευταίο τρίμηνο να είναι συνεχείς. Πολλά στελέχη, κυρίως αυτά που στήριξαν τον Χάρη Δούκα στις εσωκομματικές εκλογές του Οκτωβρίου, φαίνεται να επιμένουν αμφισβητώντας την πλειοψηφία όσων προσήλθαν στις κάλπες στις 6 και τις 13 Οκτωβρίου επανεκλέγοντας τον Νίκο Ανδρουλάκη, στο «τιμόνι» του Κινήματος. Το αποτέλεσμα είναι αντί το ΠΑΣΟΚ να απασχολεί την επικαιρότητα για τις προτάσεις του, να απασχολεί για τον εσωκομματικό «πόλεμο». Σε όλα αυτά αν συνυπολογίσει κανείς και όσα συνέβησαν μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, και την απώλεια της δεύτερης θέσης από την εκτινασσόμενη σε διψήφιο ποσοστό Πλεύση Ελευθερίας, τότε καταλαβαίνει κανείς για την ατμόσφαιρα που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΠΑΣΟΚ: Η διαγραφή Μπατζελή και η ξεχωριστή περίπτωση Κωνσταντινόπουλου
Θέλοντας να σφίξει τα «λουριά» ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχτεί από κανέναν κανενός είδους υπονόμευση. Ωστόσο κάποιοι δεν φαίνεται να έλαβαν το μήνυμα του, με αποτέλεσμα τη Μεγάλη Τρίτη να τεθεί εκτός κόμματος για έναν χρόνο - αναστολή κομματικής ιδιότητας - το μέλος της ΚΠΕ Κατερίνα Μπατζελή, η οποία στις εσωκομματικές εκλογές βρέθηκε στο πλάι του Χάρη Δούκα. Η αφορμή γι' αυτή την εξέλιξη δόθηκε μετά από δηλώσεις της κυρίας Μπατζελή, η οποία χαρακτήρισε «τοξική» την ανακοίνωση που είχε βγάλει το ΠΑΣΟΚ για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά.«Για την τελευταία ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, προσωπικά θεωρώ ότι είναι τοξική και λανθασμένη δήλωση. Όπως τοξικό είναι ότι ο κ. Παππάς είπε για τον κ. Ανδρουλάκη ότι τον τραβάει κάποιος από το δεξί του πέτο» είπε για να προσθέσει: «Το ΠΑΣΟΚ ως ένα κόμμα θεσμικό, ουσιαστικό, δεν μπορεί να κατρακυλάει σε τοξικότητα τύπου 13-0. Αποφάσισε η δικαιοσύνη, αυτή είναι, κλείσαμε. Και να ακολουθούμε το "λαγκάζ" της Νέας Δημοκρατίας (σ.σ τη γλώσσα) επιβεβαιώνει ότι σε τραβάει από το δεξί πέτο κάποιος», συμπλήρωσε η κυρία Μπατζελή.
Η συγκεκριμένη δήλωση ήταν αυτή που «ξεχείλισε» το ποτήρι με το μέλος της ΚΠΕ να παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας με την κατηγορία της προσβολής και της μομφής κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Η παραπομπή Μπατζελή οδήγησε στην οργισμένη αντίδραση της πλευράς του Χάρη Δούκα, με κύκλους του δημάρχου Αθηναίων να ρίχνουν και άλλο λάδι στη φωτιά. Συγκεκριμένα ο κ. Δούκας επέλεξε την οδό των διαρροών για να «φωτογραφίσει», χωρίς να τους κατονομάσει, δηλώσεις, μεταξύ άλλων, του Παύλου Γερουλάνου, της Άννας Διαμαντοπούλου, του Δημήτρη Μπιάγκη και του Θανάση Γλαβίνα για τις οποίες δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την πλευρά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.
Όπως ήταν φυσικό, οι διαρροές του περιβάλλοντος του Χάρη Δούκα προκάλεσαν την έκρηξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ο οποίος μέσω συνεργατών του τόνισε ότι «η χρήση “επιχειρημάτων” της Ομάδας Αλήθειας – για πράγματα που ο Παύλος Γερουλάνος ουδέποτε είπε, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει τις τελευταίες εβδομάδες ακόμα και απέναντι στον ίδιο τον πρωθυπουργό που χρησιμοποίησε αντίστοιχες ανοησίες – από συνεργάτες του κ. Δούκα μέσω διαρροών, υποβαθμίζει την πολιτική συζήτηση. Κρίμα». Στη συνέχεια μπήκαν στο παιχνίδι και πηγές του ΠΑΣΟΚ που έβαλαν κατά του δημάρχου Αθηναίων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κ. Δούκας δεν έχει συμβιβαστεί με την ήττα του στις εσωκομματικές εκλογές.
Έτσι λοιπόν, τη Μεγάλη Τρίτη, ανήμερα του τροπαρίου της Κασσιανής, η ΕΔΕΚΑΠ με ψήφους 8-3 ανέστειλε την κομματική δραστηριότητα της Κατερίνας Μπατζελή για έναν χρόνο. Και ενώ υπήρχε η εκτίμηση ότι θα μπει ένα τέλος στην εσωστρέφεια κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Το πρωί της Πέμπτης ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του ρ/σ Παραπολιτικά 90,1 «Γιατί με ξύπνησες πρωί» επιτέθηκε εκ νέου στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος μέχρι πριν από τρία χρόνια ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Νίκου Ανδρουλάκη και στη συνέχεια πέρασε στο… αντάρτικο υποστηρίζοντας στις εσωκομματικές εκλογές τον Χάρη Δούκα, άφησε εκ νέου αιχμές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αμφισβητώντας τη στρατηγική που ακολουθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι δεν θα σταματήσει να λέει την άποψή του «υπό τον φόβο της διαγραφής», υπονοώντας προφανώς τα όσα έγιναν με την Κατερίνα Μπατζελή. Παράλληλα επισήμανε ότι ο δρόμος που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ «δεν θα οδηγήσει στην πρώτη θέση».
Ακολούθως, χτύπησε καμπανάκι για τη δημοσκοπική καθίζηση του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι το κόμμα έχει δύο επιλογές, «ή θα γίνει μεγάλο κόμμα για να μπορέσει να πάει και να έχει ως στόχο να κυβερνήσει τη χώρα ή το ΠΑΣΟΚ θα γίνει ένα πολύ μικρό κόμμα το οποίο δεν θα έχει μέλλον». Μάλιστα, απαντώντας στα περί υπονόμευσης του Νίκου Ανδρουλάκη, είπε ότι «η υπονόμευση είναι ένα μεγάλο εφεύρημα, ώστε οι αρχηγοί ή οι ηγεσίες να δικαιολογούνται για τα αποτελέσματα». Σχολιάζοντας τα περί διαγραφών, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές, τονίζοντας ότι «ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ είχε μέσα πολλές απόψεις και διαφορετικές απόψεις και αγκάλιαζε διαφορετικά ακροατήρια» χωρίς αποκλεισμούς, ενώ ξεκαθάρισε ότι «οι επιλογές της οποιασδήποτε ηγεσίας κρίνονται και γι' αυτά που κάνουν αυτοί και γι' αυτά που κάνουν τα στελέχη».
Από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις του, ωστόσο την ίδια ώρα πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο κ. Κωνσταντινόπουλος με τη στάση του επιδιώκει τη διαγραφή του για να κάνει ηρωική έξοδο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τέλος, υπάρχουν και αυτοί που εκτιμούν ότι πίσω από αυτές τις δηλώσεις κρύβεται ο φόβος της μη επανεκλογής του στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Η περίπτωση Πάχτα που ήρθε να «δέσει το γλυκό» στο ΠΑΣΟΚ
Η παραγωγή... εσωστρέφειας συνεχίστηκε καθώς μετά τις δηλώσεις Κωνσταντινόπουλου, τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Χαλκιδική έστειλαν επιστολή - κόλαφο στον Νίκο Ανδρουλάκη, με κοινοποίηση και στον γραμματέα, Ανδρέα Σπυρόπουλο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την τοποθέτηση του Χρήστου Πάχτα στον Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, σε δεύτερη φάση, αφού το όνομά του δεν είχε συμπεριληφθεί στην αρχική λίστα. «Με έκπληξη και βαθιά απογοήτευση πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι εμβόλιμα προστέθηκε το όνομα του κ. Χρήστου Πάχτα στη Γραμματεία του Τομέα Ανάπτυξης. Αν δεν το διαπιστώναμε ιδίοις όμμασι, θα το θεωρούσαμε κακόγουστο αστείο. Δυστυχώς, πρόκειται για πραγματικότητα», τονίζουν οι υπογράφοντες την επιστολή και συγκεκριμένα οι: Άννα Κατσαρού (πρώην Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής ), Αναστάσιος Κανέλλης (Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής), Παναγιώτης Αγγελίδης ( Γραμματέας Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Δήμου Αριστοτέλη) και Γιώργος Παπαδόπουλος ( πρώην Γραμματέας Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής ).Οι υπογράφοντες την επιστολή αναρωτιούνται αν οι εισηγητές της εν λόγω απόφασης έχουν πλήρη γνώση της πολιτικής διαδρομής του εν λόγω προσώπου και της καταστροφικής σχέσης του με την έννοια της «ανάπτυξης». Για του λόγου το αληθές, υπενθυμίζουν ενδεικτικά συγκεκριμένες υποθέσεις που τον αφορούν, όπως αναφέρουν:
• Υπόθεση Πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας: Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά (2014) έκρινε ότι ο κ. Πάχτας είχε ενεργό ρόλο στην πώληση των μεταλλείων στην «Ελληνικός Χρυσός», παραβιάζοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία, με διαδικασίες που συνιστούσαν σκάνδαλο και στοιχειοθετούσαν πολιτική διαπλοκή.
• Δωρεές €11 εκατ. από την «Ελληνικός Χρυσός»: Σύμφωνα με πόρισμα ορκωτού ελεγκτή (2017), η τότε δημοτική αρχή υπό τον κ. Πάχτα αποδέχθηκε δωρεές χωρίς ορθή λογιστική καταχώρηση, γεννώντας σοβαρά ερωτήματα περί διαφάνειας και νομιμότητας.
• Καταδίκη για συκοφαντική δυσφήμιση: Το 2018, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών με αναστολή, για ψευδείς δηλώσεις περί εξωτερικής χρηματοδότησης ενημερωτικής ιστοσελίδας, χωρίς αποδείξεις.
Οι υπογράφοντες, στελέχη πρώτης γραμμής, δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους και ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης. Διαφορετικά -όπως λένε- θα προχωρήσουν σε συλλογικές και θεσμικές ενέργειες. Κλείνουν, μάλιστα, την επιστολή τους με σαφείς αιχμές και για πρόσφατες δηλώσεις του κ. Πάχτα, ο οποίος -κατά την άποψή τους- προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών του, μεταφέροντάς τες σε άλλους, ενώ υποστηρίζουν ότι στις τελευταίες εκλογές προέτρεπε ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Πάχτας πέρασε στην αντεπίθεση και με επιστολή του στο parapolitika.gr απευθυνόμενος στους τέσσερις «συντρόφους», απάντησε σε όσα του προσάπτουν για την υπόθεση της επένδυσης των μεταλλείων της Βόρειας Χαλκιδικής, για τις «δήθεν ποινικές καταδίκες» σε βάρος του, την υπόθεση της νομοθετικής ρύθμισης για το ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς και υποστήριξε λέγοντας ότι «πώς θα μπορούσα να κρατήσω τη σιωπή μου για τους ανθρώπους σαν τους τέσσερις "συντρόφους" που, ενώ γνωρίζουν, δεν διστάζουν να σπιλώσουν συνειδήσεις και που νιώθοντας τον εαυτό τους χαμένο, αν εκείνος δικαιωθεί και πολιτικά, από τον μοναδικό του κριτή, τον ίδιο τον λαό του τόπου του, αυτόν που γνωρίζει, συνεχίζουν να τον δυσφημούν με την απέλπιδα τόλμη του φόβου της απώλειας μιας τοπικής εφήμερης πολιτικής εξουσίας». «Η αλήθεια είναι αιώνια, διαχρονική, αθάνατη. Οι εξουσίες και τα αξιώματα είναι εφήμερα και παροδικά», ανέφερε ακόμη.