Αγρότες ρωτούν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί γελάτε κύριοι;
Απογοητευμένοι δηλώνουν στο parapolitika.gr οι παραγωγοί της τσακώνικης μελιτζάνας, της πιπεριάς Τυμπακίου κ.ά προϊόντων με όσους γέλασαν στη Βουλή με το μόχθο του Έλληνα αγρότη
«Τσακώνικη μελιτζάνα στο Λεωνίδιο, πιπεριά στο Τυμπάκι, Μετάξι στο Σουφλί, Κατίκι στο Δομοκό, αρωματικά φυτά στον Βελβεντό, Μέλι με βρώσιμο χρυσό στην Εύβοια, Τρούφα Πιερίας, Τριαντάφυλλο στη Ροδόπη, Ιχθυοτροφείο πεστροφας στις Σέρρες», αυτές είναι μόνο μερικές από τις αγροτικές επιχειρήσεις και πρωτοβουλίες αγροτών της χώρας μας, που ανέφερε ονομαστικά προ ημερών στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως προς έκπληξη όλων μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στο άκουσμά τους… ξέσπασαν σε ειρωνικά γέλια.
Οι παραγωγοί των παραπάνω προϊόντων μιλούν στα parapolitika.gr για την παραγωγική τους δραστηριότητα, τα προϊόντα τους, αλλά και την «κακή» εντύπωση που εισέπραξαν την στιγμή που οι βουλευτές γέλασαν «με τον κόπο του Έλληνα αγρότη» όπως επισημαίνουν και ζητούν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να δώσουν στους ίδιους τους αγρότες την απάντηση που δεν έδωσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν τους ρώτησε «γιατί χαζογελάτε, κύριοι;».
Την ίδια ερώτηση επαναλαμβάνουν και οι ίδιοι στους βουλευτές που γέλασαν κατά την αναφορά των δραστηριοτήτων τους και τους καλούν να γνωρίσουν την ελληνική γη, τα ελληνικά προϊόντα καθώς όπως υποστηρίζουν στις πρωτοβουλίες τους όχι μόνο είναι απούσα η ελληνική πολιτεία, αλλά με κανένα τρόπο δεν φροντίζει να στηρίξει την προσπάθειά τους. «Παλεύουμε μόνοι μας. Προσπαθούμε στον καιρό της κρίσης να βρούμε διέξοδο στα οικονομικά μας. Είμαστε γονατισμένοι οικονομικά. Δεν έχουμε καμία στήριξη από την πολιτεία και αντί συμπαράστασης δεχόμαστε και τα ειρωνικά γέλια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί χαζογελάσατε κύριοι;» ρωτούν οι παραγωγοί και περιμένουν απαντήσεις.
Πιπεριά Τυπμακίου
«Δεν είναι για γέλια το προϊόν μας»
«Δεν βρίσκω λόγια να τους χαρακτηρίσω. Είναι πραγματικά λυπηρό. Να ακούγεται στην Βουλή ο κόπος των Ελλήνων παραγωγών και κάποιοι να γελάνε. Αντί να σταθούν δίπλα μας και στηρίξουν την προσπάθειά μας, γελάνε», δηλώνει στο parapolitika.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, Τσιμπραγάκης Ευάγγελος.
Ο κ. Τσιμπραγάκης μιλώντας για το ξεχωριστό αυτό προϊόν της Κρήτης, σημείωσε πως «όπως όλα τα κηπευτικά της Κρήτης, έχουν μοναδικά συστατικά και ποιότητα λόγω του κλίματος και του τρόπου καλλιέργειας. Υπογράμμισε πως το η πιπεριά Τυμπακίου, είναι πιστοποιημένη και ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής διοχετεύεται στο εξωτερικό». Από το συγκεκριμένο προϊόν και τα κηπευτικά ζουν χιλιάδες οικογένειες στην Κρήτη που με σκληρή δουλειά και κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να επιβιώσουν και να σώσουν την ελληνική ύπαιθρο. «Σίγουρα δεν είναι γέλια», σημειώνει και τονίζει «Δυστυχώς μείναμε να παλεύουμε μόνοι μας. Δεν υπάρχουν κίνητρα δεν υπάρχει στήριξη και παλεύουμε με τις δικές μας δυνάμεις για το προϊόν μας προκειμένου να το κάνουμε πιο ανταγωνιστικό».
Τσακώνικη Μελιτζάνα
«Δεν γελάς με τον κόπο κανενός»
«Είναι για γέλια και οι ίδιοι. Δεν χρησιμοποιείς ένα προϊόν που πίσω από αυτό υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες για να κάνεις αντιπολίτευση ή για να χλευάσεις όποιον και ό,τι νομίζεις», δηλώνει στο parapolitika.gr ο κ. Νίκος Τρούμπας, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λεωνιδίου.
«Από την τσακώνικη μελιτζάνα, ένα μοναδικό προϊόν, ξεχωριστής διατροφικής αξίας, εξαρτάται η οικονομία του Λεωνιδίου. Δεν είναι κάτι με το οποίο πρέπει να γελάει κανείς, αντίθετα πρέπει να σεβαστεί τον κόπο μας. Για πολλά χρόνια μένουμε μόνοι μας στην προσπάθεια αυτή και τρέχουμε μόνοι μας να βρούμε αγορές». Αναφερόμενος στην τσακώνικη μελιτζάνα ο κ. Τρούμπας σημειώνει: Είναι ξεχωριστό το προϊόν μας και είμαστε περήφανοι για τον κόπο μας. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπικού εδάφους και το μικροκλίμα της περιοχής προφανώς ευθύνονται γι” αυτό». Η τσακώνικη μελιτζάνα ωριμάζει πιο πρώιμα από άλλες περιοχές και ο καρπός της χρησιμοποιείται σε πολλούς συνδυασμούς στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, με κυριότερο προϊόν το παραδοσιακό γλυκό κουταλιού μελιτζανάκι. Συγκαταλέγεται από τον Μάρτη του 1996 μεταξύ των 317 ευρωπαϊκών προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προελεύσεως (Π.Ο.Π.), κατοχυρώνοντας στους παραγωγούς του Λεωνιδίου την αποκλειστικότητα καλλιέργειας της συγκεκριμένης ποικιλίας μελιτζάνας υπό την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών παραγωγής. Η μέση ετήσια παραγωγή της Τσακώνικης Μελιτζάνας αυτή την στιγμή είναι περίπου 2.000 τόνοι.
Μετάξι στο Σουφλί
«Είναι για κλάματα κι όχι για γέλια»
«Το Σουφλί η μόνη ευρωπαϊκή πόλη που παράγει μετάξι και μάλιστα είναι πολύ καλύτερο σε ποιότητα από αυτό της Κίνας» αναφέρει στα parapolitika.gr ο κ. Μπουρουλίτης, παραγωγός μεταξιού στο Σουφλί και σημειώνει με έμφαση: «Εφόσον στην Βουλή αυτό φαίνεται τόσο αστείο, να ξέρουν ότι δεν είμαστε για γέλια, είμαστε για κλάματα».
Ο κ. Μπουρουλίτης υπογραμμίζει τον δύσκολο αγώνα που κάνουν οι παραγωγοί μεταξοσκώληκα και μεταξιού χωρίς καμία στήριξη από την πολιτεία καθώς για το προϊόν δεν υπάρχουν επιδοτήσεις εκμεταλλεύσιμες τουλάχιστον. Μιλώντας για το μετάξι Σουγλίου ο κ. Μπουρουλίτης σημειώνει ότι πρόκειται για ένα προϊόν που θεωρείται κορυφαίο ως προς την ποιότητά του και με τις προσπάθειες τις δικές τους και μόνο είναι απόλυτα ανταγωνιστικό. Αναφερόμενος στις προοπτικές του μεταξιού δηλώνει πως «οι προοπτικές που ανοίγονται για την περιοχή είναι τεράστιες καθώς είναι η μοναδική στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη που ασχολείται με την εκτροφή του μεταξοσκώληκα και την επεξεργασία του νήματος από το κουκούλι του. Μεγαλύτερη προοπτική ωστόσο δίνει και η δυνατότητα που αναμένεται να δημιουργήσει η επαναλειτουργία του αναπηνιστηρίου που κατασκευάστηκε στην περιοχή πριν από δώδεκα χρόνια με όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό για την επεξεργασία του μεταξιού, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυνατότητες του μεταξιού είναι απεριόριστες. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή των γνωστών κάδρων με λουλούδια και μπουκέτα από τη φωλιά του μεταξοσκώληκα, στέφανα για γάμους, αλλά και κοσμήματα με κουκούλι, είτε στο φυσικό του χρώμα είτε με την προσθήκη άλλων χρωμάτων, φουλάρια από μετάξι, περιδέραια, βραχιόλια, καρφίτσες, σκουλαρίκια, λαμπάδες, κολιέ, μπομπονιέρες και διακοσμητικά με σύρμα και ασήμι, ακόμη και τσάντες, σανδάλια, βιβλία και λευκώματα.
Αρωματικά φυτά Κοζάνης
«Δυστυχώς και δεν ασχολούνται μαζί μας και… γελάνε»
Προβληματισμένος με την στάση των βουλευτών και με τα ειρωνικά γέλια τους είναι και ο παραγωγός αρωματικών φυτών στην Κοζάνη, Χρήστος Λιάκος. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ομάδες παραγωγών, γιατί δεν υπάρχει δυστυχώς συνεταιρισμός. Την προσπάθειά μας δεν την στηρίζει κανείς. Μόνοι μας δίνουμε τον αγώνα μας και δυστυχώς, λόγω άγνοιας, ακούσαμε και τους βουλευτές να γελάνε όταν άκουσαν για τα αρωματικά φυτά. Δεν ασχολούνται όσο θα έπρεπε να τα προϊόντα που δίνουν προοπτική στην αγροτική μας οικονομία», σημειώνει ο κ. Λιάκος.
Ο κ. Λιάκος εδώ και δύο χρόνια καλλιεργεί 70 στρέμματα βιολογικών αρωματικών φυτών, τσάι και ρίγανη. Η ζήτηση στο εξωτερικό είναι μεγάλη, αλλά κάθε προσπάθεια για να βρεθεί αγορά, στηρίζεται μόνο στις δικές μας πρωτοβουλίες. Να σημειωθεί ότι όσο στην ελληνική Βουλή γελάνε με τα αρωματικά φυτά, στην Ευρώπη η ρίγανη Κοζάνης, του κ. Λιάκου απέσπασε χειροκροτήματα και το πρώτο βραβείο taste awards για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου προϊόντος. Με δική του πρωτοβουλία ο κ. Λιάκος έχει επαφές σε προχωρημένο στάδιο, για το κλείσιμο συμφωνιών απορρόφησης της παραγωγής με τους πλέον αξιόπιστους οίκους που δραστηριοποιούνται με τα βιολογικά αρωματικά φυτά στην παγκόσμια αγορά και έχει αποστείλει δείγματα των προϊόντων του σε μεγάλες εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Τρούφα πιερίας
«Νοιώθεις άβολα όταν αντί να σε στηρίξουν γελάνε…»
Η Ελευθερία Τζιάτζιου εδώ χρόνια κάνει το όραμά της πραγματικότητα. Καλλιεργεί την σπάνια λευκή τρούφα και έχει καταφέρει να φέρει στο τραπέζι των Ελλήνων, ένα μοναδικής αξίας διατροφικό προϊόν. «Έχει απίστευτες προοπτικές το προϊόν και μπορεί να στηρίξει την τοπική οικονομία. Όταν άκουσα τους βουλευτές να γελάνε στη Βουλή, ένοιωσα… άβολα. Το σωστό είναι να στηρίζουν αυτές τις πρωτοβουλίες κι όχι να τις χρησιμοποιούν για να γελάσουν ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο».
Η κ. Τζιάτζιου υπογραμμίζει στα parapolitika.gr ότι θα πρέπει να στηριχθούν οι πρωτοβουλίες αυτές καθώς για την τοπική οικονομία μπορεί να αποτελέσουν διέξοδο. «Για την τρούφα δεν κάνουμε αγώνα μόνο για να την καλλιεργήσουμε και να την βγάλουμε στην αγορά, αλλά κάνουμε κόπο και για να την κάνουμε γνωστή και σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν και αγορές στο εξωτερικό που είναι πιο προσιτές, αλλά όλα βασίζονται μόνο στην δική μας πρωτοβουλία». Η Ελευθερία Τζιούτζια γνώρισε την τρούφα, την τροφή των Θεών, όπως έχει καθιερωθεί, από τα ταξίδια του συζύγου της. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα της την Πιερία αποφάσισε από χόμπι να ασχοληθεί με την καλλιέργεια της τρούφας.
Ανακάλυψε ότι στην Πιερία υπήρχε και η… πολύτιμη, τόσο λόγο τιμής, όσο και διατροφικής αξίας, λευκή τρούφα και γρήγορα πέρασε στην προσπάθεια να καλλιεργήσει την λευκή τρούφα. Το παράδειγμά της ακολούθησαν κι άλλοι συντοπίτες της στην περιοχή, ωστόσο ακόμη δεν έχουν οργανωθεί όλοι οι παραγωγοί ώστε να υπάρξει συνεταιρισμός πέρα από μικρές ομάδες που δημιουργούνται. Η Ελευθερία Τζιάτζιου είναι η πρώτη Ελληνίδα που αποφάσισε να ασχοληθεί με την έρευνα της τρούφας στα ελληνικά δάση ξεκινώντας από τον Όλυμπο και τα Πιέρια όρη. Ήδη σε μια έκταση 20 στρεμμάτων καλλιεργεί διάφορα είδη τρουφών στα κτήματά της. Ένα μέρος των κτημάτων είναι πλέον στο παραγωγικό στάδιο, κάνοντας έτσι γνωστές τις τρούφες Ολύμπου σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί γελάτε κύριοι;
Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι στη συζήτηση στη Βουλή για τα αγροτικό οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στις δραστηριότητες των παραγωγών ανά την Ελλάδα με συγκεκριμένες αναφορές του στα προϊόντα προκάλεσαν τα γέλια μερίδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας την αντίδραση του κ. Μητσοτάκη. «Γιατί γελάτε; Σας φαίνονται αδιάφορες αυτές οι πρωτοβουλίες; Μου κάνει πολύ εντύπωση η αντίδραση σας. Αντί να αναγνωρίζετε και να χαιρετίζετε αυτές τις ωραίες επιχειρηματικές προσπάθειες, χασκογελάτε. Τι να σας πω;», είπε αρχικά, προκαλώντας τα χειροκροτήματα βουλευτών της ΝΔ. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης, «τις μνημονεύω ονομαστικά γιατί αξίζει να πούμε ένα μεγάλο μπράβο σε αυτούς τους νέους αγρότες που επενδύουν παρά τις αντιξοότητες. Αλλά μάλλον όπως δείξατε και από την αντίδρασή σας, όλα αυτά δεν σας λένε τίποτα».