Ο άγνωστος διάλογος Τσίπρα-Αναστασιάδη: "Νίκο, φοβάμαι τετελεσμένα στο Αιγαίο"!
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ζητήσει να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα τόσο οι Ένοπλες Δυνάμεις όσο και οι διπλωματικές μας υπηρεσίες
Φόβους ότι η Τουρκία μπορεί όντως να υλοποιήσει κάποιες από τις λεκτικές απειλές των τελευταίων ημερών εις βάρος της χώρας μας εκφράζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και για το λόγο αυτό έχει ζητήσει να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα τόσο οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις όσο και οι διπλωματικές μας υπηρεσίες στο υπουργείο Εξωτερικών.
Συνεργάτες του μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου που ασχολούνται ενδελεχώς με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι πλέον πεπεισμένοι ότι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες δεν πρόκειται επ’ ουδενί να υπάρξει επίλυση του κυπριακού το προσεχές διάστημα - όπως πολλοί εκτιμούσαν στις αρχές του έτους, όταν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές προσέρχονταν στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης για να συζητήσουν επί συγκεκριμένων χαρτών και προτάσεων το μείζον εθνικό μας θέμα, υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που προέρχονται από τη Λευκωσία, σε μια από τις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο κ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, του εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Αιγαίο, εκτιμώντας ότι οι προκλήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ. «Νίκο, νομίζω ότι πάνε να δημιουργήσουν τετελεσμένα σε κάποιες ευαίσθητες ζώνες του Αιγαίου που γι’ αυτούς υπάρχει αμφισβητούμενη κυριαρχία» φέρεται να είπε ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου. Μάλιστα για το λόγο αυτό έχουν ενημερωθεί σχετικά τόσο το ΝΑΤΟόσο και τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να λειτουργήσουν αποτρεπτικά ως προς τις επιδιώξεις της Άγκυρας. Κύρια ζώνη αμφισβήτησης αποτελεί προφανώς η περιοχή γύρω από τις βραχονησίδες Ίμια, που για το καθεστώς κυριότητάς της φθάσαμε ένα βήμα πριν από την πολεμική σύρραξη τέτοιες μέρες το 1996.
Εκεί καταγράφηκαν και οι σημαντικότερες υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών μεσοβδόμαδα, εκεί μετέβη και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος την Τετάρτη με στρατιωτικό ελικόπτερο για να ρίξει δάφνινο στεφάνι στη θάλασσα, εις μνήμην των 3 ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους στην κρίση του 1996.
Δύο μικρές, αλλά σημαντικές λεπτομέρειες: Πρώτον, το ελικόπτερο τύπου Aegean Hawk δεν προσγειώθηκε στη βραχονησίδα, παρά το γεγονός ότι για εμάς θεωρείται καθαρότατα ελληνικό έδαφος, ωστόσο κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν πρόκληση για τη γειτονική χώρα που από την πλευρά της έχει εντάξει την περιοχή στις «γκρίζες ζώνες». Λεπτομέρεια δεύτερη, το ελικόπτερο απογειώθηκε από βάση της Αττικής και προσέγγισε τα Ίμια χωρίς να το πάρουν χαμπάρι οι Τούρκοι.
Οι χειριστής ακολούθησε ειδικό πτητικό σχέδιο προσέγγισης των βραχονησίδων που ακολουθείται σε πολεμικές επιχειρήσεις και από τις μεθόδους που χρησιμοποίησε το ικανότατο πλήρωμα, εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα. Οι γείτονες αντιλήφθηκαν ότι δικό μας ελικόπτερο βρισκόταν εκεί, μονάχα όταν ο κ. Καμμένος μέσω ασυρμάτου είπε δύο λόγια για τους πεσόντες Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και Έκτορα Γιαλοψό. Αν το είχαν αντιληφθεί νωρίτερα, είναι βέβαιο ότι το ελικόπτερό μας θα δεχόταν παρενοχλήσεις από την τουρκική πολεμική αεροπορία.
Ακολούθησαν βέβαια οι απειλές του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι… «μπορεί να υπάρξει ανεπιθύμητο δυστύχημα με την Ελλάδα που δεν θα μπορεί να αποκατασταθεί», του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των γειτόνων Βεϊσί Καϊνάκ ότι «ο στρατός της χώρας μας δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τις βραχονησίδες του Αιγαίου», αλλά και ενός βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος ονόματι Χουσεΐν Κοτζαμπιγίκ πως «αν συνεχίσετε να παίζετε με τα Ίμια, θα σας χτυπήσουμε»!
Μετά από όλα αυτά, αν μη τι άλλο δεν χρειάζεται και ιδιαίτερες γνώσεις γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής για να αντιληφθεί κανείς ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να τινάξει στον αέρα και τις συνομιλίες για το κυπριακό. Δεν θα το κάνει ξεκάθαρα όμως, αλλά μέσω απαιτήσεων που δεν θα μπορούν να γίνουν ανεκτές από Κύπρο και Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα ζητήσει τρεις προϋποθέσεις για να προχωρήσουν οι συζητήσεις:
Να παραμείνει επαρκής κατοχική στρατιωτική δύναμη στη Μεγαλόνησο με ανοιχτό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης (δηλαδή ποτέ), Οι τέσσερις βασικές ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ήτοι, της διακίνησης προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων) να ισχύσουν και για τους εκ Τουρκίας πολίτης της κυπριακής επικράτειας όπως θα ισχύουν και για τους εξ Ελλάδος που είναι πολίτες της Κοινότητας και να ανασταλούν άμεσα όλες οι εξορύξεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στον θαλάσσιο χώρο της κυπριακής ΑΟΖ (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) από την πλευρά της κυβέρνησης Αναστασιάδη μέχρι να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα.