Πάνω από 40 προγράµµατα ύψους 6,5 δισ. ευρώ θα περιλαµβάνει η έξυπνη πλατφόρµα που σχεδιάζει η νέα ηγεσία στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Ιουνίου, µε στόχο την άµβλυνση της στεγαστικής κρίσης στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενηµερώθηκε την περασµένη Τετάρτη κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας από την υπουργό ∆όµνα Μιχαηλίδου για τον σχεδιασµό της πολιτικής στέγασης, για τα προγράµµατα που τρέχουν και για τις επόµενες κινήσεις, τόσο προς ενίσχυση της στέγης όσο και ενίσχυσης των αδύναµων πολιτών από τον ΟΠΕΚΑ, ενώ παρουσίασε τη δηµιουργία της έξυπνης πλατφόρµας στέγασης για όλους τους πολίτες που αναζητούν λύση στο Στεγαστικό.

*Διαβάστε επίσης: Στεγαστικό: Μόνιμη ανάσα για 1,2 εκατομμύρια ενοικιαστές - Ποιοι ωφελούνται, πόσα θα πάρουν και πώς θα λειτουργεί το μέτρο

Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, πρόκειται για µία πρωτοποριακή Ψηφιακή Πλατφόρµα Στέγασης που θα συγκεντρώνει και θα εξατοµικεύει την πληροφόρηση για τη στέγαση στην Ελλάδα. ∆ηλαδή ο ενδιαφερόµενος χρήστης θα µπορεί µέσω εξατοµικευµένων λύσεων να δίνει απαντήσεις στο πρόβληµά του για προσιτή κατοικία, µε βάση τις ανάγκες και το προφίλ κάθε ωφελούµενου (ηλικία, τόπος κατοικίας, κοινωνικά κριτήρια). Οι ίδιες οι πληροφορίες θέλουν το portal να λέγεται stegastikipolitiki. gov.gr.
Το περιεχόµενο της πλατφόρµας θα συµπεριλαµβάνει όλα τα ενεργά στεγαστικά προγράµµατα, που βρίσκονται αυτή τη στιγµή σε ισχύ. Ουσιαστικά, πρόκειται για πάνω από 40 προγράµµατα µε συνολικό προϋπολογισµό άνω των 6,5 δισ. Ευρώ.


Στεγαστικό: «Έρχεται» η έξυπνη πλατφόρμα - Στόχος η ισότιµη και εύκολη πρόσβαση

Στόχος είναι η ισότιµη και εύκολη πρόσβαση όλων των πολιτών στην πληροφορία και κυρίως η ενηµέρωση που µπορεί να παρέχει για όλες τις περιοχές της χώρας, όπου αναπτύσσονται στεγαστικές δράσεις. Ο χρήστης θα εισάγει ηλικία και γεωγραφική περιοχή και η πλατφόρµα θα εµφανίζει όλα τα διαθέσιµα στεγαστικά προγράµµατα που τον αφορούν.

Μεταξύ των προγραµµάτων που θα περιλαµβάνονται στην πλατφόρµα συγκαταλέγονται τα παρακάτω:
  1. Κοινωνική στέγαση για τις πλέον ευάλωτες οµάδες.
  2. Επίδοµα Στέγασης.
  3. Επίδοµα Στεγαστικής Συνδροµής Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.
  4. Πρόγραµµα «Κάλυψη».
  5. Πρόγραµµα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους».
  6. Πρόγραµµα «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω» για κενά σπίτια.
  7. Πρόγραµµα «Σπίτι µου Ι» και «Σπίτι µου ΙΙ».
  8. «Αναβαθµίζω το Σπίτι Μου».
  9. Κοινωνική Αντιπαροχή.
  10. Στέγαση δηµοσίων υπαλλήλων σε δήµους και περιφέρειες µε έντονο στεγαστικό έλλειµµα.
  11. Κίνητρα για επανακατοίκηση βόρειου και κεντρικού Εβρου.
  12. Portal Στεγαστικής Πολιτικής.
  13. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 34% µεσοσταθµικά για τα φυσικά πρόσωπα.
  14. Παράταση έως την 31η ∆εκεµβρίου 2026 της αναστολής επιβολής φόρου υπεραξίας από µεταβίβαση ακινήτων (άρθρο 90 ν. 5162/2024).
  15. Κατάργηση του φόρου γονικών παροχών-δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθµού, για δωρεές-παροχές έως 800.000 ευρώ, από 1η Οκτωβρίου 2021.
  16. Αναστολή ΦΠΑ στις νέες οικοδοµές για τα έτη 2020-2025.
  17. Φορολογικά κίνητρα για χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών για δαπάνες επισκευής και συντήρησης κατοικίας. Το 30% των δαπανών που πραγµατοποιούνται µε ηλεκτρονικά µέσα πληρωµής προς συγκεκριµένους επαγγελµατίες, και µέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδηµα των φυσικών προσώπων.
  18. Από 1ης.1.2024 εφαρµόστηκε µεγαλύτερη µείωση φόρου για δαπάνες αναβάθµισης κτιρίων (αύξηση από το 40% στο 100%) όπου λαµβάνονται και υπόψη οι δαπάνες αγοράς αγαθών. Οι δαπάνες που πραγµατοποιούνται για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται µε την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθµιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν εντάσσονται σε πρόγραµµα αναβάθµισης κτιρίων, µειώνουν, ισόποσα κατανεµηµένες σε περίοδο πέντε ετών, τον φόρο εισοδήµατος των φυσικών προσώπων, µέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, µε ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τα 16.000 ευρώ.
  19. Από 1ης.1.2024 µε στόχο τη ρύθµιση της αγοράς των βραχυχρόνιων µισθώσεων και την αντιµετώπιση των δευτερογενών αρνητικών επιπτώσεων στις τιµές των ενοικίων, επιβάλλεται ΦΠΑ 13% και τέλος παρεπιδηµούντων στις βραχυχρόνιες µισθώσεις ακινήτων (τύπου Airbnb) στα νοµικά πρόσωπα και στα φυσικά πρόσωπα, µε τρία ή περισσότερα εκµισθωµένα διαµερίσµατα, τα οποία πλέον πρέπει να ασκούν επιχειρηµατική δραστηριότητα, ενώ αυστηροποιήθηκε ο ορισµός της βραχυχρόνιας µίσθωσης (ν. 4172/2013).
  20. Απαλλαγή φόρου εισοδήµατος από ενοίκιο, για 3 έτη, για όποιον ιδιοκτήτη µετατρέψει από 8.9.2024 και έως 31.12.2025 κενό ακίνητο (όπως προκύπτει από το Ε2 για τουλάχιστον 3 έτη) ή ακίνητο, που βρίσκεται σε βραχυχρόνια µίσθωση, σε µακροχρόνια µίσθωση (τουλάχιστον 3ετής, όπως προκύπτει από το ηλεκτρονικό µισθωτήριο). Η διάρκεια της φοροαπαλλαγής ξεκινά από τον µήνα κατά τον οποίο συνάπτεται η σχετική σύµβαση µίσθωσης και αφορά ακίνητα έως 120 τ.µ.
  21. Απαλλαγή από τον πρόσθετο ΕΝΦΙΑ για εµπράγµατα δικαιώµατα επί διατηρητέων κτιρίων (άρθρο 93 ν. 5162/2024).
  22. Επιβάλλεται, υπέρ του ∆ηµοσίου, τέλος ανθεκτικότητας στην κλιµατική κρίση, µε τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 5162/2024 για βραχυχρόνιες µισθώσεις από 0,5 έως 1,5 ευρώ/διανυκτέρευση σε 2 ευρώ/διανυκτέρευση τους χειµερινούς µήνες και σε 8 ευρώ/διανυκτέρευση κατά τους καλοκαιρινούς µήνες.
  23. Προσωρινοί περιορισµοί στις βραχυχρόνιες µισθώσεις στο πλαίσιο αντιµετώπισης προβληµάτων στέγασης. Ειδικότερα: -απαγορεύεται, έως 31.12.2025, η εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας ∆ιαµονής ακινήτων που βρίσκονται στα 1ο, 2ο και 3ο ∆ηµοτικά ∆ιαµερίσµατα του ∆ήµου Αθηναίων, -προβλέπεται η επιβολή διοικητικής κύρωσης (πρόστιµο) στους παραβάτες της ανωτέρω ρύθµισης, -παρέχεται η δυνατότητα παράτασης, µε κανονιστική διοικητική πράξη, του ανωτέρω µέτρου (άρθρο 29 του ν. 5162/24).
  24. Προσαύξηση κατά 100% του κύριου φόρου του ΕΝΦΙΑ, για τα έτη 2026 έως 2028, εφόσον ο υποκείµενος στον φόρο είναι πιστωτικό ίδρυµα ή αγοραστής ή διαχειριστής πιστώσεων (άρθρο 51 ν. 5167/2024).
  25. Αύξηση ορίου ελάχιστης επένδυσης σε ακίνητα για απόκτηση Golden Visa: από 500.000 ευρώ σε 800.000 ευρώ σε ολόκληρη την Περιφέρεια Αττικής, την Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, καθώς και όλα τα νησιά µε πληθυσµό άνω των 3.100 κατοίκων, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές αύξηση από 250.000 ευρώ σε 400.000 ευρώ.
  26. Απαγόρευση βραχυχρόνιας εκµίσθωσης, στο πλαίσιο της οικονοµίας του διαµοιρασµού (τύπου Airbnb), των ακινήτων που αποκτήθηκαν µέσω του προγράµµατος Golden Visa.
  27. Περιορισµός της επένδυσης για απόκτηση Golden Visa σε ένα ακίνητο άνω των 120 τ.µ.
  28. 28. Εισαγωγή πλαφόν στο εµβαδόν του ακινήτου που αγοράζεται, προκειµένου να αποκτήσει κάποιος Golden Visa, σε τουλάχιστον 120 τ.µ. και θα πρέπει υποχρεωτικά να αφορά ένα µοναδικό ακίνητο.
  29. Νέες δυνατότητες επένδυσης µε µειωµένο ποσόν 250.000 ευρώ: -σε (ένα) κτίριο που δεν έχει χρήση κατοικίας (π.χ. βιοµηχανικό), εφ’ όσον η χρήση του µετατρέπεται σε κατοικία πριν την απόκτηση της άδειας, -σε (ένα) διατηρητέο κτίριο µε όριο ελάχιστης επένδυσης τα 250.000 ευρώ και υποχρέωση πλήρους αποκατάστασης για την ανανέωση της άδειας (εντός 5ετίας).
  30. Εντοπισµός και καταγραφή δηµόσιων ακινήτων που µπορούν να αξιοποιηθούν για τη στεγαστική πολιτική, τόσο µέσω ανακαίνισης διαθέσιµων ακινήτων όσο και µέσω δηµόσιας γης, η οποία θα δοθεί για σκοπούς κοινωνικής αντιπαροχής σε επίπεδο αξιοποίησης διαθέσιµων ακινήτων µέσω ανακαίνισης (έρευνα νοµικής και πραγµατικής διαθεσιµότητας).
  31. «Εξοικονοµώ 2025».
  32. «Αλλάζω Σύστηµα Θέρµανσης και Θερµοσίφωνα».
  33. Πρόγραµµα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».
  34. Κίνητρα ΝΟΚ µε αύξηση δόµησης και καθορισµό χρήσεων γης για κοινωνική κατοικία (µέσα από το Πρόγραµµα «Κωνσταντίνος ∆οξιάδης»).
  35. Στεγαστικό Επίδοµα Φοιτητών.
  36. Σ∆ΙΤ Φοιτητικών Εστιών.


Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή