Πολάκης: «Η αξιολόγηση θα κλείσει και θα είναι ντάλα μεσημέρι»
Προσπαθούμε ακόμη να πάρουμε την πραγματική εξουσία δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας
Η Αριστερά βρίσκεται μεν στην κυβερνητική εξουσία εδώ και δύο χρόνια, ωστόσο ακόμη προσπαθεί «να πάρει την πραγματική εξουσία», τόνισε το βράδυ της Πέμπτης από τα Χανιά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος παρουσίασε το νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Υγεία, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.
Ο κ. Πολάκης επεσήμανε ότι η ενίσχυση του δημόσιου τομέα Υγείας και η παροχή δωρεάν υψηλών υπηρεσιών Υγείας προς όλους τους πολίτες, αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα προσφέρει ισότιμα σε κάθε πολίτη, δημόσια δωρεάν υπηρεσίες υγείας».
Η ομιλία του κ. Πολάκη περιελάμβανε εκτενείς αναφορές σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, θέμα για το οποίο είπε ότι «θα κλείσει και θα είναι ντάλα μεσημέρι».
«Κλείσαμε δύο χρόνια αριστερής παρένθεσης, παρένθεση μιας κυβέρνησης με την Αριστερά στην εξουσία, στην κυβερνητική εξουσία και προσπαθεί να πάρει την πραγματική εξουσία. Μιας κυβέρνησης, η οποία πολεμήθηκε όσο καμία στη μεταπολίτευση και πολεμιέται μέχρι σήμερα», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Πολάκης, κάνοντας, ακολούθως, έναν απολογισμό των δύο χρόνων διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με ειδικές αναφορές «στο εντυπωσιακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» και στον συμβιβασμό που ακολούθησε».
«Πονέσαμε πολύ τότε. Και πολύ από εμάς -κι εσείς που είστε εδώ μέσα- γι’ αυτόν τον συμβιβασμό που κάναμε τότε. Ήταν μια συμφωνία, που έδινε όμως -και φαίνεται αυτό, αλλιώς δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ να κουβεντιάζουμε με αυτούς τους όρους- μια δυνατότητα διεξόδου από αυτή την κατάσταση της επιτροπείας και των μνημονίων, την οποία βιώνουμε αυτά τα χρόνια. Όταν έχεις απέναντί σου 18 που είναι εναντίον σου, όταν έχεις μείνει και με δική σου ευθύνη 1 δισ. 200 εκατ. ευρώ πραγματικό χρήμα στις τράπεζες, οι οποίες ήταν άδεια πουκάμισα, όταν κάποιοι τάζουν βοήθεια, αλλά την κρίσιμη στιγμή δεν τη δίνουν, ναι τότε έρχεσαι σε μία συμφωνία. Για να πατήσεις στα πόδια σου, να πεις ότι θα παλέψω να σταθώ και θα τη βγάλω τη χώρα απ’ αυτή τη μέγγενη και το πηγάδι που τη ρίξατε. Αυτό κάναμε τότε. Θα ήταν και μια εύκολη λύση να πούμε, δεν λερωνόμαστε, δεν λερώνουμε τα χέρια μας, εμείς είμαστε καθαροί, γεια σας, ξαναελάτε κύριοι πίσω που φέρατε τη χώρα μέχρι εδώ. Δεν το κάναμε αυτό. Και η πορεία αποδεικνύει ότι είχαμε δίκιο που δεν το κάναμε αυτό», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας.
Ο κ. Πολάκης παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ, ενώ αύξησε τον ΦΠΑ και τη φορολογία, ωστόσο πρόσθεσε ότι, παράλληλα, κατάφερε με τις επιλογές της να πετύχει, μεταξύ άλλων, τη μείωση της ανεργίας, με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, ορισμένες από τις οποίες, όπως είπε, είναι μερικής απασχόλησης, τη διάθεση 630 εκατ. ευρώ ως βοήθημα σε συνταξιούχους τον περασμένο Δεκέμβριο, την αύξηση, μετά από πολλά χρόνια, του ποσοστού του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία, που έφτασε στο 2,85% του ΑΕΠ, το άνοιγμα των σχολείων με τα βιβλία και τη συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών από την πρώτη μέρα, τη δημιουργία 600 τμημάτων για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και 70 ειδικών τμημάτων για τη διαχείριση των παιδιών των προσφύγων και την ένταξή τους στην εκπαίδευση, την καταβολή στους αγρότες, πέραν των επιδοτήσεων, ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ από καθυστερούμενα παλαιότερα προγράμματα, την επαναπρόσληψη απολυμένων (καθαρίστριες, επαναλειτουργία ΕΡΤ, σχολικοί φύλακες), την αποτροπή της πώλησης του 30% της ΔΕΗ και της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, «που ήταν τελειωμένη δουλειά», την επανεκκίνηση των έργων κατασκευής 4 μεγάλων αυτοκινητόδρομων με 700 εκατ. ευρώ λιγότερα ως κόστος, σε σχέση με αυτό που είχαν συμφωνήσει με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και παραδίδονται το Πάσχα, τη μείωση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, την παροχή μειωμένου εισιτηρίου σε φοιτητές – σπουδαστές όλο τον χρόνο.