Η αγωνιά, το άγχος και η αβεβαιότητα ήταν διάχυτα στην διήμερη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ καθώς τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ελάχιστα διαφωτίστηκαν από τους έλληνες διαπραγματευτές για την πορεία της αξιολόγησης και για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους για το που ακριβώς βρίσκεται η αξιολόγηση αλλά και για το τι πρόκειται να γίνει τις επόμενες ημέρες .

Χαρακτηριστικό της πολυπλοκότητας του θέματος είναι και το γεγονός ότι την Παρασκευή το βράδυ την ώρα που ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάινσεμπλουμ δήλωνε ότι τις επόμενες μέρες οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα, το Μέγαρο Μαξίμου αντιδρούσε λέγοντας ότι αυτά που ζητούν οι θεσμοί είναι απαράδεκτα, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι δεν επιθυμούν την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών την συγκεκριμένη στιγμή στην Αθήνα.

Και αυτό γιατί όπως λένε στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου οι θεσμοί προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα χωρίς στην πραγματικότητα να ικανοποιούν κανένα από τα ελληνικά αιτήματα.

Θέλουν στην πραγματικότητα η κυβέρνηση να αποδεχθεί το σκληρό πακέτο μέτρων –περνώντας το μάλιστα σύντομα από την Βουλή- ενώ αυτοί δεν δεσμεύονται ούτε για την ποσοτική χαλάρωση (QE) ούτε στο θέμα του χρέους. Όπως επισημαίνουν μάλιστα συνεργάτες του πρωθυπουργού η βιασύνη των εταίρων έχει να κάνει με το εκλογικό τοπίο το οποίο υπάρχει σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και το οποίο αναμένεται να επηρεαστεί από την ελληνική εκκρεμότητα.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός –στην ομιλία του στην ΚΕ- πήρε το ρίσκο και προέβλεψε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος και όχι χρηματοδοτώντας το πυροδοτώντας έτσι τις φήμες που τον θέλουν να γνωρίζει κάτι ιδιαίτερα σοβαρό και γι αυτό με τις δηλώσεις και την συμπεριφορά του τραβάει τα πράγματα στα άκρα.

Αλλά και η αναφορά του στον Β. Σόιμπλε σχολιάστηκε ιδιαίτερα από τα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αφού γνωρίζοντας το πώς λειτουργεί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας φοβούνται τα χειρότερα. Φοβούνται ότι και μόνο για λόγους αντεκδίκησης ο « σκληρός» της Ευρώπης μπορεί να τορπιλίσει την οποιαδήποτε λύση.

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ΔΝΤ δίνοντας παράλληλα απάντηση στους συντρόφους του που τον κατηγορούν ότι έχει αυτονομηθεί και δεν ενημερώνει τα όργανα της κυβέρνησης και του κόμματος λέγοντας ότι δεν είναι εκείνος που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις στην διαπραγμάτευση. «Η διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει λευκή επιταγή είπε ο υπουργός Οικονομικών. Οι αποφάσεις είναι συλλογικές .

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ωστόσο έτσι το ρεπορτάζ των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ το οποίο ανέφερε ότι τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα υπάρχει γκρίνια για την έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών και γι αυτό μάλιστα αρκετοί έθεταν και θέμα διεύρυνσης της διαπραγματευτικής ομάδας.