Ετοιμάζει αντεπίθεση η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου
Θα συγκαλέσει εκ νέου την Ολομέλεια, με βασικό επιχείρημα ότι έχουν παραταθεί τα όρια συνταξιοδότησης σε άλλους δημόσιους λειτουργούς
Του Χάρη Παπαβασιλείου
Η θύελλα που έχει ξεσηκώσει η πρωτοβουλία της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, να συγκαλέσει την Ολομέλεια με το ερώτημα της παράτασης της θητείας των δικαστικών λειτουργών δεν αφορά, όπως φαίνεται, το θέμα αυτό. Είναι κοινό μυστικό ότι όσοι της επιτίθενται, τουλάχιστον στην πλειονότητά τους, εκφράζουν σε κάποιες περιπτώσεις την αντίδραση εκείνων που ενόχλησαν οι πρωτοβουλίες της προέδρου στην κατεύθυνση της πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής. Σήμερα αποκαλύπτουμε ότι, παρά τις Συνταγματικές επιταγές με νόμους του 2015 αλλά και του 2016, έχει παραταθεί το όριο αποχώρησης των δημοσίων υπαλλήλων στο 67ο έτος. Παράλληλα, τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, αποχωρούν στα 73 και ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι του ΑΣΕΠ στο 70ό έτος. Οριο συνταξιοδότησης στο 70ό έτος έχουν και οι υποθηκοφύλακες αλλά και οι συμβολαιογράφοι.
ΕΜΦΥΛΙΟΣ
Ενώ η υπόθεση εμφανίζεται ως αυτή που προκαλεί εμφύλιο εντός της Δικαιοσύνης, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι η πρόεδρος, ακολουθώντας την πάγια άποψή της ότι οι δικαστές αδικούνται, αφού έχουν παραταθεί τα όρια συνταξιοδότησης για άλλες κατηγορίες δημόσιων λειτουργών, δεν στερείται επιχειρημάτων. Ισως γι’ αυτό και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με δήλωσή του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» έβαλε τέρμα σε όσους επέμεναν ότι η κυβέρνηση «άδειασε» την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου. Ο κ. Παπαγγελόπουλος, σε αντίθεση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κoντονή, ο οποίος έκλεισε το θέμα της παράτασης των ορίων ηλικίας των δικαστικών λειτουργών με δήλωσή του και έξω από τον Αρειο Πάγο, είπε στην εφημερίδα μας:
«Η κυβέρνηση σέβεται το Σύνταγμα, τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παραβιάσει το Σύνταγμα, ούτε να αδικήσει τους δικαστικούς λειτουργούς. Παρακολουθεί και μελετά με πολύ μεγάλη προσοχή το θέμα του ορίου ηλικίας των δικαστών και των εισαγγελέων και θα διερευνήσει εξονυχιστικά όλες τις νομικές δυνατότητες, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια δίκαιη και νόμιμη λύση του θέματος».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ανέβαλε τη σύγκληση της Ολομέλειας που επρόκειτο να γίνει την Πέμπτη, αλλά δεν παραιτήθηκε από αυτήν. Θα τη συγκαλέσει, μάλιστα, σε περίπου 15 ημέρες. Τα βασικά της επιχειρήματα είναι τα εξής: n Η θέση των δικαστικών λειτουργών πλήττεται, διότι αυξήθηκε στο 67ο έτος το όριο ηλικίας όλων των άλλων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, οι οποίοι έως σήμερα είχαν κατώτερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Το όριο των δικαστικών λειτουργών είναι πια μικρότερο από των άλλων εργαζομένων στο Δημόσιο, αφού οι δικαστές έως τον βαθμό του Εφέτη υποχρεώνονται να αποχωρούν στο 65ο έτος της ηλικίας τους. Οι ανώτατοι δικαστές αποχωρούν στο 67ο έτος, παρότι έως σήμερα οι δικαστές είχαν διαφορά προς τα πάνω δύο χρόνια ως προς όλους τους υπαλλήλους, αλλά και τους υπόλοιπους λειτουργούς του Δημοσίου. n Ιδιαίτερα η πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει αναφερθεί και στον πρόσφατο νόμο 4325/15 (άρθρο 2, παράγραφος 3), που ορίζει ότι ο Συνήγορος του Πολίτη, οι βοηθοί του, ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι του ΑΣΕΠ αποχωρούν αυτοδικαίως με τη συμπλήρωση του 73ου έτους, ενώ τα μέλη του ΑΣΕΠ µε τη συµπλήρωση του 70ού έτους.
Μάλιστα, σύµφωνα µε τον νόµο 4364/16 (άρθρο 282, παράγραφος 1), ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισµού αποχωρούν αυτοδικαίως µε τη συµπλήρωση του 73ου έτους της ηλικίας τους και τα µέλη µε τη συµπλήρωση του 70ού έτους. n Βεβαίως, το πλέον ισχυρό επιχείρηµα της προέδρου του Αρείου Πάγου είναι ο νόµος 4369/16 (άρθρο 59, παράγραφος 2), που ορίζει ότι ο δηµόσιος υπάλληλος συνταξιοδοτείται στα 67 και όχι στα 65 έτη, όπως γινόταν έως σήµερα. Σύµφωνα µε την πρόεδρο, µε τα άρθρα αυτά παραβιάζεται το ∆ίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο, µε οδηγίες του, καθιερώνει την αρχή της ίσης µεταχείρισης, γεγονός που δεν εφαρµόζεται στην ελληνική πραγµατικότητα µε τις πρόσφατες τροποποιήσεις για τα όρια ηλικίας.
Σύγκληση Ολομέλειας Εισαγγελίας
Το επεισόδιο με το όριο συνταξιοδότησης θα έχει, όπως φαίνεται, και συνέχεια, αφού 15 αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου ζήτησαν τη σύγκληση της Ολομέλειας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου από την ίδια την εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου για το θέμα της παράτασης ή μη του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών. Οπως αναφέρουν στο έγγραφο που υπογράφουν οι 15 από τους 17 που υπηρετούν στην Εισαγγελία, αυτό το κρίσιμο θέμα είναι γενικότερου ενδιαφέροντος και έχει προκαλέσει αναστάτωση στους συναδέλφους τους εισαγγελείς και δικαστές, γι’ αυτό πρέπει να κριθεί και από τη συγκεκριμένη Ολομέλεια. Σημειώνουν, ακόμα, ότι το θεσμικό αυτό ζήτημα δεν απασχόλησε επί δεκαετίες τους εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς. Επειτα και από αυτή την κίνηση των αντεισαγγελέων, αναμένεται η κίνηση της κυρίας Δημητρίου, που θα αποτελέσει και μια οιονεί γνωμοδότησή της για το συγκεκριμένο ζήτημα. Διαφορετικές, πάντως, απόψεις διατυπώνονται και μέσα στην κυβέρνηση, αφού ορισμένοι θεωρούν άκαιρη την επικαιροποίηση του θέματος, ενώ άλλοι απορούν με τις έντονες αντιδράσεις κατά της προέδρου σε μια εποχή που κρίνονται μεγάλες υποθέσεις, αρχίζουν δίκες για διαφθορά, αλλά και ανακρίσεις δικογραφιών που έχουν και οσμή πολιτικού σκανδάλου και χρονίζουν στα γραφεία εισαγγελέων και δικαστών.
Τι ισχύει για τους δικαστικούς λειτουργούς στην Ευρώπη
ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ οι δικαστές συνταξιοδοτούνται στο 67ο έτος, αλλά προαιρετικά µπορούν, µε αίτησή τους, να παρατείνουν τη θητεία τους έως το 70ό έτος. Στην Ισπανία ο κανόνας συνταξιοδότησης είναι το 70ό έτος. Και εκεί, όµως, υπάρχει δυνατότητα παράτασης έως το 72ο έτος, µε αίτηση του ενδιαφεροµένου.
-Στην Ιταλία οι δικαστές συνταξιοδοτούνται στο 70ό έτος, µπορούν να παρατείνουν, όµως, τη θητεία τους έως το 71ο.
-Στη Σλοβενία έχει καθιερωθεί η συνταξιοδότηση για το 70ό έτος χωρίς καµία εξαίρεση.
- Η Κύπρος έχει καθιερώσει αποχώρηση των δικαστών λόγω συνταξιοδότησης στο 68ο έτος και των κατώτατων στο 65ο. n Στη Βουλγαρία συνταξιοδοτούνται οι δικαστές στα 65 έτη χωρίς εξαίρεση.
- Στην Πολωνία ο κανόνας συνταξιοδότησης είναι το 67ο έτος, µε δυνατότητα παράτασης για τους ανώτατους στο 72ο έτος και για τους κατώτερους δικαστές το 70ό έτος, πάντα όµως µε αίτηση του ενδιαφεροµένου.
-Το Βέλγιο συνταξιοδοτεί τους ανώτατους δικαστές στο 70ό έτος, αλλά υπάρχει δυνατότητα παράτασης έως το 73ο έτος. Για τους κατώτερους δικαστές η νοµοθεσία προβλέπει συνταξιοδότηση στο 67ο έτος, µε δυνατότητα παράτασης στο 70ό.
-Στην Ολλανδία συνταξιοδοτούνται χωρίς εξαιρέσεις στο 70ό έτος. Το ίδιο συµβαίνει και στην Τσεχία.
- Στη Γερµανία ο κανόνας συνταξιοδότησης είναι το 67ο έτος, αλλά για τους δικαστές του Οµοσπονδιακού Ανώτατου Ακυρωτικού το 68ο έτος.
- Στη Γαλλία είναι το 67ο έτος. n Τέλος, στην Ιρλανδία συνταξιοδοτούνται στο 70ό έτος οι ανώτατοι δικαστές και στο 65ο οι κατώτεροι.