Σε νέες αποκαλύψεις για το σχέδιο Σόιμπλε περί οικειοθελούς αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη προέβη σήμερα ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος παρομοιάζοντας την κατάσταση που θα επικρατούσε στη χώρα με αυτή της σημερινής Βενεζουέλας. Μιλώντας στην υποεπιτροπή για την απομείωση του χρέους ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο κ. Σόιμπλε του είχε θέσει δύο φορές το θέμα από το 2011, σε συναντήσεις που είχαν παρουσία του Γιώργου Ζανιά και του τότε μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Γιόργκ Άσμουσεν.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος παραδεχόταν ότι οι συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσαν μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, ο κ. Σόιμπλε -πάντα κατά τον κ. Βενιζέλο- εγγυάτο ότι η Ευρώπη μπορούσε να διασφαλίσει ένα ποσό βοήθειας το οποίο όμως δεν θα ήταν μεγάλο «μερικά δισεκατομμύρια». Σύμφωνα με το σχέδιο,με την έξοδο από το ευρώ θα στηνόταν αερογέφυρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσες ανάγκες τροφοδοσίας σε φάρμακα αλλά και άλλα προιόντα σε νοσοκομεία και σχολεία.

Αναφορικά με τις τραπεζικές αναλήψεις, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το σχέδιο προέβλεπε ότι θα μπορούσαμε να παίρναμε από τις τράπεζες ευρώ τα οποία όμως θα ήταν «σφραγισμένα» μέχρι να τυπωθούν νέα νομίσματα, ενώ οι αναλήψεις δεν θα μπορούσαν να ξεπερνούν τα 50 ευρώ εβδομαδιαίως.

"Μπορούσαμε εμείς να επιλέξουμε κάτι τέτοιο;" είπε ο κ. Βενιζέλος. Δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει ως "κοροϊδία" τα βραχυπρόθεσμα μέτρα των Ευρωπαίων λέγοντας ότι μας σερβίρουν «τα παλιά ξαναζεσταμένα» αφού μας δίνουν επιμικύνση η οποία όμως προβλέπονταν από τη συμφωνία του 2012.