Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού, «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης για Συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου».

Με το σχέδιο νόμου επικυρώθηκε το μνημόνιο κατανόησης που είχε υπογραφεί στις 21 Φεβρουαρίου 2016 στο Κάιρο, από την αρμόδια υπουργό, Έλενα Κουντουρά και τον Αιγύπτιο τότε ομόλογό της, Χισάμ Ζααζού, σε συνέχεια των πολιτικών επαφών σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο. Το μνημόνιο αποτελεί το πλαίσιο με το οποίο καλύπτονται οι ειδικότερες ενέργειες που θα απαιτηθούν στη συνέχεια, με στόχο την αύξηση της τουριστικής κίνησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, και καθορίζονται τα πεδία της διμερούς τουριστικής συνεργασίας.

Στην ομιλία της στη Βουλή, η κα Κουντουρά τόνισε ότι σε εφαρμογή της εθνικής τουριστικής πολιτικής του υπουργείου από το 2015 με ορίζοντα τετραετίας και στο πλαίσιο του τουριστικού ανοίγματος σε δυναμικές αγορές, η Αίγυπτος συγκαταλέγεται στις αγορές στρατηγικής προτεραιότητας.

Επισήμανε, ότι δίδεται η δυνατότητα η Ελλάδα να αποτελέσει τον πρώτο προορισμό των Αιγυπτίων για τουρισμό επί 365 ημέρες το χρόνο, με σημαντικά οφέλη στην ενίσχυση των τουριστικών ροών, καθώς και των εσόδων, δεδομένου ότι εκτιμάται σε περίπου 5 εκατ. ο αριθμός των Αιγυπτίων υψηλού εισοδηματικού επιπέδου που ταξιδεύουν στο εξωτερικό κάθε χρόνο.

Η κα Κουντουρά, τόνισε επίσης ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή η ενίσχυση των διμερών τουριστικών σχέσεων στην ευρύτερη περιοχή, και ειδικά σε αυτήν την συγκυρία, για την προώθηση της σταθερότητας και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου και την ανάδειξη του ρόλου της ως ισχυρού πόλου έλξης παγκόσμιου τουρισμού.



Το Μνημόνιο μεταξύ άλλων προβλέπει:

* Tην προσπάθεια διευκόλυνσης και αύξησης των τουριστικών ροών, και την ενθάρρυνση των συνδέσμων των τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων, να δημιουργούν και να προωθούν τουριστικά πακέτα που συνδυάζουν επισκέψεις στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο σε αγορές τρίτων χωρών.

* Τη συνεργασία στην διαφήμιση και προβολή, για την ενθάρρυνση της αμοιβαίας τουριστικής προβολής μέσω της ανταλλαγής πληροφοριακού, διαφημιστικού υλικού και άλλου υλικού προβολής, την ενθάρρυνση της συμμετοχής των εθνικών οργανισμών τουρισμού των δύο χωρών σε τουριστικές εκθέσεις, γεγονότα, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις προώθησης του τουρισμού στις δύο χώρες, καθώς επίσης και τη διοργάνωση ταξιδίων εξοικείωσης για ταξιδιωτικούς πράκτορες και ταξιδιωτικούς δημοσιογράφους.

* Τη συνεργασία με ανταλλαγή πληροφοριών και υλικού τεκμηρίωσης στον τομέα τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης

* Την ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν στατιστικά στοιχεία για τον τουρισμό και τη νομοθεσία, καθώς και έρευνα για την τουριστική ανάπτυξη

* Την ενθάρρυνση της αμοιβαίας προώθησης και διευκόλυνσης των επενδύσεων Ελλήνων και Αιγυπτίων επιχειρηματιών, και κοινών επιχειρήσεων στους αντίστοιχους τουριστικούς τομείς τους.

* Την ενθάρρυνση και προώθηση της συνεργασίας στον τομέα των ειδικών μορφών τουρισμού, με έμφαση στον πολιτιστικό τουρισμό, στον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό, στον καταδυτικό τουρισμό, στον προσκυνηματικό τουρισμό, στον ιαματικό τουρισμό και τον τουρισμό ευεξίας και στον οικοτουρισμό, μέσα από την ανταλλαγή επισκέψεων εμπειρογνωμόνων, τεχνογνωσίας και πρακτικής εμπειρίας, και τη διοργάνωση εργαστηρίων και σεμιναρίων και στις δύο χώρες.

* Την ανάπτυξη συνεργασιών στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών που σχετίζονται με τον τουρισμό και των οποίων και οι δύο χώρες είναι μέλη.

Επίσης συστήνεται Μεικτή Επιτροπή Τουρισμού, που θα επιβλέπει την υλοποίηση του μνημονίου κατανόησης και συνεργασίας, και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέσω διμερών διαβουλεύσεων και μέσω της υποβολής προτάσεων στις αρμόδιες αρχές.

Στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή, η υπουργός ενημέρωσε εκτενώς για την ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού συνολικά το 2016, τις επιτυχίες της εθνικής τουριστικής πολιτικής, καθώς και για την εικόνα αύξησης στα τουριστικά πακέτα για το 2017, με βάση τα μηνύματα από τις αγορές του εξωτερικού.

Η κα Κουντουρά ευχαρίστησε την πλειοψηφία των κομμάτων που στηρίζουν την προσπάθεια ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού με εποικοδομητικές προτάσεις και γόνιμη κριτική, τόνισε ωστόσο, ότι από την προσπάθεια αυτή απουσιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία έχει τελευταίως επιδοθεί σε μία τακτική διαστρέβλωσης της πραγματικής εικόνας, και με κάθε ευκαιρία υπονομεύει τις επιτυχίες του ελληνικού τουρισμού και της χώρας. Η κα Κουντουρά επέστησε την προσοχή στους κινδύνους που εγκυμονούν αυτές οι τακτικές για τον τουριστικό κλάδο - επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζομένους - και κάλεσε για μία ακόμη φορά την αξιωματική αντιπολίτευση να σταθεί με ευθύνη απέναντι στον τουρισμό που είναι εθνική υπόθεση.