Η ώρα έφτασε για το εγχείρημα της αναμόρφωσης των ελληνικών σιδηροδρόμων, καθώς σήμερα το πρωί παρουσιάζεται στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα πλέον για την κυβέρνηση: Στα δύο χρόνια που μεσολαβούν μέχρι τις εκλογές, πρέπει να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα και να είναι πλήρως λειτουργικός και ασφαλής ο κεντρικός κορμός του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, δηλαδή από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη – ή ιδανικά από το λιμάνι του Πειραιά (Νέο Ικόνιο) μέχρι τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία και με τη Βουλγαρία, με σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση σε όλο το μήκος.



Υπουργικό Συμβούλιο: Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού σιδηροδρόμου - ΗEPOS για εντοπισμό συρμών από πολίτες

Έτσι, θα ανέβει και η εμπορική χρήση του σιδηρόδρομου και συνεπώς τα έσοδά του. Πρόκειται για ένα έργο δύσκολο, που απαιτεί γενναία χρηματοδότηση, αλλά και παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο ώστε προκηρύξεις και διαγωνισμοί να βγουν στον αέρα και να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα από το σύνηθες. Όπως έχουν αποκαλύψει τα «Παραπολιτικά», για να ανακτήσει ο κόσμος την εμπιστοσύνη στα τρένα, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μεταφέρει ουσιαστικά την τεχνογνωσία που απέκτησε με την προηγούμενη ιδιότητά του, ως υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αξιοποιώντας το Ελληνικό Σύστημα Εντοπισμού HEPOS (HΕllenic PΟsitioning System). Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο σχεδίασε, υλοποίησε και λειτουργεί το Ελληνικό Κτηματολόγιο για την παροχή υπηρεσιών προσδιορισμού θέσης, με υψηλή ακρίβεια, αξιοποιώντας το σύνολο των υφιστάμενων δορυφορικών συστημάτων εντοπισμού (GPS, GLONASS, GALILEO, BEIDOU).

Το σύστημα αποτελείται από 98 μόνιμους σταθμούς αναφοράς, κατανεμημένους σε ολόκληρη τη χώρα. Οι υπηρεσίες πραγματικού χρόνου (real-time) του HEPOS επιτρέπουν συνεπώς τον προσδιορισμό θέσης με υψηλή ακρίβεια. Οι συνολικά 300 κεραίες σε επίγειους σταθμούς σε όλη την Ελλάδα θα συνδέονται με δορυφορικό ίντερνετ και με τους πομπούς ειδικού τύπου που θα τοποθετηθούν πάνω σε όλα τα τρένα, στο βαγόνι του μηχανοδηγού. Με αυτή την τριγωνοποίηση θα παρέχεται στίγμα με πολύ μεγάλη ακρίβεια (απόκλιση έως πέντε εκατοστά) και έτσι ο επιβάτης που βρίσκεται μέσα στο τρένο ή που περιμένει στον σταθμό ή που ετοιμάζεται να ξεκινήσει από το σπίτι του ή κάποιος που περιμένει την άφιξη φίλου ή συγγενούς του θα μπορεί διαρκώς να βλέπει την ακριβή θέση του τρένου στη γραμμή. Και όχι μόνο αυτό: οι συρμοί θα εξοπλιστούν με κάμερες στο μπροστινό και πίσω μέρος της αμαξοστοιχίας κι έτσι μέσα από το κινητό μας θα μπορούμε να παρακολουθούμε και ζωντανή εικόνα από την κίνηση του τρένου. Όλα αυτά θα είναι ορατά στον καθένα δωρεάν, με εύχρηστο τρόπο, μέσω της εφαρμογής για κινητά και tablet, αλλά και από οποιοδήποτε σταθερό ή φορητό υπολογιστή, μέσω της ανοιχτής πλατφόρμας που επίσης θα αναπτύξει το αρμόδιο Υπουργείο.

Η ασφάλεια ωστόσο δεν είναι θέμα των πολιτών βέβαια, αλλά της Πολιτείας. Η εφαρμογή αυτή και η πλατφόρμα θα είναι πάνω απ' όλα χρήσιμη στο νέο ενιαίο κέντρο ελέγχου του ΟΣΕ, όπου θα υπάρχουν τρία επίπεδα συναγερμού, στο απευκταίο π.χ. παράδειγμα που δύο τρένα κινούνται ανάποδα στην ίδια γραμμή, όπως το μοιραίο εκείνο βράδυ του 2023. Ένα ήπιο επίπεδο, αν είναι σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, ένα πιο αυστηρό κι ένα κόκκινου συναγερμού, αν πλέον πλησιάζει επικίνδυνα το ένα το άλλο. Το νέο πλαίσιο ασφαλείας για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους θα ενισχυθεί και με προσλήψεις στη ΡΑΣ και τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, αξιολόγηση όλων των υπαλλήλων και των στελεχών, καλύτερη συντήρηση του δικτύου και όλων των συστημάτων ασφαλείας και με μια σειρά από άλλα μέτρα που θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο.



Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Δεν καταργείται ο δεύτερος μηχανοδηγός καμπίνας - Θα βάλουμε κάμερες στις καμπίνες

Ο κ. Κυρανάκης αποκάλυψε προχθές (στον Real FM) ότι την περασμένη Πέμπτη έγινε επιτυχώς η πρώτη δοκιμή του HEPOS, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι με το νέο νομοσχέδιο δίνεται βάση τόσο στην τεχνολογία όσο και στα θέματα του ανθρώπινου δυναμικού. Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι με το Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας θα υπάρχει ομάδα στον ΟΣΕ που θα αποτρέπει ατυχήματα και θα βλέπει κάθε όχημα με ράγες που λειτουργεί πάνω στις γραμμές. Ταυτόχρονα, προχωρεί και η αναβάθμιση του συστήματος της τηλεδιοίκησης και του συστήματος ΕΤCS. Όσον αφορά στα θέματα προσωπικού, ο κ. Κυρανάκης εξήγησε ότι με το νέο νομοσχέδιο αλλάζει η φιλοσοφία και επαναξιολογούνται οι υπάλληλοι. Επιπλέον θα γίνονται εξετάσεις ιατρικές αλλά και για τον γενικό κανονισμό και σε περίπτωση που κάποιος υπάλληλος κάνει συνεχώς λάθη που διακινδυνεύουν την ασφάλεια στον σιδηρόδρομο, θα απολύεται.

Παράλληλα, μιλώντας στο Action24, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως «όχι μόνο δεν καταργείται ο ένας εκ των δυο μηχανοδηγών, αλλά προστίθεται και προϊστάμενος αμαξοστοιχίας και κάμερες μέσα στην καμπίνα του μηχανοδηγού».



Η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου 

Αναλυτικά τα θέματα στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδριάζει σήμερα στις 11:00 υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι τα ακόλουθα:

- Παρουσίαση από τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, του νομοσχεδίου για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό των σιδηρόδρομων.
- Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, και τους υφυπουργούς Γιώργο Κώτσηρα και Θάνο Πετραλιά των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Αναμόρφωση Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, β) Μεταρρύθμιση του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1265.
- Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, και τον υφυπουργό Ιωάννη Μπούγα του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
- Παρουσίαση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2557 σχετικά με την ανθεκτικότητα των κρίσιμων οντοτήτων.
- Παρουσίαση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, ερανιστικού νομοσχεδίου του υπουργείου του.