Στην παραδοχή του αυτονόητου , ότι δηλαδή η κατάσταση στα νησιά είναι κακή περιορίστηκε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας , ο οποίος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη μεταναστευτικής πολιτικής της Ν.Δ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη όχι μόνο δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο αισοδοξίας για την προστασία προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι ζουν κάτω από το χιόνι αλλά απέφυγε να ζητήσει και την παραμικρή "συγγνώμη". "

Η κατάσταση στα νησιά είναι άσχημη. Προσπαθούμε να την ελαφρύνουμε. Δεν είπα ποτέ ότι το ξεχειμώνιασμα στα νησιά έχει τελειώσει. Είπα ότι πραγματοποιήσαμε άθλο. 50.000 άνθρωποι στην ενδοχώρα είναι σε σπιτάκια θερμαινόμενα και σε ξενοδοχεία" είπε αρχικά ο κ. Μουζάλας και εν συνεχεία εξαπέλυσε επίθεση στη Ν.Δ και στην τοπική αυτοδιοίκηση υποστηρίζοντας ότι τα έργα δεν προχώρησαν λόγω των λαϊκιστικών αντιδράσεων των δημάρχων στα νησιά και των τοπικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. "Το κόμμα σας έπαιξε παράξενο ρόλο στα νησιά" είπε χαρακτηριστικά στον κ. Βαρβιτσιώτη υποστηρίζοντας ότι οι θέσεις της Ν.Δ οδηγούν στην κατάρρευση της συμφωνίας Ε.Ε - Τουρκίας και στην αύξηση των ροών.

Από την πλευρά του ο κ. Βαρβιτσιώτης καταλόγισε τόσο προσωπικά στον κ. Μουζάλα όσο και συνολικά στην κυβέρνηση ανικανότητα στη διαχείριση του προσφυγικού κάνοντας λόγο για κατασπατάληση εκατοντάδων εκατομμυρίων που είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση. Ακούγοντας μάλιστα τον κ. Μουζάλα να υποστηρίζει ότι η Ν.Δ είναι αυτή που δεν ήθελε τα κλειστά κέντρα κράτησης ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέβασε τους τόνους : "Αν δεν έχετε προχωρήσει στα κλειστά κέντρα κράτησης ευθύνεστε εσείς και οι ιδεοληψίες σας. Δεν σας φταίει η Νέα Δημοκρατία. Όταν υπήρχαν λέγατε ότι είναι Νταχάου οι Αμυγδαλέζες. Η Μόρια τι είναι σήμερα; Πως να τη χαρακτηρίσω. Οι δικές σας ψεύτικες υποσχέσεις οδήγησαν τους νησιώτες σε αυτές τις συμπεριφορές. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που υποκινούμε γεγονότα. Με σοβαρότητα προσπαθούμε να σταθούμε" είπε.

Καταλήγοντας ο Υπουργός παρέπεμψε στον Μάρτιο για αποσυμφόρηση της κατάστασης στα νησιά λέγοντας καλώντας τους νησιώτες να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και να συναινέσεουν σε επέκταση των χώρων φιλοξενίας και στα κλειστά κέντρα ξεκαθαρίζοντας ότι ούτως ή άλλως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία τους.