Τι ζητούν και τι δίνουν Αθήνα,Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για... συμφωνία
Πυρετός διαβουλεύσεων για Σολομώντεια λύση που θα κλείσει το χάσμα στις εκτιμήσεις και τις επιδιώξεις των εμπλεκομένων στο ελληνικό πρόγραμμα
Ένα μεγάλο παζάρι μεταξύ Αθήνας-Βρυξελλών-Ουάσιγκτον βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ώρες μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας.
Κομισιόν και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκονται σε αντιπαράθεση, με φόντο τις εκατέρωθεν προβλέψεις αναφορικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, με τους δύο θεσμούς να αρνούνται έναν μεταξύ τους συμβιβασμό -όχι τουλάχιστον σε σύντομο χρονικό διάστημα- όσον αφορά τις προβλέψεις οι οποίες αποτελούν τη βάση υπολογισμού των πρόσθετων μέτρων που ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση.
Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να έχουν καταλήξει στα βασικά σημεία της συμφωνίας, γεγονός που θα επιτρέψει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε μια κοινή δήλωση όπου θα αποτυπώνεται σημαντική «πρόοδος».
Το να γεφυρωθεί το «χάσμα» με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποτελεί πολύ ουσιαστικό βήμα για την επίτευξη συμφωνίας καθώς κατεβάζοντας τον πήχη στο 0,9% του ΑΕΠ ή περίπου στα 1,6 δις. ευρώ, το ΔΝΤ ουσιαστικά δημιουργεί τεράστια δημοσιονομική «τρύπα» και ζητά την κάλυψή της με μέτρα. Χθες, για πρώτη φορά ο Πόλ Τόμσεν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διορθωτικών εκτιμήσεων με το που θα πάρει το ΔΝΤ στα χέρια του τα τελικά στοιχεία για το 2016.
Στο μεταξύ η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου με συνέντευξή της στον Real Fm άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μείωση του αφορολόγητου ορίου αλλά σε συνδυασμό με μειώσεις σε φορολογικούς συντελεστές αλλά και "κέρδη" στη διαπραγμάτευση όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η ίδια διευκρίνισε ότι οι θεσμοί ζητούν μείωση του αφορολογήτου από το 2019 και όχι νωρίτερα, και επισήμανε σε ερώτηση για το αν θα μειωθεί τελικά το αφορολόγητο: "Αν μειώσουμε για παράδειγμα τους φορολογικούς συντελεστές ή πάρουμε επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων , θα δούμε" , διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν δεν οριστικοποιηθεί τίποτα.
Να σημειωθεί ότι πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι βρίσκονται και άλλες αντισταθμιστικές παρεμβάσεις όπως μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ, διεύρυνση των απαλλαγών του ΕΝΦΙΑ και των συντελεστών φορολόγησης επιχειρήσεων και νομικών προσώπων καθώς και ασφαλιστικών εισφορών.