Το νομοσχέδιο για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων και η αξιολόγηση στο Δημόσιο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης της εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρας Σδούκου. Ειδικότερα, η Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, αναφέρθηκε αρχικά στα μέτρα ασφαλείας στον ΟΣΕ και τόνισε πως «αυτά σίγουρα θα έπρεπε να έχουν γίνει στο παρελθόν και διαχρονικά όλοι έχουμε την ευθύνη, όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν την ευθύνη για το ό,τι έχει συμβεί στον ελληνικό σιδηρόδρομο».

Διαβάστε ακόμα: Aλεξάνδρα Σδούκου στην Απογευματινή: "Η ιστορία της χώρας δεν µπορεί να χτίζεται µε ψέµατα "

Και συνέχισε: «Ας πάμε στο τώρα. Το τώρα όμως, είναι ότι εδώ πρέπει να πετύχουμε ένα πολύ δύσκολο task. Το δύσκολο task αυτό είναι να βελτιώσουμε τον σιδηρόδρομο όχι σε λόγια, αλλά σε ένα πολύ χειροπιαστό τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται η παρουσίαση του νομοσχεδίου που θα γίνει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Εδώ, στην πραγματικότητα, όταν θέλουμε να μιλάμε για βελτίωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, πρέπει να το δούμε σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι τι προσωπικό διαθέτεις, τους ανθρώπους και το δεύτερο είναι τα συστήματα. Πόσο σύγχρονα και εξελιγμένα συστήματα έχεις σε έναν σιδηρόδρομο για να μπορείς να πεις ότι κινείται με ασφάλεια. Σε αυτά ακριβώς τα δύο πεδία έρχεται να απαντήσει αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο τι σημαίνει στην πράξη; Σημαίνει το εξής. Χρειαζόμαστε σίγουρα, αν θέλουμε να μιλάμε λοιπόν για σύγχρονα τρένα, πρέπει να έχουμε εργαζόμενους οι οποίοι έχουν τα προσόντα. Δεν θέλουμε να θυμόμαστε τα ηχητικά ντοκουμέντα και τον τρόπο με τον οποίο ανταλλάσσονταν οι διάλογοι των εργαζομένων. Χρειαζόμαστε λοιπόν ανθρώπους που να έχουν την τεχνογνωσία, την εμπειρία. Αυτό βελτιώνεται με το παρόν νομοσχέδιο, δηλαδή έχουμε ένα νέο μοντέλο, λέμε κατά το πρότυπο της ΔΕΗ, δηλαδή να μπορεί ο ΟΣΕ να προσλαμβάνει ανθρώπους με fast track διαδικασίες, να μπορεί να τους ανταμείβει για τη δουλειά που κάνουν και να μπορεί να τους επιπλήττει επίσης όταν δεν κάνει σωστά τη δουλειά τους».

Αλεξάνδρα Σδούκου: Ένα μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης να πετύχουμε αυτόν τον σκοπό

Σχετικά με την πρόβλεψη που υπάρχει ακόμη και για απόλυση, όταν κάποιος υποπέσει σε σοβαρότατο παράπτωμα, η Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε: «Μπορούμε να φανταστούμε όλοι ότι δεν έχει το Δημόσιο καμία εκδικητική διάθεση. Είναι δυνατόν να έχει εκδικητική διάθεση απέναντι στους ανθρώπους που υπηρετούν στη δημόσια διοίκηση; Όχι. Από την άλλη, όταν μας συμβαίνουν τα όσα μας συμβαίνουν, λέμε πολλές φορές να είχαμε καλύτερο κράτος. Εδώ λοιπόν πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία. Και όταν λέμε λοιπόν για αξιολόγηση των εργαζομένων, μιλάω τώρα για τον ΟΣΕ και για το τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, μιλάμε για διάφορα στάδια. Αν υποπέσεις σε κάποιο σφάλμα, πηγαίνεις και κάνεις μία εκπαίδευση για να μη σου ξανασυμβεί. Αν σου συμβεί πάλι αυτό το σφάλμα, θα έχεις μια επίπληξη, πρόσεξε γιατί είναι η δεύτερη φορά και σου χτυπάει καμπανάκι».

«Το κομμάτι του τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο αυτό που έρχεται, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι ένα μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης να πετύχουμε αυτόν τον σκοπό, να έχουμε επιτέλους ασφαλή και σωστά τρένα. Και εδώ νομίζω ότι δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις όλοι και πρέπει σύσσωμους και όλα τα πολιτικά κόμματα να μας βρει σύμφωνους. Και βεβαίως επειδή αναφέρθηκα και στο δεύτερο σκέλος, που είναι το να έχουμε συστήματα ασφαλή, μοντέρνα, αυτό δηλαδή που είδαμε όλοι στο βίντεο τις προηγούμενες μέρες, αν τρέχεις με υπερβολική ταχύτητα, αν έρχεται ένα άλλο τρένο αυτόματα να φρενάρει, αυτονόητα πράγματα που συμφωνώ θα έπρεπε να έχουν γίνει, δεν τα κάναμε, ας αναλάβουμε την ευθύνη μας, αλλά τουλάχιστον ας τα κάνουμε τώρα. Όπως επίσης το να υπάρχουν πομποδέκτες και να μπορείς να βλέπεις, να το βλέπουμε και από τα κινητά μας, όπως κάνουμε και με τα αεροπλάνα, να βλέπουμε πού είναι το τρένο και αυτό προς αυτή την κατεύθυνση. Ένα μείγμα λοιπόν μέτρων τα οποία συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το νομοσχέδιο που σίγουρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Αξιολόγηση στον χώρο της Παιδείας

Στη συνέχεια, σχετικά με την αξιολόγηση και στον χώρο της Παιδείας, η Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε: «Πάμε στο κομμάτι λοιπόν, δημόσια εκπαίδευση. Θέλουμε σίγουρα όλοι οι Έλληνες να έχουμε μία αναβαθμισμένη δημόσια παιδεία; Σαφέστατα. Είναι ρητορική ερώτηση. Για να έχουμε μία αναβαθμισμένη δημόσια παιδεία, νομίζω ότι θέλουμε δύο πράγματα. Πρώτον, να έχουμε συνθήκες σε ένα σχολείο μέσα που να είναι σωστές, σχολικές υποδομές, σωστές, καθαρές αυλές, τουαλέτες για τα παιδιά και βεβαίως το σημαντικότερο, το έμψυχο δυναμικό είναι οι δάσκαλοι. Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει δάσκαλος, εκπαιδευτικός που να μην αγαπάει τη δουλειά του και να μην πηγαίνει κάθε μέρα με όρεξη να προσφέρει στο σχολείο και στα παιδιά μας. Από κει και πέρα είμαι σίγουρη ότι επίσης όλοι μας θέλουμε να νιώθουμε ότι οι δάσκαλοι που υπάρχουν εκεί κάνουν και σωστά τη δουλειά τους. Τους δίδονται ευκαιρίες να εκπαιδευτούν, να επιμορφωθούν. Γιατί βλέπουμε την αξιολόγηση πάντοτε ως ένα τιμωρητικό μέσο και δεν το βλέπουμε ως μια δυνατότητα, ένα μέσο να γίνουμε καλύτεροι;».

Ερωτηθείσα σχετικά με τη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι όποιος αρνείται επί της αρχής την αξιολόγηση δεν έχει θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα, η ίδια επισήμανε ότι σε μία αξιολόγηση υπάρχουν πάρα πολλά στάδια. «Κι όταν λέμε αξιολόγηση, ουσιαστικά τι λέμε; Είμαι εγώ σύμβουλος της εκπαίδευσης, είστε εσείς ο εκπαιδευτικός. Αξιολόγηση είναι να καθίσουμε οι δυο μας μεταξύ μας να συζητήσουμε λιγάκι στη διάρκεια των διδακτικών ωρών ποια είναι η ύλη, αν είναι καλή η ύλη, αν δεν είναι τι χρειάζεται να βελτιωθεί; Ποιες οι μέθοδοι και σε ένα πλαίσιο αυτής της σχέσης που αναπτύσσουμε εσείς ως εκπαιδευτικός και εγώ αυτός που σας αξιολογεί, να καθίσουμε να βρούμε τι καλύτερο χρειάζεται να γίνει. Το γεγονός λοιπόν ότι έχουμε 20.000 ήδη εκπαιδευτικούς που έχουν αξιολογηθεί δείχνει ότι δεν φοβούνται. Κανένας πιστεύω που θέλει να βελτιώσει τον εαυτό του και τις συνθήκες εργασίας, δε φοβάται την αξιολόγηση» τόνισε η Αλεξάνδρα Σδούκου.

Πηγή: ΕΡΤ