Eνισχυμένος από τις χθεσινές του επαφές στις Βρυξέλλες και με την έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων ψηφισμένη από ευρύτατη πλειοψηφία, ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο για το κρίσιμο τετ α τετ με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ
Το Μαξίμου εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένο καθώς θεωρεί ότι βρήκε ευήκοα ώτα στην Ευρώπη, αλλά και για πρώτη φορά ευρωπαϊκόυς παράγοντες να τάσσονται εμμέσως πλην σαφώς απέναντι στις αποφάσεις Σόιμπλε. Εκτιμώντας την στάση που επέδειξε η Γαλλία (Ολάντ, ΜΟσκοβισί, Σαπέν) όπως επίσης και την σθεναρή αντίδραση των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών και εκπροσώπων της Αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιο.


Ο Αλέξης Τσίπρας επεχείρησε από τις Βρυξέλλες να μειώσει την ένταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από το θέμα εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρξει υπέρβαση της «παρεξήγησης» που υπήρξε γύρω από το ζήτημα.Προθυμοποιήθηκε μάλιστα να δώσει η κυβέρνηση στοιχεία στους θεσμούς ώστε και οι ίδιοι να διαπιστώσουν ότι η εφαρμογή των κοινωνικών μέτρων που ο ίδιος εξήγγειλε δεν συνιστά παραβίαση της συμφωνίας. Διευκρίνισε ότι τα μέτρα είναι εφάπαξ -κάτι που σχετίζεται με ανησυχίες των θεσμών ότι επρόκειτο να παγιωθούν- και υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης να τα λάβει καθώς προέρχονται από την υπεραπόδοση των εσόδων.


Η γερμανίδα καγκελάριος θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το θέμα του επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά "δεν σκοπεύει να αναμειχθεί στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πακέτο", δήλωσε χθες μετά τη σύνοδο ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. "Όσον αφορά τις ελληνικές αποφάσεις, υπάρχει μια κρίσιμη συζήτηση. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) το έχει ξεκαθαρίσει αυτό", είπε η Μέρκελ. "Είμαι σίγουρη ότι θα συζητήσω το θέμα αυτό με τον Έλληνα πρωθυπουργό αύριο (Παρασκευή), παρότι δεν σκοπεύω να αναμειχθώ στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πακέτο", πρόσθεσε.

Η γραμμή Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα που ανέκυψε μετά τις εξαγγελίες του για την ανακούφιση των χαμηλοσυνταξιούχων και του νησιωτικού πληθυσμού του Αιγαίου. «Η παρεξήγηση πρέπει να λυθεί», είναι η θέση της Αθήνας, που θα προσέλθει στην Καγκελαρία με βασικό επιχείρημα ότι το πρόγραμμα δεν τίθεται σε κίνδυνο από το συγκεκριμένο μέτρο που πήρε η κυβέρνηση. Η συνέπεια που έχει επιδείξει στην τήρηση των συμφωνιών θα είναι ένα ακόμη «όπλο» στην ελληνική «φαρέτρα», με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να ζητήσει συνέπεια από όλες τις πλευρές, για παράδειγμα στη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Όμως, ένα βασικό επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός, είναι ότι η συγκυρία δεν επιτρέπει πειραματισμούς: ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται, το Κυπριακό έχει μπει στην κρισιμότερη φάση του, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει σταθεροποιηθεί και εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών -σε χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία- οδηγούνται το 2017 στις κάλπες. Συνεπώς, σύμφωνα με την ελληνική θεώρηση δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μην κλείσει η αξιολόγηση τώρα.

Εκτός από τη συνάντηση με την καγκελάριο, ο πρωθυπουργός θα δει επίσης τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τους Γερμανούς Πράσινους, τη γερμανική Αριστερά, ενώ το Σάββατο το πρωί θα μιλήσει στο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.