Η στρατηγική του Τσίπρα: Διαπραγμάτευση μέχρι τέλους–Απειλή με Grexit
Το κλείσιμο της δευτερολογίας του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή που δημιουργεί πολλά ερωτήματα για τις προθέσεις του
Την ώρα που η υπόθεση της αξιολόγησης έχει κολλήσει για την κυβέρνηση και τα σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας ξυπνάνε μνήμες από την περήφανη διαπραγμάτευση του 2015 ένα απόσπασμα από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της χθεσινής προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή είναι αποκαλυπτική για τις προθέσεις του πρωθυπουργού απέναντι στους εταίρους.
«Δεν θα σας βγει, όχι γιατί θα μας χαριστούν, αλλά γιατί βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη, ευαίσθητη γεωπολιτική συγκυρία στην Ευρώπη και στον κόσμο και κανείς δεν θα ποντάρει τα λεφτά του στο «ξήλωμα της κάλτσας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί όλοι καθόμαστε πάνω στο ίδιο «κλαρί».» ανέφερε ο πρωθυπουργός λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του και μία προσεκτική ανάγνωση των λεγομένων του αποκαλύπτει τις προθέσεις του και τις σκέψεις του αφού η ομιλία του ήταν γραμμένη και μελετημένη.
«γιατί βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη, ευαίσθητη γεωπολιτική συγκυρία στην Ευρώπη και στον κόσμο»
Ο Αλέξης Τσίπρας με τη συγκεκριμένη φράση αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις που αναμένεται να υπάρξουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις εκλογές στην Ολλανδία (Μάρτιος 2017), τη Γαλλία (Απρίλιος 2017) και τη Γερμανία (Σεπτέμβριος 2017). Παράλληλα συνυπολογίζεται η αλλαγή στον Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ να αναλαμβάνει και τις σχέσεις με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και την Κίνα να μπαίνουν σε νέες βάσεις. Μία ακόμα παράμετρος είναι οι συνεχιζόμενες προσφυγικές ροές από τη Μέση Ανατολή. Αυτές είναι οι διεθνείς συγκυρίες που θέλει ο Αλέξης Τσίπρας να εκμεταλλευτεί όπως φαίνεται από την επόμενη αποστροφή του λόγου του.
«κανείς δεν θα ποντάρει τα λεφτά του στο «ξήλωμα της κάλτσας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση»
Με τη Μεγάλη Βρετανία να εμμένει στο Brexit με σκληρούς όρους, η «κάλτσα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να «ξηλωθεί» άμεσα μόνο με ένα Grexit, αφού για καμία άλλη χώρα δεν έχει γραφτεί ή ακουστεί φήμη για αποχώρηση από τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πόσω μάλλον της ζώνης του κοινού νομίσματος. Από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού συνάγεται όμως ότι ο ίδιος δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ενός Grexit, βάσει των παραπάνω παραγόντων, πιστεύοντας ότι οι εταίροι δεν θέλουν Grexit στη συγκυρία την οποία περιέγραψε με την παραπάνω φράση του.
«γιατί όλοι καθόμαστε πάνω στο ίδιο «κλαρί»
Ο Αλέξης Τσίπρας με τη συγκεκριμένη του φράση πηγαίνει τον παραπάνω συλλογισμό του ένα βήμα παρακάτω, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι αν σπάσει το «κλαρί» -το οποίο σύμφωνα με την παραπάνω φράση θα μπορούσε να σπάσει από ένα Grexit- μαζί με την Ελλάδα θα πέσουν και οι άλλες χώρες. Κοντολογίς θεωρεί την Ελλάδα ως παράγοντα συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράγοντα διάλυσης σε ενδεχόμενο Grexit.
Βάσει του παραπάνω συλλογισμού ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται να βιάζεται να «κλείσει» την αξιολόγηση και να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση ποντάροντας στην περιρρέουσα κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη. Παράλληλα ο ίδιος φαίνεται να πιστεύει ότι η Ελλάδα αποτελεί ακόμα συστημικό κίνδυνο για τη συνοχή του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος πράγμα που σημαίνει ότι σκοπεύει να φτάσει την υπόθεση «διαπραγμάτευση» ως το τέλος, εκμεταλλευόμενος όλα όσα ο ίδιος περιέγραψε. Ανάμεσα σε όσα περιέγραψε όμως υπάρχει και το Grexit, το οποίο ο ίδιος θεωρεί κίνδυνο για την Ευρώπη οπότε μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως απειλή.
Εκείνο όμως που προκαλεί ερωτήματα είναι ποιο είναι το τέλος αφού πολιτικά η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι διατεθειμένη να στείλει στη γερμανική Bουλή οποιαδήποτε συμφωνία για στήριξη της Ελλάδας, ειδικά χωρίς τη στήριξη του ΔΝΤ με χρηματοδότηση. Την ίδια ώρα όμως τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδα επαρκούν μέχρι το καλοκαίρι, με τον μήνα Ιούλιο να επιφυλάσσει υψηλές πληρωμές.
Οπότε μιλάμε για ένα κενό 3-4 μηνών -μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία- μέσα στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται στον αέρα και όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά με τον πολιτικό χάρτη στην Ευρώπη να έχει διαμορφωθεί.