Επιχείρηση ενίσχυσης του διεθνούς προφίλ από τον Αλέξη Τσίπρα
Κρίσιμα ταξίδια σε Βελιγράδι, Λισαβόνα και Μάλτα για τον πρωθυπουργό στα τέλη του μήνα. Που θα πάει και ποιους θα δει
Του Γιώργου Σαρρή
georgesarris@yahoo.gr
Μπορεί μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να δίνει έμφαση όσον αφορά τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής στις διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελβετία για την επίλυση του Κυπριακού, κάτι απόλυτα λογικό, ωστόσο σε λίγες ημέρες αναμένεται να στρέψει το ενδιαφέρον του στα Βαλκάνια, αλλά και στην ανάδειξη του διεθνούς του προφίλ.
Κομβικό σημείο στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Βελιγράδι, το διήμερο 30 με 31 Ιανουαρίου. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Τσίπρας είχε μεταβεί στη Σερβία και λίγο πριν αναλάβει τα ηνία της εξουσίας, ωστόσο στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν άλλαξαν πολλά στην περιοχή.
Τα σύνορα έκλεισαν για την προώθηση μεταναστών και προσφύγων προς την κεντρική Ευρώπη, οι σχέσεις με την Αλβανία επιδεινώθηκαν λόγω της αντιμετώπισης που έχει η ελληνική μειονότητα στη γειτονική χώρα, ενώ και με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εξακολουθούν να υπάρχουν δυσεπίλυτα προβλήματα. Ο κ. Τσίπρας τον Ιανουάριο του 2015 είχε δηλώσει από το σερβικό έδαφος ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το Κόσοβο.
Το ίδιο αναμένεται να επαναλάβει και αυτή τη φορά. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να στείλει μήνυμα και προς την Αλβανία, με την οποία δεν τα πάει καλά ούτε η κυβέρνηση του Βελιγραδίου. Ο πρωθυπουργός θα καταστήσει σαφές προς τα Τίρανα ότι η εθνικιστική έξαρση και οι αλυτρωτικές διαθέσεις δεν βοηθούν στην ειρηνική συμπόρευση των λαών, κινούνται πέρα από το διεθνές δίκαιο και οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς που κανείς δεν θα ήθελε να ξαναζήσει η βαλκανική χερσόνησος.
Αυτό που μεταξύ άλλων θέλει να αποφύγει η Αθήνα είναι μια ενίσχυση του κόμματος των Τσάμηδων που στις εκλογές του Ιουνίου αναμένεται ούτως ή άλλως να ξοδέψουν αρκετά χρήματα για την προώθηση των θέσεών τους. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει απαιτήσει από την κυβέρνηση του Έντι Ράμα να ψηφίσει νόμο για το σεβασμό των μειονοτήτων, ζήτημα που παρακολουθεί πολύ στενά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Καθώς δεν αρκεί μονάχα να περάσει από την αλβανική Βουλή, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστεί κιόλας.
Πριν αναχωρήσει για το Βελιγράδι όμως, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να ισχυροποιήσει τη θέση του στη διεθνή πολιτική σκακιέρα μεταβαίνοντας στη Λισαβόνα, όπου στις 28 του μηνός θα διεξαχθεί η Δεύτερη Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Να θυμίσουμε ότι η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα πέρυσι τον Σεπτέμβριο και είχε θεωρηθεί ως ένα σημαντικό βήμα για τη θεσμοθέτηση της αγαστής συνεργασίας μεταξύ των ευρωμεσογειακών χωρών.
Οι ηγέτες της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας θα κουβεντιάσουν τους τρόπους προώθησης των κοινών θέσεών τους σε ζητήματα οικονομίας (όπου άπαντες διαφωνούν με τις πολιτικές λιτότητας) αλλά και κοινού βηματισμού όσον αφορά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και συνεργασίας σε εθνικό επίπεδο, ενόψει και της διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Μάλτας, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου.
Στη συγκεκριμένη διάσκεψη θα συζητηθεί διεξοδικά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit, ο τρόπος αντιμετώπισης του προσφυγικού που εκτός από την Ελλάδα πλήττει και ένα μεγάλο τμήμα της μεσογειακής λεκάνης, ζητήματα τρομοκρατίας και φυσικά το οικονομικό μέλλον της γηραιάς ηπείρου μετά και την ανάληψη καθηκόντων του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.