Τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) πρότεινε επισήμως η Νέα Δημοκρατία, δια στόματος του Τομεάρχη Εξωτερικών Βουλευτή Β’ Αθηνών κ. Γιώργου Κουμουτσάκου κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, με αφορμή τη συζήτηση σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών για τροποποίηση του Οργανισμού του ΥΠΕΞ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η πρόταση αυτή έχει θεσμικό χαρακτήρα και θέτει τις βάσεις για μια πραγματική – ουσιαστική προσαρμογή της χώρας στις σύγχρονες απαιτήσεις της έννοιας της εθνικής ασφάλειας. Η αντιμετώπιση των σύνθετων και αλληλένδετων σύγχρονων απειλών απειλεί τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και συνεργασία των επιμέρους εμπλεκομένων κρατικών υπηρεσιών και φορέων. Πρόσφατα είδαμε που μπορεί να οδηγήσει η έλλειψη συντονισμού με την πρόσφατη περίπτωση «Σαντορινιού».

Αδήριτη είναι η ανάγκη να απομακρυνθούμε από τη μονοδιάστατη αντιμετώπιση πολυδιάστατων προβλημάτων και τη μονοδιάστατη σκέψη που δεν ανταποκρίνεται στο νέο πολύπλοκο, πολυδιάστατο διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον.

Στην Ελλάδα υπάρχει θεσμικό έλλειμμα στο επίπεδο διαμόρφωσης σχεδιασμού και υλοποίηση μιας υψηλής στρατηγικής εθνικής ασφαλείας.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας όπως το αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία είναι ένα απ ευθείας υπαγόμενο στον Πρωθυπουργό όργανο, κεντρικά ενοποιημένο, επιτελικό και συμβουλευτικό.
Η αρμοδιότητά του θα είναι αφενός ο στρατηγικός σχεδιασμός και η εισήγηση προτάσεων πολιτικής και αφετέρου η υποστήριξη του Πρωθυπουργού και του ΚΥΣΕΑ στη διαχείριση κρίσεων».

Ο κ. Κουμουτσάκος προσέθεσε ότι σε σύντομο χρόνο θα έρθει ως νομοθετική πρωτοβουλία της ΝΔ.

Σχολιάζοντας το σχέδιο νόμου ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι πρόκειται για ένα νομοθέτημα συνονθύλευμα. Χωρίς κεντρική φιλοσοφία και με μόνη στόχευση τη δημιουργία θέσεων προς κάλυψη, για διορισμούς που έχουν οσμή εξυπηρετήσεων που πρέπει να γίνουν τώρα και βιαστικά.

Επειδή ακριβώς στερείται οποιασδήποτε αρχής η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να το ψηφίσει ούτε επί της αρχής.

Την ώρα που βρίσκεται σε στάδιο τελικής διαμόρφωσης ο Οργανισμός του Υπουργείου Εξωτερικών έρχεται στη Βουλή ένα σχέδιο νόμου με «μερεμέτια» που δίνουν την αίσθηση τακτοποιήσεων.

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα μετατρέπει το Υπουργείο Εξωτερικών σε «Υπουργείο Εξυπηρετήσεων».

Ταυτόχρονα επιχειρείται η υποβάθμιση του Διπλωματικού κλάδου με τη δημιουργία νέων συμβουλευτικών φορέων που μεταλλάσει το ΥΠΕΞ από υπουργείο με εμπειρογνώμονες σε «υπουργείο εμπειρογνωμόνων».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ