Έλενα Κουντουρά: Αγόρασε καινούργια iPhone για τον εαυτό της και συνεργάτες της με έξοδα του Δημοσίου
<p>Η απόφαση αυτή επισκίασε το έργο της </p>
του Γιώργου Τόλη - Εφημερίδα Παραπολιτικά
Μία από τις πιο αξιομνημόνευτες προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ήταν οι περικοπές στα προνόμια των βουλευτών και των υπουργών. Στο πλαίσιο της «πρώτη φορά Αριστεράς», ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για «ψαλίδι» σε μια σειρά δαπανών που επιβαρύνουν τα κρατικά ταμεία για να απολαμβάνουν πάσης φύσεως προνόμια οι κρατικοί αξιωματούχοι, τη στιγμή που οι μισθοί για τους πολίτες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έχουν συρρικνωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια. Με αυτό το σκεπτικό, το δόγμα της λιτότητας εφαρμόστηκε αυστηρά στα γραφεία των υπουργείων, έτσι ώστε χρήματα να ξοδεύονται μόνο για τα απαραίτητα.
Η εντολή του πρωθυπουργού έχει γίνει σεβαστή από τα στελέχη στο διάστημα που ο ίδιος βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και... εξαιρέσεις και μάλιστα «εξόφθαλμες».
Την περασμένη Τρίτη η οικονομική υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού (που πλέον υπάγεται στο «υπερ-υπουργείο» Οικονομίας και Ανάπτυξης) ενέκρινε δαπάνη ύψους 1.740,49 ευρώ για την αγορά τριών κινητών τηλεφώνων για την υπουργό Ελενα Κουντουρά και συνεργάτες της, τα οποία προορίζονται για την αντικατάσταση παλαιότερων συσκευών τους που χάλασαν. Οπως επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», τα τρία προηγούμενα κινητά παρουσίασαν «βλάβη στο σύστημα φόρτισης και μη ανταπόκριση σε θέματα τεχνολογίας και συγχρονισμού», γι’ αυτό και κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη της άμεσης αντικατάστασής τους από ολοκαίνουργιες συσκευές.
Την ίδια μέρα που χιλιάδες συνταξιούχοι βρήκαν μειωμένες τις επικουρικές συντάξεις τους στο πλαίσιο της σταδιακής εφαρμογής των μέτρων του τρίτου μνημονίου, ένα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος και δύο ακόμα υψηλόβαθμοι συνεργάτες του παρέλαβαν τα νέα τους κινητά τηλέφωνα, «δώρο» του ελληνικού Δημοσίου. Μάλιστα, δεν πρόκειται για οποιεσδήποτε συσκευές της αγοράς, αλλά για δύο ολοκαίνουργια iPhone κι ένα smartphone με λογισμικό Android. Τα ηγετικά στελέχη του υπουργείου βρήκαν έτσι την ευκαιρία να κάνουν αναβάθμιση στα (υπηρεσιακά) κινητά τους, καθώς τα νέα που αγοράστηκαν διαθέτουν περισσότερα Giga Bytes αποθηκευτικού χώρου, ενώ είναι συμβατά με υπολογιστές, όπως εξηγεί το σκεπτικό της απόφασης που φέρει την υπογραφή της αναπληρώτριας υπουργού Ελενας Κουντουρά.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία αγοράς των υπερσύγχρονων κινητών έγινε με απευθείας ανάθεση σε μεγάλη εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών, χωρίς να προηγηθεί διαγωνισμός, καθώς το σχετικό ποσό που διατέθηκε δεν ξεπέρασε τα 2.000 ευρώ. Μάλιστα, η απόφαση της εκταμίευσης του ποσού είχε την επισήμανση «ΕΠΕΙΓΟΝ», καθώς η κ. Κουντουρά και οι συνεργάτες της ήθελαν να παραλάβουν το συντομότερο δυνατόν τα νέα τους iPhone.
Οσο για το κόστος, αυτό ανήλθε στα 1.403,62 ευρώ, που με ΦΠΑ 24% έφτασε στα 1.740,49 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τις συσκευές αγοράστηκαν θήκες και προστατευτικό γυαλί για τις οθόνες των πανάκριβων συσκευών της Apple.
Η κίνηση της Eλενας Κουντουρά να προχωρήσει στην αγορά τόσο ακριβών κινητών τηλεφώνων με δαπάνη του Δημοσίου προκαλεί εύλογες απορίες, δεδομένου ότι η ίδια διατηρεί χαμηλούς τόνους από την αρχή της πολιτικής της διαδρομής, αποφεύγοντας τις προκλήσεις.
Επισκίασε το έργο της
Πολύ περισσότερο, επισκιάζει το κατά γενική ομολογία επιτυχημένο έργο της υπουργού στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος βαδίζει ολοταχώς για νέο ρεκόρ τη φετινή σεζόν. Σύμφωνα με στοιχεία, μάλιστα, που γνωστοποίησε σε πρόσφατη συνέντευξή της, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις είναι αυξημένες κατά 4,4% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε διπλάσιο ποσοστό εμφανίζεται η αύξηση των αφίξεων στα περιφερειακά αεροδρόμια κατά 9% τον Ιούλιο και 10% τον Αύγουστο, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αύξησης της τουριστικής κίνησης στη χώρα κατά 4% το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Παράλληλα, αυξημένες κατά 5% είναι οι κρατήσεις των Βρετανών τουριστών για την Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι, ενώ το 2016 ήρθαν από τη Ρωσία 47% περισσότεροι τουρίστες σε σύγκριση με πέρυσι, επιτυχίες που εν πολλοίς οφείλονται στις «αφανείς» επαφές και τις ενέργειες της ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού όλο το διάστημα των προηγούμενων μηνών, αλλά και στις κατευθύνσεις στις οποίες κινήθηκε το υπουργείο.
Μεταξύ άλλων, επιδιώχθηκε η άμεση αύξηση των τουριστικών ροών και το «άνοιγμα» νέων αγορών και λόγω επειγουσών οικονομικών αναγκών της Ελλάδας, αλλά και λόγω της προσπάθειας για εκμετάλλευση των ευνοϊκών συγκυριών στην ευρύτερη περιοχή μας, προωθήθηκε η δημιουργική τακτοποίηση με νομοθετικές πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις πολλών και διαφορετικών, μεγάλων και μικρών, καθημερινών προβλημάτων του τουριστικού κλάδου, δρομολογήθηκε άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το Προσφυγικό, ενώ διευκολύνθηκε η προσέλκυση νέων επενδύσεων στον τουρισμό. Και όλα αυτά σε μία περίοδο που στην Ευρώπη κυριαρχούν το Brexit, η τρομοκρατία και το Προσφυγικό, αλλά καθώς η Ελλάδα θεωρείται γνωστός και ασφαλής προορισμός δεν έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό.