Λαπαβίτσας: Οι δανειστές δεν έχουν συμφέρον να κλείσει η αξιολόγηση
Συνέντευξη του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στα Παραπολιτικά 90,1
«Δεν θα μπορούσε να κλείσει η αξιολόγηση προχθές γιατί αυτή τη στιγμή κανένας από του δανειστές δεν έχει συμφέρον να κλείσει η αξιολόγηση» είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στη Ζηνοβία Σαπουνά ο καθηγητής Οικονομικών στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Κώστας Λαπαβίτας.
Πρόσθεσε πως ο μόνος που θέλει να επισπεύσει την αξιολόγηση είναι η κυβέρνηση και σημείωσε πως δεν πρόκειται να κλείσει η αξιολόγηση σύντομα χωρίς να καταβάλλει η Ελλάδα κάποιο κόστος.
Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού Κράτους της Βουλής είπε πως αυτό που αναφέρεται στην έκθεση είναι να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση με μεταρρυθμίσεις αλλά, τόνισε, «οι άνθρωποι που προτείνουν μεταρρυθμίσεις ή δεν καταλαβαίνουν σε ποια χώρα είναι ή δεν τους νοιάζει».
Ο κ. Λαπαβίτσας γνωστοποίησε πως στις 15 Φεβρουαρίου θα παρουσιάσει στην Αθήνα μια επιστημονική μελέτη για την αλλαγή πορείας της χώρας και την έξοδο από την κρίση.
«Εγώ και οι συνεργάτες μου την τελευταία χρονιά συντάξαμε την πρόταση άλλης πορείας η οποία θα περιλαμβάνει πραγματικές τομές. Όχι μια ακόμη πορεία στο πλαίσιο των μνημονίων αλλά μια άλλη πορεία που να έχει τεχνοκρατικό χαρακτήρα και κοινωνικά χαρακτηριστικά» είπε και πρόσθεσε:
«λέμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα να τονώσει τη ζήτηση για να πάρει ανάσα η οικονομία. Αυτό απαιτεί δημοσιονομικά μέτρα χαλάρωσης. Πρέπει να μπει στη δουλειά πάλι ο κόσμος. Λέμε βιομηχανική πολιτική, η οποία θα τονώσει τις εξαγωγές και θα ξαναχτίσει την παραγωγική δύναμη. Η έξοδος από τα μνημόνια είναι εθνική και κοινωνική ανάγκη, όπως και έξοδος από τη νομισματική ένωση. Έτσι το θέτουμε. Και στη μελέτη αναλύουμε τι σημαίνει η έξοδος».
Τέλος ο κ. Λαπαβίτσας σημείωσε πως το ελληνικό πολιτικό πρόβλημα είναι το πολιτικό σύστημα που δεν μπορεί να προτείνει άλλη λύση και ζήτησε μια πολιτική συμφωνία σε βασικές παραμέτρους, ένα νέο πολιτικό φορέα.
«Πρέπει να συμφωνήσουμε φορείς, παράγοντες, άνθρωποι στις βασικές παραμέτρους. Αν συμβεί αυτό θα αρχίσει να διαμορφώνεται και ο καινούργιος πολιτικός φορέας. Αυτός ο φορέας δεν μπορεί να είναι παρά μετωπικός. Μετρήθηκαν από τα δεξιά μέχρι τα αριστερά οι πολιτικές δυνάμεις και φάνηκαν λίγες. Και η εκτός του ΣΥΡΙΖΑ αριστερά κι αυτή μετρήθηκε. Επειδή βλέπω πολλούς να λένε «σας είχαμε προειδοποιήσει», αναρωτιέμαι τι νόημα έχει να κάθεσαι στο περιθώριο και να προειδοποιείς; Χρειάζεται πια μια μεγαλύτερη συμπαράταξη» κατέληξε.