Οι επτά προτάσεις του Θεοδωράκη στον Τσίπρα
<p>Προτάσεις για να σταματήσει η ανησυχία της κοινής γνώμης έκανε σε Συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ποταμιού </p>
Επτά συγκεκριμένες προτεραιότητες έθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκινώντας τη Συνέντευξη Τύπου σε ελληνικά και ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
«Το καθαρό Ποτάμι απαιτεί καθαρά λόγια απ’ όλους» είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο επικεφαλής του Ποταμιού, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει, η Ελλάδα δεν είναι ακόμη σταθεροποιημένη στη ζώνη του Ευρώ, και χρειάζεται υπευθυνότητα και καθαρές κουβέντες απ’ όλους.
Τα επτά συγκεκριμένα ζητήματα που θέτει απέναντι στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα το Ποτάμι είναι τα εξής:
1. Να αποφύγουμε τις εκλογές μέχρι την πλήρη σταθεροποίηση της χώρας.
2. Να αλλάξει συναινετικά η πρόεδρος της Βουλής, η οποία δεν χαίρει πια της εμπιστοσύνης ούτε μιας μικρής μερίδας του κοινοβουλίου.
3. Να σταματήσει η κυβέρνηση τις μονομερείς ενέργειες στο Δημόσιο και την Παιδεία.
4. Να δημοσιοποιήσει ο κ. Τσίπρας τον οδικό χάρτη της κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής δραστηριότητας μέχρι τον Οκτώβριο.
5. Να υπάρξει άπλετο φως και πληροφόρηση για το πλάνο της Δραχμής που επεξεργάστηκαν στελέχη της κυβέρνησης. Να γίνει γνωστό ποιες επαφές είχαν με τρίτες χώρες και τι ζητούσαν.
6. Να εκπονηθεί μέσα στον Αύγουστο ένα σχέδιο δράσης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές.
7. Να συζητήσουμε ανοικτά τον νέο εκλογικό νόμο με γνώμονα την κατάργηση του παράλογου μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.
«Όχι άλλα μνημόνια χωρίς μεταρρυθμίσεις» ήταν το σύνθημα του Σταύρου Θεοδωράκη, πριν δώσει τον λόγο στους δημοσιογράφους για να δεχθεί τα ερωτήματά τους.
Ο κ. Θεοδωράκης πρόσθεσε: «Δεν θα κάνουμε παιχνίδια με την τύχη της χώρας. Θα ψηφίσουμε ναι στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα» και επεσήμανε: «Όσο καλοπροαίρετος και αν είσαι, διακρίνουμε πολλά λάθη στην συμφωνία που έχει φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή».
Παράλληλα, επανέλαβε ότι είναι «πρέπει να αλλάξει η πρόεδρος της Βουλής. «Δεν νοείται να τηλεφωνούν υπουργοί και να λένε κάντε κάτι για την Πρόεδρο της Βουλής. Είναι ήδη εκτός πνεύματος συναίνεσης η κ. Κωνσταντοπούλου» και ανέφερε ότι υπάρχουν συνεχώς καταγγελίες ότι κάνει ό,τι μπορεί για να σαμποτάρει τις διαδικασίες.
Οσο για τον ανασχηματισμό ο πρόεδρος του Ποταμιού δήλωσε: «Έχουμε ξαφνιαστεί δυσάρεστα και συνεχίζουμε να ξαφνιαζόμαστε για τις επιλογές προσώπων του πρωθυπουργού. Ελπίζουμε να αλλάξει».
Παράλληλα, είπε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: «Εκλογές το φθινόπωρο θα είναι καταστροφικές για τη χώρα. Δεν αντέχει η οικονομία της χώρας» και πρόσθεσε: «Αν σταθεροποιηθεί η χώρα μπορούμε να πάμε σε εκλογές».
«Αμφιβάλλω αν ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ» που προσπαθεί να δημιουργήσει ο κ. Τσίπρας μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της χώρας» τόνισε και συμπλήρωσε: «Πρέπει στην πολιτική να τολμάς να λες κάποια πράγματα που δεν ταυτίζονται με τον αντιπολιτευτικό σου λόγο».
Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε μεταξύ άλλων : «Το Ποτάμι είναι η καινούργια Ευρωπαϊκή δύναμη. Τολμάμε να λέμε τα πράγματα όπως είναι ανεξάρτητα αν μας συμφέρει η όχι» και είπε ότι το Ποτάμι δεν θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ «να αλώσει το κράτος» με όργιο προσλήψεων.
«Αυτό που προέχει και δεν αλλάζει είναι να δώσουμε μια μάχη σταθεροποίησης της χώρας» τόνισε ο πρόεδρος του Ποταμιού.
Επίσης, κάλεσε τον Τσίπρα να στελεχώνει την κυβέρνηση με άτομα ικανά και όχι με κομματικά στελέχη λέγοντας: «Το σημαντικό κριτήριο πρέπει να είναι ανίκανος και ικανός για τη στελέχωση της κυβέρνησης» κι επεσήμανε ότι τα μισά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν δουλέψει ποτέ τους, αλλά είναι υπάλληλοι του κόμματος. «Η τελευταία κυβέρνηση είναι μια προσβολή στην προσπάθεια που κάνει η χώρα. Η ανασύνθεση του υπουργικού συμβουλίου θα φέρει σύντομα αρνητικά αποτελέσματα, δεν θα γίνουν τα απαιτούμενα βήματα."
" Πρέπει να γίνει μία τολμηρή συζήτηση για να αναλάβουν την ευθύνη της διακυβέρνησης πρόσωπα από έναν ευρύτερο πολιτικό χώρο» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, επικρίνοντας την επιλογή του κ. Τσίπρα αναφορικά με τον ανασχηματισμό.
Οσο για το εκλογικό σύστημα, πρότεινε το γερμανικό μοντέλο και την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Ολομέλεια του Σεπτεμβρίου. «Πρέπει το εκλογικό σύστημα να έχει ως βάση εισόδου το 3% και να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών» είπε ο πρόεδρος του Ποταμιού και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει λόγος να μένουμε σε έναν εκλογικό νόμο που στερεί την δυνατότητα μεγάλων συμμαχιών στη χώρα».