Έφυγε από τη ζωή, το μεσημέρι της Τρίτης, σε ηλικία 85 ετών, νικημένος από την επάρατη νόσο, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Γεράσιμος Αρσένης. Νοσηλευόταν εδώ και ένα μήνα σε μονάδα αυξημένης φροντίδας της κλινικής "Μητέρα" και απεβίωσε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του "Υγεία".

Ποιος ήταν ο Γεράσιμος Αρσένης

Γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1931. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. (MIT), στην Οικονομική Επιστήμη. Εργάστηκε σαν οικονομολόγος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη. Διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ερευνών του Ο.Ο.Σ.Α. στο Παρίσι (1964 – 1966) και διευθυντής στον Οργανισμό του Ο.Η.Ε. για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (United Nations Conference on Trade and Development, UNCTAD) από το 1967 ως το 1980.

Ως διευθυντικό στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών, ανέλαβε πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, σε συνεργασία με διάφορες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας για μια «Νέα Διεθνή Οικονομική Τάξη Πραγμάτων» (New International Economic Order, NIEO), μια τελικά ατελέσφορη προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί ένα νέο και πιο προοδευτικό διεθνές οικονομικό σύστημα.

Το 1981 ήρθε στην Ελλάδα και ανέλαβε την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος της πρώτης κυβέρνησης του Παπανδρέου, ενώ παράλληλα συμμετείχε στην κατάρτιση του προγράμματος της πρώτης τετραετίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Αρχικά τοποθετήθηκε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (3 Νοεμβρίου 1981 – 20 Φεβρουαρίου 1984). Στην κυβέρνηση εισήλθε τον Ιούλιο του 1982, με τον πρώτο ανασχηματισμό. Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας (5 Ιουλίου 1982 – 26 Ιουλίου 1985), Οικονομικών (27 Μαρτίου 1984 – 26 Ιουλίου 1985) και Εμπορικής Ναυτιλίας (5 Ιουνίου 1985 – 26 Ιουλίου 1985). Όταν ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το 1982, διατήρησε και τη θέση του διοικητή της ΤτΕ, γεγονός που του έδωσε το προσωνύμιο «τσάρος της οικονομίας».

Το 1985 παραιτήθηκε από υπουργός διαφωνώντας με τον Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα οικονομικής πολιτικής και υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέλαβε ο Κώστας Σημίτης. Τον Μάρτιο του 1986 διαγράφηκε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επειδή ασκούσε κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ομιλίες ανά την Ελλάδα. Το ίδιο έτος ίδρυσε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (Ε.Σ.Κ.) το οποίο απέτυχε εκλογικά. Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. επέστρεψε το 1989.

Το 1993 με την επιστροφή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας (13 Οκτωβρίου 1993 – 25 Σεπτεμβρίου 1996). Με την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πολιτική, διεκδίκησε με αξιώσεις την ηγεσία του κόμματος τον Ιανουάριο του 1996, την οποία έχασε από τον Κώστα Σημίτη. Ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν αυτός που θεωρούνταν πιο κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου εκείνη την εποχή, παρά την παλαιότερη διαφωνία τους: τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Λούκα Κατσέλη διατηρούσαν πολύ φιλικές σχέσεις με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (25 Σεπτεμβρίου 1996 – 13 Απριλίου 2000) στην κυβέρνηση Σημίτη. Οι μεταρρυθμίσεις του ήταν αμφιλεγόμενες και προκάλεσαν κύμα καταλήψεων από μαθητές λυκείου, αλλά πολλές από αυτές τελικά υιοθετήθηκαν και από τα δύο μεγάλα κόμματα. Αντικαταστάθηκε το 2000 από τον Πέτρο Ευθυμίου.

Εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Α’ Αθήνας το 1985 και επανεξελέγη τον Απρίλιο του 1990, τον Οκτώβριο του 1993, τον Σεπτέμβριο του 1996 και τον Απρίλιο του 2000. Τον Σεπτέμβριο του 2006 κατέλαβε την βουλευτική έδρα του Κώστα Σκανδαλίδη ως πρώτος επιλαχών του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Α' εκλογική περιφέρεια Αθηνών μετά την παραίτηση του τελευταίου. Ήταν παντρεμένος με την πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη και είχαν τέσσερα παιδιά. 

O πολιτικός κόσμος για τον θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη

"Η απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη μας θλίβει βαθύτατα . Έφυγε ένας αγαπημένος μας σύντροφος.  Πορεύτηκε για χρόνια με το ΠΑΣΟΚ και την παράταξη, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της. Υπηρέτησε το σοσιαλιστικό κίνημα διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο.

Βαθιά δημοκράτης, μαχητικός,  εξέχων ακαδημαϊκός και επιστήμονας διεθνούς βεληνεκούς. Υπηρέτησε με πάθος και ανιδιοτέλεια τον ελληνικό λαό. Ανυποχώρητος πάντα, υπερασπίστηκε αξίες και οράματα. Εκφράζουμε τα  βαθιά μας συλλυπητήρια στην αγαπημένη του σύζυγο, τη Λούκα και την οικογένεια του" αναφέρει σε δήλωσή της η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Mέσω του λογαριασμού που διατηρεί στο facebook, o αναπληρωτής γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Παπαχατζής, αποχαιρέτησε τον πρώην υπουργό. "Απόφοιτος του ΜΙΤ, που εργαζόταν αρχικά στον ΟΗΕ και μετά στον ΟΟΣΑ, παράτησε την εκεί καριέρα του για να έρθει να υπηρετήσει την Ελλάδα και το ΠΑΣΟΚ. Ως υπουργός οικονομικών τα πρώτα 3 χρόνια διακυβέρνησης κατάφερε να διορθώσει οικονομικές αδικιες δεκαετιών. Ως Υπουργός Παιδείας πολλά χρόνια αργότερα, προσπάθησε να μεταρρυθμίσει ουσιαστικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε όλη του την πολιτική καριέρα, με τα καλά του και τα στραβά του, παρέμεινε τιμιος και σταθερός στα πιστεύω και τις αξίες του. Άνθρωποι όπως ο Αρσενης, είναι κομμάτι της Ελλάδας που θέλουμε"", γράφει χαρακτηριστικά. 

«Εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη. Ενός πολιτικού με σημαίνοντα ρόλο για δεκαετίες στο δημόσιο βίο της χώρας, που πάντα πολιτεύτηκε με ευπρέπεια. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του» τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από την πλευρά του απέστειλε στην κα Λούκα Κατσέλη και την οικογένειά της συλλυπητήριο τηλεγράφημα, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια και τη θλίψη του για την απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη

"Ο Γεράσιμος Αρσένης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη Μεταπολίτευση. Υπήρξε ακαδημαϊκός που επηρέασε σημαντικά τις αναζητήσεις οικονομολόγων της εποχής του κινήματος των αδεσμεύτων. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Από την πλευρά της η Ένωση Κεντρώων επισημαίνει ότι "Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη, ενός πολιτικού που άφησε το αποτύπωμα του στην μεταπολίτευση. Θα θέλαμε να στείλουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην σύζυγό του και στην οικογένεια του".

«Με μεγάλη μου θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη» αναφέρει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του, στο οποίο εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Γεράσιμου Αρσένη.

«Ο Γεράσιμος Αρσένης υπήρξε ένας σπουδαίος πολιτικός και διανοούμενος, που επί σειρά ετών σημάδεψε με τις ιδέες και το έργο του το σοσιαλιστικό κίνημα, την πολιτική ζωή και την διακυβέρνηση της χώρας μας. Ένας διακεκριμένος επιστήμονας με πλούσια σταδιοδρομία σε Διεθνείς Οργανισμούς. Μα πάνω απ' όλα ένας εξαίρετος άνθρωπος με ειλικρινή αγάπη και έγνοια για τον τόπο.. Αφήνει πίσω του μια πολύτιμη παρακαταθήκη αγώνων, προσφοράς αλλά και θεωρητικής σκέψης, που θα μας συντροφεύουν στις καλές και στις δύσκολες στιγμές» αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός.

"Ο Γεράσιμος Αρσένης υπήρξε σημαίνων πολιτικός, ακαδημαϊκός, οικονομολόγος. Ανέλαβε κορυφαίες θέσεις ευθύνης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και άφησε παντού το στίγμα του. Πιστός στις ιδέες και τις αρχές του δεν δίστασε να συγκρουστεί για αυτές, όποτε το επέβαλε η συνείδησή του. Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του" υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη εξέφρασε με γραπτή δήλωσή του ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζει "καλό φίλο" τον πρώην "τσάρο" της οικονομίας, σημειώνοντας πως "Είχε προβλέψει την κρίση που περνάμε σαν χώρα, έγκαιρα, και παρά τις ελπίδες του να ξεπεράσουμε σύντομα τα αδιέξοδα, έλεγε συχνά πως το πολιτικό μας σύστημα θα κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις μόνο όταν η κρίση θα χτυπήσει δυνατά την πόρτα μας".

Ολόκληρη η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου:

"Ο Γεράσιμος Αρσένης, δεν ήταν μόνον ένας σημαντικός πολιτικός που έδωσε το παρόν την εποχή των αγώνων για την Αλλαγή, αλλά ήταν και ένας καλός φίλος.

H έμφυτη ευγένειά του, το ανοικτό του μυαλό, ο τρόπος που αντιλαμβάνονταν την πολιτική σε όλο της το εύρος, τον έφερε κοντά στον Ανδρέα, ίσως και γιατί ήταν κοινή αφετηρία τους η ακαδημαϊκή εμπειρία, αλλά και η έμπρακτη δράση τους στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Γεράσιμος, είχε ένα σπάνιο ταλέντο να βλέπει τη μεγάλη εικόνα και να την ερμηνεύει  και με κοινωνικό πρόσημο. Οι αναλύσεις του, ανεξάρτητα από τη συμφωνία ή τη διαφωνία που μπορούσε κανείς να διατυπώσει, κατέληγαν σε ολοκληρωμένες προτάσεις για πολιτική δράση.

Προσωπικά δεν έπαψα ποτέ να τον θεωρώ φίλο, όπως και η οικογένειά μου, ακόμη και όταν υπήρχαν πολιτικές διαφωνίες. Πάντα προσιτός, πάντα έτοιμος να ανοίξει το σπίτι του, υπέρμαχος του διαλόγου.
Μπορούμε όλοι να είμαστε σίγουροι για το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα. Είχε προβλέψει την κρίση που περνάμε σαν χώρα, έγκαιρα, και παρά τις ελπίδες του να ξεπεράσουμε σύντομα τα αδιέξοδα, έλεγε συχνά πως το πολιτικό μας σύστημα θα κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις μόνο όταν η κρίση θα χτυπήσει δυνατά την πόρτα μας.

Εκ μέρους και του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, αποχαιρετώ με μεγάλη θλίψη, έναν σύντροφο, έναν φίλο.

Στη Λούκα και την οικογένειά του, εκφράζω τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια".

Τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη και τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης. «Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη μου όπως και τη θλίψη όλων των πτερύγων της Βουλής για τον χαμό του Γεράσιμου Αρσένη. Ήταν ένας σημαντικός πολιτικός, με όραμα και κοινωνική ευαισθησία, ένας διακεκριμένος επιστήμονας με διεθνή σταδιοδρομία, ένας άνθρωπος με θάρρος και ευγένεια. Τα θερμά συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του και στους οικείους του», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.