Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Σε αυτή τη μέτρηση το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προηγείται με 14 μονάδες έναντι του κυβερνώντος κόμματος, παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας μοίρασε τον "μποναμά" της "13ης σύνταξης" σε χαμολοσυνταξιούχους, για "ψιφοθυρικούς λόγους.

Εκτός από το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το προβάδισμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην παράσταση νίκης, καθώς συγκεντρώνει 71% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 11.5%. 

Στην πρόθεση ψήφου, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας είναι 30,5% (33% τον Δεκέμβριο) έναντι 16,5% του ΣΥΡΙΖΑ (16%), διαφορά δηλαδή 14 ποσοστιαίων μονάδων. Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 7,5% (8%), ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ με 6,5% αντίστοιχα (5,5% - 6%), η Ένωση Κεντρώων με 2,5% και η Πλεύση Ελευθερίας με 2,5% (3% αντίστοιχα), το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ με 2% (1,5% - 2%), και η Λαϊκή Ενότητα με 1%. Στο 16% η αδιευκρίνιστη ψήφος, άλλο κόμμα ψηφίζει το 6,5%, στο 17% η αποχή και στο 7% το άκυρο/λευκό.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προηγείται και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώνει 33.5% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας 20%.

Την ίδια ώρα το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης φτάνει τις 59.5 μονάδες. Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 71% με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 11.5%.

Από την άλλη πλευρά, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, κινείται σε χαμηλά επίπεδα (39%), το 23,5% να μετακινείται προς το άκυρο/λευκό/αποχή, το 5% προς τη ΝΔ και το 12% προς την αδιευκρίνιστη ψήφο. Επιπλέον η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται στο 82.5%, το 5% πηγαίνει στην αδιευκρίνιστη ψήφο, το 8% στο λευκό/άκυρο και στο 4,5% σε άλλα κόμματα.

Δημοφιλία πολιτικών αρχηγών

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος πολιτικός αρχηγός με 33,5% θετικές γνώμες, και 66% αρνητικές. Η Φώφη Γεννηματά και ο Δημήτρης Κουτσούμπας βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 24%. Ωστόσο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 73% αρνητικές γνώμες και ο γγ του ΚΚΕ 69.5% αρνητικές γνώμες.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην τρίτη θέση καθώς συγκεντρώνει 22% θετικές γνώμες, και 76% αρνητικές γνώμες. Επίσης 22% θετικές γνώμες συγκεντρώνει και ο Επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και 73.5% αρνητικές γνώμες.

Βασίλης Λεβέντης και Ζωή Κωνσταντοπούλου συγκεντρώνουν από 19,5% θετικές απόψεις και 76% και 78% αρνητικές αντίστοιχα.  Ο Πάνος Καμμένος και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης συγκεντρώνουν από 14% θετικές γνώμες και 85% και 79,5% αρνητικές αντίστοιχα. Τέλος ο Νίκος Μιχαλολιάκος καταγράφει 6,5% θετικές απόψεις και 89,5% αρνητικές.

Η δυσαρέσκεια των πολιτών αναφορικά με την πολιτική της κυβέρνησης παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 86.5% δεν εμφανίζεται ικανοποιημένο από την πολιτική της κυβέρνησης, ενώ μόλις το 6% εμφανίζεται ικανοποιημένο. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ , το 72,% απαντά πως δεν είναι ικανοποιημένο, ενώ το 16% εκφράζει την ικανοποίησή του.

Κατά των πρόωρων εκλογών το 51% των ερωτηθέντων 

Το 51% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί τη διενέργεια πρόωρων εκλογών ενώ το 40% επιθυμεί την προσφυγή στις κάλπες. 

Το 72% εμφανίζεται απαισιόδοξο για το 2017, ενώ μόλις το 16,5% εμφανίζεται αισιόδοξο.