Νίκος Παππάς: Δεν θα υπάρξει περαιτέρω λιτότητα
"Δεν υπάρχει καμία νομιμοποιητική βάση για κάτι τέτοιο" τόνισε από την Καλαμάτα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και ΜΜΕ
«Δεν θα υπάρξει περαιτέρω λιτότητα, δεν υπάρχει καμία νομιμοποιητική βάση για κάτι τέτοιο» τόνισε σήμερα από την Καλαμάτα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την δεύτερη αξιολόγηση, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Νίκος Παππάς είπε ακόμα, ότι «η χώρα βαδίζει συντεταγμένα προς την ομαλότητα, κερδίζει συμμάχους, πείθει και θα συνεχίσει με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, για την οποία μπορεί ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα πολιτικής συμφωνίας να γίνει στο Eurogroup της Δευτέρας».
Επίσης, υπογράμμισε ότι «η χώρα βρίσκεται στην φάση της σταθεροποίησης και της ανάκαμψης και αυτό το αναγνωρίζουν όλο και περισσότεροι». Όμως, όπως πρόσθεσε, «αυτό δεν το αναγνωρίζουν μόνο όσοι κινούνται από πολιτική σκοπιμότητα» και εξήγησε:
«Είτε κάποιοι εταίροι μας, οι οποίοι δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα, πως δηλαδή μια αριστερή προοδευτική κυβέρνηση είναι αυτή που βγάζει την χώρα από την κρίση, είτε κάποιοι εμπαθείς αντιπολιτευόμενοι, οι οποίοι ακόμα και στο εξωτερικό αρνούνται πεισματικά να βάλουν έστω και μία φορά την φανέλα της εθνικής Ελλάδος και φοράνε την φανέλα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ακόμα και αν βρίσκονται μέσα σε έναν δημοκρατικό θεσμό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Στο σημείο αυτό ο Νίκος Παππάς επιτέθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως «ήταν μία στιγμή λυπηρή για τον αρχηγό και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Όπως είπε ο υπουργός, τη στιγμή που αυξάνονται όσοι παραδέχονται ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει πολλά και σε δημοσιονομικό επίπεδο και σε επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας, η αξιωματική αντιπολίτευση αναπαράγει μία προσδοκία καταστροφής και μόνο με αυτήν διεκδικεί να έλθει στην διακυβέρνηση της χώρας.
Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο, ο Νίκος Παππάς είπε ότι για το 2016 η χώρα θα γράψει ανάπτυξη 0,3 ή 0,4% , πλεόνασμα άνω του 2%, την στιγμή που ο στόχος ήταν στο 0,5%. Ακόμα είπε, ότι «από την αρχή του 2015 μέχρι τώρα, έχουμε αύξηση της απασχόλησης έως 240.000 θέσεις εργασίας, η βιομηχανική παραγωγή έχει αυξηθεί κατά 2,3%, την στιγμή που ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 0,6%, οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 12%, οι επενδύσεις κατά 10% και ο τουρισμός πάει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να έχει αντίστοιχη αύξηση με αυτή που είχαμε πέρυσι».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις, είπε ότι «μας απασχολούν όσο λίγο έχουν σχέση με την αλήθεια» και πρόσθεσε ότι «υπερτιμάται η δυνατότητά τους να δημιουργήσουν κλίμα». Τα σενάρια των πρόωρων εκλογών συμπλήρωσε, «πάνε χέρι-χέρι με αυτού του τύπου, των εντός εισαγωγικών δημοσκοπήσεων, οι οποίες προσπαθούν και νομίζουν ότι θα διαμορφώσουν ένα κλίμα τετελεσμένων».
Σε αυτό το σημείο τόνισε, ότι «δεν είναι δύσκολο να ερμηνεύσει κανείς γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει πρόωρες εκλογές, γιατί θα υπονομευθεί θεμελιακά το αφήγημά τους ότι αυτή η κυβέρνηση θα κατέστρεφε την χώρα». Όμως, συνέχισε «αυτή η κυβέρνηση είναι που βγάζει την χώρα από την κρίση την οποία την βύθισαν και βεβαίως πρέπει να έχουν και ένα άλλο άγχος, αυτό των μεγάλων υποθέσεων της Novartis, του Κήρυκα Χανίων, της Siemens» και κατέληξε: «Όταν έλθει ή ώρα, θα κάνουμε ταμείο».
Απαντώντας σε ερώτηση για το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών, είπε ότι «υπάρχει μία δυνατότητα που μπορεί να βελτιώσει αισθητά την ζωή των Ελλήνων πολιτών σε πολλές λειτουργίες, όπως για παράδειγμα της γεωργίας ακριβείας». Αυτή, όπως είπε, «αξιοποιεί προς όφελος του καλλιεργητή, δεδομένα από δορυφόρο και από επίγειους σταθμούς, ώστε να γνωρίζει πότε και που να ποτίσει, πόσο νερό να ρίξει, πότε χρειάζεται το λίπασμα, πόσο έχει μεγαλώσει ο καρπός και αναλόγως να διοχετεύει και τους πόρους». Οι πρώτες ενδείξεις από την πιλοτική εφαρμογή αυτού του προγράμματος, είπε ο Νίκος Παππάς, μιλούν για μείωση του κόστους παραγωγής έως 30% και θα μπορούσε κατ’ αυτό τον τρόπο να αναζωογονηθεί η ελληνική ύπαιθρος. Μάλιστα, όπως τόνισε, «αυτή η προσπάθεια έχει αγκαλιαστεί από όλη την επιστημονική κοινότητα».
Σχετικά με την αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών ο Νίκος Παππάς είπε, ότι θα δρομολογηθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τους σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας. Ακόμη είπε, ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες της ρύθμισης σε όλα τα πεδία της ενημέρωσης και σύντομα θα βγει προκήρυξη για την εγκατάσταση γραμμικού κώδικα στις εφημερίδες, ο οποίος, με τον ανάλογο εξοπλισμό, θα έχει την δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης ενός κεντρικού συστήματος, για να μην υπάρχει καμία γκρίζα ζώνη γύρω από την κυκλοφορία».
Σχετικά με την κατανομή της κρατικής διαφήμισης, είπε ότι «για πρώτη φορά αναβαθμίστηκε ο ρόλος της εποπτείας της κρατικής διαφήμισης και υποχρεούνται όλοι οι κρατικοί φορείς να στέλνουν τα διαφημιστικά τους πλάνα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης για να τα εγκρίνει», προσθέτοντας ότι «έτσι θα είμαστε σε θέση να δούμε εάν τηρείται το ποσοστό κατανομής 70% και 30%».