Μία μέρα μετά την επίσκεψη της Αγκελας Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη και λίγα εικοσιτετράωρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής στην Μάλτα με την Γερμανίδα καγκελάριο προκειμένου να συζητήσει τόσο το κλείσιμο της αξιολόγησης όσο και τα θέματα που προκύπτουν από την τουρκική προκλητικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας στην συνάντηση που θα έχει με την Άγκελα Μέρκελ θα επαναλάβει ότι προληπτικά μέτρα δεν μπορούν να περάσουν από την Βουλή αφού κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό και θα επιμείνει ότι η λύση στα αιτήματα του ταμείου είναι η επέκταση του κόφτη.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ολοκληρώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται τις υποχρεώσεις της προκειμένου οι εκπρόσωποι των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στο θέμα της διαπραγμάτευσης είπε ότι «Δεν νομίζω ότι υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, ούτε οι πολιτικές προϋποθέσεις, ούτε η βούληση εκ μέρους κανενός, να ξαναπάμε σε μια παρατεταμένη περίοδο μετωπικών συγκρούσεων. Η βούληση της κυβέρνησης είναι να δουλέψει σκληρά, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Και έχω την εντύπωση ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει επιτάχυνση της κατάστασης, αν και πρέπει να σας πω ότι τα πολιτικά ζητήματα παραμένουν. Δηλαδή, τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπάρχει η παράλογη απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για προνομοθέτηση μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή για το 2019, ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μια απαίτηση που δεν έχει καμία οικονομική, αλλά και καμία πολιτική λογική.


Στην συζήτηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα Καγκελάριο αναμένεται να αναφερθεί και στις Τουρκικές απειλές και στις καθημερινές παραβιάσεις ενώ θα ζητήσει την έμπρακτη στήριξη της Ευρώπης προκειμένου η χώρα να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τυχών νέο προσφυγικό κύμα.