Της Στέλλας Νοβάκη

 «Θα το κόψω… σύριζα – το χέρι- αλλά ΣΥΡΙΖΑ δεν ξαναψηφίζω» η ατάκα αυτή χαρακτηρίζει όλους εκείνους που δηλώνουν τον τελευταίο καιρό ότι έχουν μετανιώσει που πίστεψαν στον Αλέξη  Τσίπρα και που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. Η μακρά λίστα των «κοψοχέρηδων» επωνύμων του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει να σπάει τα ρεκόρ από την πρώτη κιόλας περίοδο της αριστερής διακυβέρνησης, ωστόσο ένα χρόνο μετά τις εκλογές όπου αναδείχθηκε νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ, η λίστα των «μετανοημένων» αυξάνεται δραματικά. Δήμητρα Ματσούκα, Δημήτρης Πιατάς, Ντίνος Καρύδης, Ελεονώρα Ζουγανέλη, Γιάννης Ζουγανέλης, Χάρις Αλεξίου, ακόμη και ο Βασίλειος Κωστέτσος έχουν δηλώσει δημόσια ότι μετάνιωσαν που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ή τουλάχιστον ότι απογοητεύτηκαν από την πολιτική που ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας. Τελευταίος στην λίστα προστέθηκε και ο Αλέκος Αλαβάνος, ο «μέντορας» του Αλέξη Τσίπρα.

Ο  επικεφαλής του σχεδίου Βήτα Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 όχι μόνο κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες αντιθέσεις του μ’ αυτή, αλλά δήλωσε κι ότι μετάνιωσε που έχρισε διάδοχό του στο ΣΥΡΙΖΑ τον Αλέξη Τσίπρα. Ειδικότερα, ο κ. Αλαβάνος σε ό,τι αφορά την διαδοχή του από τον Αλέξη Τσίπρα και αν μετανιώνει απάντησε πως: «και ο Χριστός έκανε μαθητή του τον Ιούδα», ενώ πρόσθεσε ότι όταν έγινε αυτή η επιλογή, άλλος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες οι θέσεις που υποστήριζε ο σημερινός πρωθυπουργός».  Φυσικά, δεν είναι μόνο οι επώνυμοι που δηλώνουν οργισμένοι και μετανιωμένοι με τον εαυτό τους πρώτα απ’ όλα, που παρασύρθηκαν και ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά υπάρχουν και χιλιάδες ψηφοφόροι που ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε τις προσδοκίες τους με τον χειρότερο τρόπο.

Οι… κοψοχέρηδες

Απόγνωση, οργή και αγανάκτηση είναι τα συναισθήματα που εκφράζουν όσοι από τους επώνυμους έχουν δηλώσει δημόσια τουλάχιστον ότι μετάνιωσαν που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.

Χάρις Αλεξίου: Μετάνιωσα για τα κόκκινα γάντια

Μετανιωμένη για τη συμμετοχή της στη συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών και τα κόκκινα γάντια που είχε φορέσει εμφανίστηκε η Χάρις Αλεξίου.Η σπουδαία ερμηνεύτρια δήλωσε χαρακτηριστικά στο athensvoice.gr:

«Όχι για το γιατί αλλά για το πώς… Το να πάω να τραγουδήσω για κάποιους ανθρώπους που “διαδηλώνουν” το πρόβλημά τους το έχω κάνει πολλές φορές και θα το ξανακάνω βέβαια. Οι γυναίκες αυτές μου ζήτησαν να πάω να τραγουδήσω και το δέχτηκα. Δεν φαντάστηκα πως θα το οικειοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θεωρώ λάθος που πήγα να τραγουδήσω για μια μερίδα απολυμένων γυναικών ούτε με νοιάζει η κακόβουλη κριτική, έχω μέσα μου τη δική μου φωνή δικαιοσύνης που με ησυχάζει. Αλλά, βρε παιδί μου, δεν έπρεπε να πάω στο Σύνταγμα. Λειτουργώ αυθόρμητα και καμιά φορά και παρορμητικά. Μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με συναυλίες φιλανθρωπικού τύπου είμαι πολύ προσεχτική πλέον, γιατί έχουν δει κι εκεί τα μάτια μου...»

 

Δημήτρης Πιατάς: Με τον ΣΥΡΙΖΑ αισθάνομαι αιχμάλωτος πολέμου

Ακόμη πιο σκληρός στις δηλώσεις του ήταν ο ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς. «Όχι μόνο δεν δικαιώθηκα για την επιλογή μου να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πλέον αισθάνομαι ως αιχμάλωτος πολέμου που ψάχνει τα δικαιώματά του», ανέφερε ο ηθοποιός και συμπλήρωσε: «Ούτως ή άλλως είμαστε εγκλωβισμένοι. Όχι βέβαια (δεν δικαιώθηκα από την ψήφο μου στον ΣΥΡΙΖΑ), αιχμάλωτος πολέμου είμαι, ξέρετε, Γενεύη, τα δικαιώματά μου θέλω, πρόσφυγας στη χώρα μου είμαι και τουλάχιστον οι πρόσφυγες θέλουν να φύγουν, εγώ δεν έχω πού να πάω. Δεν έχω ψευδαισθήσεις. Κατ΄ αρχάς, να σοβαρευτούμε λίγο ως κράτος για να είμαι εγώ ο μη σοβαρός, αν μη τι άλλο. Πια δεν διοικούμε εμείς το κράτος. Το κράτος είναι άνωθεν, δηλαδή πια ελέγχεται, έχουμε δώσει τα κλειδιά της χώρας, άρα δεν υπάρχει ανεξάρτητη πολιτική», συμπλήρωσε.

Γιάννης Μποσταντζόγλου: Δεν μου κοβόταν το χέρι;

Έντονα απογοητευμένος από την κυβέρνηση εμφανίστηκε και ο γνωστός Έλληνας ηθοποιός Γιάννης Μποσταντζόγλου σε συνέντευξή του. «Δεν ψήφιζα για 25 χρόνια γιατί έλεγα το έργο είναι «στημένο». Και πηγαίνω και ψηφίζω Αλέξη Τσίπρα. Ε, δεν μου κοβόταν το χέρι; Έδωσε προσδοκίες στον λαό και πήγε την Αριστερά χρόνια πίσω. Έχουμε τον Φίλη να μαλώνει με τους αρχιμανδρίτες, την ώρα που υπάρχουν 2.000.000 άνεργοι;».

Ντίνος Καρύδης: «Άνθρωπος είμαι κάνω λάθη»

Την αρχή μεταξύ άλλων έκανε ο Ντίνος Καρύδης, ο οποίος ενώ υπήρξε υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ, εν τέλει διαμαρτυρήθηκε έντονα για το κόψιμο των συντάξεων. Αφού έγινε ο σχετικός χαμός στο διαδίκτυο θυμίζοντας στον ηθοποιό ότι στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος βγήκε και έκανε την σχετική δήλωση μετανοίας. Άνθρωπος είμαι κάνω λάθη … εδώ ο Ιησούς διάλεξε για μαθητή του τον Ιούδα. Και ήταν και Θεός.

Δήμητρα Ματσούκα: «Παρασυρθήκαμε είναι αλήθεια»

Κάνοντας την αυτοκριτική της εμφανίστηκε μετανιωμένη που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ και η γνωστή ηθοποιός, Δήμητρα Ματσούκα.

«Έχω πει τόσα πολλά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία. Έκανα Instagram για να στηρίξω τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να κάνω την καμπάνια. Δεν σας δουλεύω, αυτή είναι η αλήθεια. Πίστεψα πολύ σε αυτό το κομμάτι του δημοψηφίσματος. Ανέβαζα αποσπάσματα ενός οικονομολόγου, νομπελίστα που αρθογραφούσε στους New York Times ο οποίος μετά βγήκε και είπε ότι δεν ήξερε ότι δεν υπήρχε Plan B. Στην αρχή όμως έλεγε ότι το όχι είναι υποχρεωτικό, όχι μόνο για μια χώρα που υποφέρει, αλλά και για την παθογένεια μιας ολόκληρης Ευρώπης. «Παρασυρθήκαμε είναι αλήθεια. Ήταν μια νέα φωνή. Εγώ θυμάμαι από μικρό παιδί τους ίδιους υπουργούς να κάνουν συμβούλιο. Μου φάνηκε μια νέα φωνή και μου ήταν πολύ συμπαθής. Μετά κατάλαβα πως αυτό το «όχι» δεν είχε καμία ουσία στην πραγματικότητα».

Γιάννης Ζουγανέλης: «Γοητεύομαι και απογοητεύομαι από τους πολιτικούς»

Το παιχνίδι της πολιτικής ανακάλυψε και ο Γιάννης Ζουγανέλης, οι οποίος δήλωσε ότι από τους «γοητεύεται και απογοητεύεται». Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Γοητεύομαι και απογοητεύομαι από αυτούς όλους. Δηλαδή παίρνω θάρρος, αλλά τρώω αμέσως κατραπακιές. Γενικά είμαι απέναντι στην εξουσία, δεν έχω ταυτιστεί ποτέ. Έχω ξεχωρίσει πολιτικούς από όλες τις παραστάσεις που έχουν μία ποιότητα και μία αισθητική», είπε ο Γιάννης Ζουγανέλης. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Τους εμπιστεύτηκα πάρα πολύ. Για να είμαστε ειλικρινής, ο Τσίπρας είναι σε μία κατάσταση που δεν μπορώ να τον απορρίψω. Πήγε εκεί, εκβιάστηκε. Η απόφαση να παραμείνουμε στην Ευρώπη, δεν είμαι σίγουρος ότι ήταν καλή. Πολύ περισσότερο δεν είμαι σίγουρος, αν θα ήταν καλή η απόφαση να φεύγαμε!»

Ελεονώρα Ζουγανέλη: «Μετάνιωσα που ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ»

Η Ελεονώρα Ζουγανέλη, δηλώνει ότι μετάνιωσε που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο εξακολουθεί να πιστεύει στον Αλέξη Τσίπρα: «Μετανιώνω με την έννοια ότι πίστεψα κι εγώ, όπως και πολλοί άνθρωποι που θεωρώ ότι βρέθηκαν στην ίδια θέση με εμένα, ότι μπορεί κάτι να γίνει και να αλλάξει» δήλωσε η Ελεονώρα Ζουγανέλη. “Μετανιώνω με την έννοια ότι η καθημερινότητα μας έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολη, ότι για μια φορά ακόμα βρέθηκα κι εγώ και πολλοί άλλοι, αντιμέτωποι με μια κατάσταση στην οποίο μάλλον πιστέψαμε κάτι παραπάνω, μάλλον ελπίσαμε λίγο παραπάνω» επεσήμανε. Σχετικά με τον Αλέξη Τσίπρα η Ελεονώρα Ζουγανέλη σημείωσε ότι «στην αρχή μάλλον πίστευε ότι θα μπορούσε να συγκρουστεί και να τα καταφέρει αλλά πολύ σύντομα πήρε το μήνυμα».

Στάθης Δρογώσης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μας εκμεταλλεύτηκε»

Μετανιωμένος για την στήριξη που προσέφερε στον ΣΥΡΙΖΑ μέσω του twitter εμφανίζεται ο τραγουδοποιός Στάθης Δρογώσης. Παραδέχεται μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε πανέξυπνα στην αγανάκτηση που επικρατούσε λόγω μνημονίων και «κυριάρχησε στο τουίτερ με τη βοήθειά μας».Κάνει μάλιστα και αυστηρή αυτοκριτική λέγοντας: «Κι εγώ λόγω αφέλειας βρέθηκα στο στόχαστρο. Καλά να πάθω». Ο Δρογώσης υπήρξε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2015 οπότε και αποχώρησε ζητώντας συγνώμη για τον κόσμο που παραπλάνησε.

Κωστέτσος: «Μετάνιωσα που ψήφισα 2 φορές ΣΥΡΙΖΑ»

Δεν είναι μόνο οι καλλιτέχνες, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας τα άκουσε και από τους εκπροσώπους της μόδας. «Μετάνιωσα που ψήφισα δύο φορές ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ο σχεδιαστής μόδας Βασίλειος Κωστέτσος. «Ψήφισα δύο φορές ΣΥΡΙΖΑ και κανείς δεν ενδιαφέρεται. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτε για εμάς. Περνούν μπροστά από την Κανάρη από το μαγαζί μου και δεν λένε ούτε γεια, έλεος».