Ανοίγει η δικογραφία "μαμούθ" για τα Τέμπη: Η ώρα της αλήθειας για Καραμανλή και Σπίρτζη - Ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης
Στις 10 το πρωί η ανάγνωση στην Ολομέλεια
Το στικάκι με τη δικογραφία για τα Τέμπη και τις τυχόν ευθύνες Καραμανλή και Σπίρτζη αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες σελίδες με τον πρόεδρο της Βουλής να δηλώνει "επεξεργαζόμαστε τρόπο για να έχουν όλα τα κόμματα ειδική πρόσβαση ταυτόχρονα"

Στις 10 το πρωί θα διαβαστεί στην Ολομέλεια η ογκωδέστατη δικογραφία για την τραγωδία στα Τέμπη, που έφτασε στη Βουλή και περιλαμβάνει τους πρώην υπουργούς Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το στικάκι με τη δικογραφία αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες σελίδες, με αποτέλεσμα η Βουλή να αναζητά λύσεις για να διευκολυνθούν οι βουλευτές που θα κληθούν να λάβουν γνώση του περιεχομένου της. «Επεξεργαζόμαστε τρόπο για να έχουν όλα τα κόμματα ειδική πρόσβαση ταυτόχρονα», τόνισε με νόημα το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, σε συνομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Μάλιστα δεν αποκλείεται να τοποθετηθούν υπολογιστές στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης», όπου εκεί θα μπορεί κάθε βουλευτής να έχει πρόσβαση στη δικογραφία.
Διαβάστε: Το ΠΑΣΟΚ κατεβάζει μόνο του πρόταση για την Προανακριτική Καραμανλή: “Ούτε συζήτηση με τη Ζωή” λένε στη Χαριλάου Τρικούπη
Την ίδια στιγμή, το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου κρύβεται πίσω από τη στάση της κυβέρνησης, καθώς στη δικογραφία, σύμφωνα με ανώτατες πηγές «φωτογραφίζεται» τουλάχιστον ένα αδίκημα, αυτό της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος. Αυτό προκύπτει από τις απολογίες των δύο κατηγορουμένων προϊσταμένων των γενικών διευθύνσεων του Υπουργείου Μεταφορών, αλλά και τα έγγραφα που οι ίδιοι προσκόμισαν στον ανακριτή. Σύμφωνα με τα έγγραφα που προσκόμισαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου γνώριζε τα προβλήματα στον σιδηρόδρομο και τους κινδύνους που υπάρχουν για την ασφάλεια των επιβατών. Ήδη το ΠΑΣΟΚ, μέσω του εκπροσώπου Τύπου του Κώστα Τσουκαλά, υποστήριξε ότι αφού αξιολογήσει τη δικογραφία, θα πάρει πρωτοβουλία για προανακριτική. Από την πλευρά της η κυβερνητική πλειοψηφία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συναινέσει σε οτιδήποτε άλλο πλην του αδικήματος που να εμπεριέχει πλημμεληματικό χαρακτήρα.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο στη δικαιοσύνη. «Συζητείται πολύ το μοντέλο Τριαντόπουλου. (…) Θεωρούμε ως κυβέρνηση ότι αυτή η πολιτική που ακολουθήθηκε είναι οδηγός για αντίστοιχες τέτοιες περιπτώσεις. (…) Το μοντέλο Τριαντόπουλου είναι παραπομπή στο φυσικό δικαστή, δηλαδή μια κατάληξη όπου κάποιος που θεωρεί ότι είναι αθώος, θα κριθεί από ανεξάρτητη Δικαιοσύνη» τόνισε μεταξύ άλλων.
Για τη συγκρότηση Προανακριτικής για Καραμανλή πρέπει να γίνει η ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών
Υπενθυμίζεται ότι για τη συγκρότηση Προανακριτικής πρέπει να γίνει ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, δηλαδή το άρθρο 86 του Συντάγματος. Ακόμη όπως αναφέρει το άρθρο 154 του ΚτΒ «η πρόταση για την άσκηση δίωξης κατά των πρoσώπων της παρ. 1 του άρθρου 153 υποβάλλεται γραπτώς και υπογράφεται τουλάχιστον από τριάντα (30) Βουλευτές, διαφορετικά, είναι απαράδεκτη». Η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις, που, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν.
Η συζήτηση της πρότασης πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών, ενώ μπορεί να ζητηθεί ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους. Επόμενο βήμα αποτελεί η διεξαγωγή συνεδρίασης της Ολομέλειας να αποφασίσει για την σύσταση ή όχι της Επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι για τη «Σύμβαση 717» έχει εκδοθεί πόρισμα Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία συγκροτήθηκε μετά από σχετική πρόταση του ΚΚΕ και συνυπέγραψαν και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ, επίσης, είχε καταθέσει για τη «Σύμβαση 717» αίτημα σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής κατά του Κώστα Αχ. Καραμανλή, η οποία είχε απορριφθεί από την Ολομέλεια.