Κώστας Καραµανλής: «Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει εκλογές»
Ξεκάθαρο µήνυµα στην κυβέρνηση στέλνει ο βουλευτής Σερρών με συνέντευξη του στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Ξεκάθαρο µήνυµα στην κυβέρνηση «Αν δεν µπορούν, ας κάνουν εκλογές» στέλνει µιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο βουλευτής Σερρών και τοµεάρχης Υποδοµών της Ν.∆., Κώστας Καραµανλής, τονίζοντας ότι «συνενόχους στα δικά τους εγκλήµατα δεν θα βρουν».
Ο ίδιος εκφράζει τον προβληµατισµό του για τη συζήτηση περί δραχµής που έχει ανοίξει, επισηµαίνοντας ότι «αυτή τη στιγµή η όλη συζήτηση για το Grexit έχει ανοίξει σε διάφορους κύκλους, εξαιτίας της ανικανότητας της κυβέρνησης να κλείσει εγκαίρως την αξιολόγηση».
Ο βουλευτής Σερρών σηµειώνει, ακόµα, πως «είτε αυτοδύναµη είτε όχι, την εποµένη των εκλογών η Ν.∆. θα τείνει χέρι συνεργασίας στις παρατάξεις της Βουλής που πιστεύουν µε ειλικρίνεια ότι η χώρα ανήκει στην Ε.Ε. και τη ∆ύση», ενώ δεν αποκλείει καθόλου το ενδεχόµενο να στηθούν πρόωρες κάλπες.
Αυτή την εβδοµάδα κυριάρχησε το θέµα των δηλώσεων Ξυδάκη για την επιστροφή της χώρας στη δραχµή. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση έχει κάποιο κρυφό σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ;
Ο χρόνος θα δείξει αν η δήλωση του κυρίου Ξυδάκη ήταν ένα λεκτικό ατόπηµα ή αν ο ίδιος είναι πολιτικός «κασκαντέρ», που ανέλαβε να πει αυτά που δεν µπορούν να πουν οι άλλοι. Θέλω να πιστεύω, όµως, ότι µία από τις σπάνιες στιγµές ειλικρίνειας του κ. Τσίπρα ήταν όταν δήλωσε ότι «η έξοδος από το ευρώ θα ήταν µια ανείπωτη καταστροφή». Αν ήταν ειλικρινής, τότε µόνο λόγω ανικανότητας της κυβέρνησής του µπορεί να ξαναζήσουµε µέρες σαν του καλοκαιριού του 2015. Αυτή τη στιγµή, η όλη συζήτηση για το Grexit έχει ανοίξει σε διάφορους κύκλους εξαιτίας της ανικανότητας της κυβέρνησης να κλείσει εγκαίρως την αξιολόγηση. Ξέρετε κάτι, όµως; Το θέµα είναι να µη συµβεί η καταστροφή. Αν συµβεί, µικρή σηµασία έχει αν η κυβέρνηση µας οδήγησε εκεί επίτηδες ή λόγω των τραγικών λαθών της.
Τις τελευταίες ηµέρες γίνεται πολύς λόγος για την ανάγκη εθνικής ενότητας, µε αφορµή τις απαιτήσεις των δανειστών για νέα µέτρα. Η Ν.∆. πιστεύετε ότι πρέπει να ψηφίσει νέα µέτρα που ενδεχοµένως θα συµφωνήσει η κυβέρνηση µε τους δανειστές;
Υποτίθεται ότι η χώρα έχει ακόµα κυβέρνηση, η οποία είναι υπεύθυνη για την πολιτική της. Αν έχουν συµφωνήσει νέα µέτρα µε τους δανειστές, ας αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους. Αν µπορούν να κλείσουν την αξιολόγηση, όπως µονότονα µας λένε επί τόσους µήνες, ας το κάνουν επιτέλους. Αν δεν µπορούν, ας κάνουν εκλογές. Συνενόχους στα δικά τους εγκλήµατα δεν θα βρουν. ∆εν τους εµπιστεύονται πια ούτε 2 στους 3 ψηφοφόρους τους, θα τους εµπιστευτεί η Νέα ∆ηµοκρατία; Ολοι οι Ελληνες γνωρίζουν πως η Ν.∆. έχει διαχρονικά αποδείξει εµπράκτως ότι βάζει το εθνικό συµφέρον πάνω από το κοµµατικό. Σήµερα, λοιπόν, το εθνικό συµφέρον επιτάσσει εκλογές. Είναι τόσο απλό.
Η Ν.∆. προηγείται κατά πολύ του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δηµοσκοπήσεις. Πιστεύετε ότι είναι κοντά ο στόχος της αυτοδυναµίας;
∆εν έχω καµία αµφιβολία ότι, όποτε και να γίνουν εκλογές, θα πετύχουµε µια ευρεία νίκη. ∆εν θέλω να κάνω υποθέσεις, αν θα έχουµε αυτοδυναµία ή όχι. Είτε αυτοδύναµη, όµως, είτε όχι, να είστε βέβαιος ότι την εποµένη των εκλογών η Ν.∆. θα τείνει χέρι συνεργασίας στις παρατάξεις της Βουλής που πιστεύουν µε ειλικρίνεια ότι η χώρα ανήκει στην Ε.Ε. και τη ∆ύση. Και σίγουρα η δική µας κυβέρνηση -σε αντίθεση µε τη σηµερινήθα παλέψει για όλους τους Ελληνες και δεν θα διχάσει την κοινωνία.
Σε περίπτωση µη κατάκτησης της αυτοδυναµίας, µε ποιους θα µπορούσε να συγκυβερνήσει η Ν.∆.;
Οπως σας είπα, δεν θέλω να κάνω υποθέσεις. Ο ίδιος το είπατε, η Ν.∆. καταγράφεται πρώτη µε διαφορά σε όλες τις δηµοσκοπήσεις. ∆εν έχει πολιτική λογική να πούµε εµείς σήµερα µε ποιους θα µπορούσαµε να συνεργαστούµε. ∆εν γνωρίζουµε, άλλωστε, και την ακριβή «ανθρωπογεωγραφία» της επόµενης Βουλής. Σας είπα ήδη, όµως, ότι η βούληση για συνεργασίες και συναινέσεις θα υπάρχει από την πλευρά µας ούτως ή άλλως. Αλλωστε, το βέβαιο είναι ότι για τα προβλήµατα που θα κληθεί να αντιµετωπίσει η επόµενη κυβέρνηση -είτε είναι µονοκοµµατική είτε συνεργασίαςθα χρειαστεί την κοινωνία δίπλα της.
Θεωρείτε ότι η διενέργεια εκλογών τους επόµενους µήνες είναι στην ατζέντα του πρωθυπουργού; Η Ν.∆. είναι έτοιµη να κυβερνήσει;
Η Ν.∆. ασφαλώς και είναι έτοιµη. Ακόµα και αν προκηρυχθούν εκλογές αύριο το πρωί. Το µαχαίρι και το καρπούζι, όµως, το έχει η κυβέρνηση. Η δική µου εντύπωση είναι ότι αυτό που θέλουν είναι να κρατηθούν όσο γίνεται περισσότερο στην εξουσία. Πολλές φορές, ωστόσο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δείχνει να έχει µια αµφιθυµία. ∆εν αποκλείονται καθόλου και οι κάλπες συνεπώς. Γιατί κάποια στιγµή ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να επιλέξει: Ή θα κλείσει την αξιολόγηση ή θα οδηγηθεί σε εκλογές. Αλλη επιλογή δεν υπάρχει.
Βλέπουµε ότι στη Ν.∆. εφαρµόζετε µια στρατηγική διεύρυνσης του κόµµατος µε στελέχη άλλων κοµµάτων, όπως οι κ. Φωτήλας και Σκυλακάκης; Θα συµφωνούσατε να συνεργαστεί η Ν.∆. και µε στελέχη ή φορείς της Κεντροαριστεράς προεκλογικά, στο πλαίσιο της διεύρυνσης του κόµµατος;
Στην εποχή µας, ο πιο κρίσιµος πολιτικός διαχωρισµός δεν γίνεται από τον παραδοσιακό άξονα ∆εξιάς-Αριστεράς, αλλά από έναν νέο άξονα, που στη µία πλευρά έχει την εθνική υπευθυνότητα και στην άλλη την ανεύθυνη δηµαγωγία και τον λαϊκισµό. Οποιος, λοιπόν, βρίσκεται σήµερα στη σωστή πλευρά για την πατρίδα µας είναι ευπρόσδεκτος να συστρατευτεί µαζί µας. Το θέµα, όµως, δεν είναι τα πρόσωπα, για τα οποία ο καθένας µπορεί να έχει τις απόψεις του. Το σηµαντικότερο είναι να έρχονται κοντά µας όλο και περισσότεροι πολίτες. Και, µέρα µε τη µέρα, αυτό ακριβώς συµβαίνει.
Εφικτή η µείωση των φόρων Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη παρουσιάσει πλάνο για µείωση των φόρων και περιορισµό του στόχου των πρωτογενών πλεονασµάτων. Είναι εφικτή µια τέτοια προοπτική;
Ναι, είναι εφικτή. Για τον απλό λόγο ότι στο καίριο ερώτηµα «Περισσότεροι φόροι ή λιγότερες κρατικές σπατάλες;», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απαντήσει εµπράκτως ότι προτιµά τους περισσότερους φόρους, εµείς θέλουµε να µειωθούν οι σπατάλες του κράτους. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στην πράξη επιχειρεί να αφανίσει τη µεσαία τάξη και να τιµωρήσει όσους δηµιουργούν, εµείς θέλουµε να δώσουµε χώρο στη δηµιουργία. Με µείωση του κράτους-δυνάστη, εµπροσθοβαρές πρόγραµµα µεταρρυθµίσεων και εφαρµογή της βασικής αρχής του φιλελευθερισµού: ότι ο πολίτης έχει το δικαίωµα να κρατήσει τα περισσότερα από όσα κερδίζει παράγοντας.