Παρεμβάσεις στελεχών για τις διεργασίες σε Κέντρο και Κεντροαριστερά
Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, από τη στιγμή που το σενάριο των πολιτικών εξελίξεων ολοένα και ενισχύεται.
Στην πιο κρίσιμη φάση τους έχουν εισέλθει οι διεργασίες στο Κέντρο και στην Κεντροαριστερά, με τον ευρύτερο χώρο να βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος, αλλά και να ανακτά σταδιακά τον βηματισμό του, μετά από μια μακρά περίοδο πολυδιασπάσεων και κατακερματισμού. H κινητικότητα αυτή πιστώνεται στις πρωτοβουλίες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά.
Οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα αναμένονται ραγδαίες, από τη στιγμή που το σενάριο των πολιτικών εξελίξεων ολοένα και ενισχύεται.
Ήδη, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, μετά τη συμπόρευσή της με το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, ξεκινά τις διαδικασίες για το συνέδριό της – πιθανότατα τον Μάρτιο – καλώντας ταυτόχρονα κινήσεις και πρόσωπα να ενταχθούν στο εγχείρημα, διατηρώντας την πολιτική τους αυτονομία.
Στελέχη της ηγεσίας ακολουθούν τη γνωστή μέθοδο του καρότου και του μαστιγίου, διαμηνύοντας ότι όσοι επιθυμούν συνεργασία και συμπόρευση θα πρέπει να το κάνουν τώρα και όχι παραμονές των εκλογών, και πάντα εντός ΔΗΣΥΜ, ενώ την ίδια ώρα, προχωρούν σε ανοίγματα προς τον Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά και τους πρώην υπουργούς που έχουν ξεκινήσει τη δική τους πρωτοβουλία.
Ένα τέτοιο «άνοιγμα» στο Ποτάμι έκανε και ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης, ο οποίος εκτιμώντας ότι αποτελεί ισχυρό συμβολισμό για την ενότητα του χώρου η ένταξη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, υποστήριξε ότι η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί μέσα από τη συμπόρευση με το Ποτάμι και τις άλλες κινήσεις και συλλογικότητες του χώρου.
«ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ» ΓΙΑ ΠΟΤΑΜΙ
Από την άλλη, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος συνομιλεί με την πρωτοβουλία «Ώρα αποφάσεων» της Άννας Διαμαντοπούλου, του Γιώργου Φλωρίδη και του Γιάννη Ραγκούση, μπήκε εκ νέου στις διεργασίες, όταν αρχές της εβδομάδας ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι αντήλλαξαν αιχμηρά σχόλια, με αφορμή τον τρόπο εκλογής της ηγεσίας της Κεντροαριστεράς, αν και τελικά, όπως φάνηκε, οι θέσεις τους συμπίπτουν.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού απευθύνθηκε στη Φώφη Γεννηματά, λέγοντας πως «στη Γαλλία οι σοσιαλιστές δεν φοβούνται τις κάλπες», με τη Φώφη Γεννηματά να απαντά με σχόλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υπενθυμίζοντας ότι πρώτη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει εκλογή από την κοινωνία.
Υπενθυμίζεται ότι η αυτοδιάλυση ή διατήρηση της αυτονομίας τον κομμάτων και ο τρόπος εκλογής του νέου αρχηγού στον ενιαίο φορέα ήταν δύο από τις τρεις αφορμές – οι μετεκλογικές συνεργασίες ήταν η τρίτη – που αποτέλεσαν την αφορμή να χωρίσουν πριν το «γάμο» Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι.
ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑΥΡΟΣ – ΦΩΦΗ
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόσταση που χώριζε τις δύο πλευρές φαίνεται να έχει καλυφθεί, με τις πραγματικές διαφωνίες τους να έχουν να κάνουν, πλέον, με δύο ζητήματα. Το σχήμα που θα «τρέξει» τις διαδικασίες, δηλαδή, αν θα είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως επιθυμεί η Φώφη Γεννηματά ή ένα άλλο ουδέτερο σχήμα, όπως προτείνει ο Σταύρος Θεοδωράκης, κι αν η εκλογή αρχηγού θα προηγηθεί ή όχι του συνεδρίου.
Την ίδια στιγμή, μετά και τα «αποκαλυπτήρια» της νέας πολιτικής κίνησης της Άννας Διαμαντοπούλου, του Γιάννη Ραγκούση και του Γιώργου Φλωρίδη στη Θεσσαλονίκη, προχώρησαν στη δεύτερη ανοιχτή συζήτηση, που έλαβε χώρα στο Ηράκλειο Κρήτης.
Τα τρία κεντρικά στελέχη ανέλυσαν πολιτικά, προγραμματικά και οργανωτικά το εγχείρημα για την ενοποίηση του Προοδευτικού Χώρου, μέσα από την αναγέννησή του, σε αντιδιαστολή, όπως υπογράμμισαν, με την αναπαλαίωση και την απλή συγκόλληση προσώπων και ομάδων.
Αυτό που έκαναν σαφές είναι ότι η πρωτοβουλία τους ξεκινάει ορμητικά με κύριο στόχο τη συνδιαμόρφωση του κλίματος «αναγέννηση μέσα από την ενότητα».
Ο σχεδιασμός τους προβλέπει στη συνέχεια τη δημοσιοποίηση διακήρυξης – πρόσκλησης προς τα άλλα κόμματα, για σύμπραξη στη δημιουργία νέου κομματικού φορέα, μέσω ιδρυτικού συνεδρίου και εκλογής αρχηγού από τη βάση.
H ώρα των αποφάσεων έχει έρθει και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη καλούνται να πάρουν θέση, ανακοινώνοντας πώς και με ποιους θα πορευτούν. Όλοι μαζί, όπως ζητούν βάση και ψηφοφόροι, ή επιλέγοντας διαφορετικούς και παράλληλους δρόμους.
ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΘΕΣΗ
Το «Κ» ανοίγοντας τον φάκελο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, ζήτησε από κεντρικά στελέχη του χώρου να καταθέσουν τις απόψεις τους.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
(Βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης)
«Να επιβάλουμε εθνική συνεννόηση»
«Η συσπείρωση ολοένα περισσότερων δυνάμεων κάτω από τη σημαία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αρχίζει να γεννά την ελπίδα ότι ο κατακερματισμένος κόσμος της Κεντροαριστεράς θα βρει επιτέλους το μονοπάτι για να σταματήσει την καταστροφική πορεία του τόπου. Τα πρώτα βήματα έγιναν και είναι σημαντικά. Τώρα αρχίζει το πιο δύσκολο. Να διαμορφώσουμε μια νέα αφήγηση για τη χώρα, να επιβάλουμε την εθνική συνεννόηση, να διατυπώσουμε μια ριζοσπαστική προοδευτική πρόταση απέναντι στη δεξιά παλινόρθωση και τον δήθεν αριστερό τυχοδιωκτισμό. Γιατί η μεγάλη δημοκρατική παράταξη έχει διδαχθεί στη διαδρομή της ότι με παλιά διηγήματα και νέους διχασμούς δεν υπάρχει μέλλον. Είναι καιρός να αναγεννηθεί».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ
(Εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού)
«Να δημιουργηθεί ένα νέο κίνημα»
«Το Ποτάμι έχει δηλώσει ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο μεγάλο κίνημα στο χώρο του Κέντρου. Με ανοιχτές διαδικασίες κι όχι τεχνητές συγκολλήσεις σχημάτων. Με αντιπαράθεση ιδεών στην κοινωνία και άδειες θέσεις στην πρώτη γραμμή για νέα πρόσωπα μαζί με στελέχη που έχουν αφήσει θετικό αποτύπωμα.
Έχουμε προτείνει συγκεκριμένα βήματα: Πολιτική συμφωνία στη βάση του πορίσματος της Επιτροπής Διαλόγου, ανοιχτή διαδικασία υποψηφιοτήτων, οι υποψήφιοι να παρουσιάσουν τις λύσεις για τη χώρα και τις θέσεις των ρευμάτων που εκπροσωπούν, σύγκληση συνεδρίου μετά την εκλογή του νέου αρχηγού για ανάδειξη οργάνων, ψήφιση καταστατικού και πολιτικού προγράμματος. Πιστεύουμε ότι αυτό απαιτούν οι πολίτες».
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
(Πρόεδρος Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη)
«Με σχέδιο για την Ελλάδα του 2025»
«Δύο χρόνια εξουσίας για το εθνολαϊκίστικο μόρφωμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας βρίσκονται ανάμεσα στην απογοήτευση των προσδοκιών τους ή στην αποχή και τον …καναπέ, γυρνώντας την πλάτη σε κόμματα και σχήματα του χώρου.
Μακριά από κλειστές διαβουλεύσεις παραγόντων και συγκολλήσεις κορυφής ο προοδευτικός κόσμος αναζητά άμεση διέξοδο σε ανοιχτές διαδικασίες διαβούλευσης, όπου θα μπορεί να συναποφασίσει και να συνδιαμορφώσει το εναλλακτικό και τεκμηριωμένο σχέδιο για την Ελλάδα του 2025.
Ώρα αποφάσεων και δράσης όλων των δυνάμεων που πιστεύουν και τολμούν να χτίσουν ξανά μια ισχυρή προοδευτική παράταξη. Από την αρχή και με τους πολίτες, ανατρέποντας ό,τι μας πλήγωσε».
ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ
(Ευρωβουλευτής ΕΛΙΑΣ)
«Ριζοσπαστική ανανέωση σε πρόσωπα»
«Για να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία οφείλουμε να πάρουμε το μάθημα από τις συμπεριφορές και τα λάθη που πλήγωσαν την παράταξη. Κάθε προσπάθεια διεύρυνσης πρέπει να γίνεται με όρους ηθικούς και πολιτικούς. Η ενότητα είναι αναγκαία αλλά δεν αρκεί. Χρειαζόμαστε ριζοσπαστική ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες. Οι σημερινοί πρωταγωνιστές να βάλουν στην άκρη προσωπικές στρατηγικές και να μην εφευρίσκουν εμπόδια με αφορμή τεχνικά θέματα χαμηλής αξίας. Εάν δεν εκμεταλλευθούμε την ταχύτατη φθορά της κυβέρνησης ο μόνος ωφελημένος θα είναι ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό θα αποτελέσει ιστορικό λάθος γιατί δεν πρέπει να ξεχαστούν οι ευθύνες της ΝΔ στη δημιουργία της κρίση».
ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ
(Στέλεχος ΔΗΜΑΡ)
«Ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας»
«Η συγκρότηση και λειτουργία ενός σύγχρονου κόμματος αρχών, που να εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, συνιστά βασική συνθήκη αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος της χώρας μας. Γι’ αυτό τόσο οι συζητήσεις όσο και η αναγκαιότητα για τη δημιουργία του φορέα της Κεντροαριστεράς, δεν πρέπει αλλά και να φαίνεται απλώς ως μια διαδικασία προσωπικών ή μικροκομματικών διευθετήσεων και τακτοποιήσεων. Πρέπει να συνιστά αναπόσπαστο μέρος της νέας συλλογικής αφήγησης για την ανάταξη και αναγέννηση της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας. Και τα προστάγματα αυτά είναι πολύ επιτακτικά και ζωτικής σημασίας για να υποτάσσονται σε προσωπικές ιδιοτέλειες και μικροπολιτικούς υπολογισμούς. H ιστορία δεν θα είναι επιεικής για τους αργοπορημένους».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ
(Εκπρόσωπος τύπου Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών)
«Όχι στις λογικές του τρίτου πόλου»
«Η σύμπραξη των φορέων μας με όχημα τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελεί απόφαση που δημιουργεί προοπτική για τον χώρο της προόδου, αλλά κυρίως για τη χώρα.
Στόχος η πρόταση μιας δημοκρατικής και προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης απέναντι σε κάθε συντήρηση, δεξιά κι αριστερή. Ο χώρος με τις συντριπτικά περισσότερες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη χώρα, με τα σοβαρότερα πολιτικά στελέχη, δεν μπορεί να τρέχει για να γίνει ουρά κανενός. Οι λογικές του τρίτου πόλου δεν μας αφορούν.
Είμαστε ως ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ έτοιμοι να προσφέρουμε στην ενδυνάμωση του χώρου μας με πολιτικές και στελέχη. Με μοναδικό σκοπό να δώσουμε προοπτική στη χώρα».
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ
(Βουλευτής Ποταμιού)
«Για μια σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία»
«Η επιδίωξη συμμαχιών στο χώρο του κέντρου είναι καθήκον όλων μας. Πρέπει να μπούμε σε μια ειλικρινή διαδικασία συζήτησης για την Κεντροαριστερά. Για να ανασυσταθεί ο χώρος πρέπει να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα πάνω σε μια σύγχρονη, ρεαλιστική και τολμηρή βάση. Το ζήτημα του αρχηγού και των οργανωτικών λύσεων που θα επιλεγούν είναι δευτερεύοντα σε σχέση με την πιεστική ανάγκη της ενοποίησης.
Με τη σημερινή κυβέρνηση τελειώνει η Μεταπολίτευση. Μετά τις επόμενες εκλογές, η Κεντροαριστερά, με ευρύτερες δυνάμεις που θα απελευθερωθούν και από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να μιλήσει για μια σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία».
ΤΟΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
(Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ)
«Είναι αίτημα της βάσης η ενότητα»
«Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε και να συσπειρώσουμε το ΠΑΣΟΚ που είναι ο κορμός αυτής της προσπάθειας. Να διευρύνουμε κι άλλο τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για να αναγεννήσουμε τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη. Να συνεχίσουμε το προσκλητήριο και σε άλλες κινήσεις και πολίτες.
Μπορούμε να πετύχουμε διότι έχουμε την κουλτούρα να συνθέτουμε, να αντιλαμβανόμαστε το πρωτεύον και πάνω από όλα είναι αναγκαία συνθήκη για το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον η αναγέννηση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ γιατί θα επιβάλει την Εθνική Συνεννόηση στον τόπο. Επίσης η ενότητα αποτελεί αίτημα της κοινωνικής μας βάσης, που πρέπει να το σεβαστούμε».
*Εφημερίδα Καρφί