Το κόστος της επιστροφής των Θεσμών-Tα αντισταθμιστικά της κυβέρνησης
Στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των θεσμών- Έκτακτο Eurogroup ετοιμάζει ο Γέρουν Ντάινσεμπλουμ
Μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο αναμένεται να περάσει από την ελληνική Βουλή η νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές η οποία θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα όλες τις μεταρρυθμίσεις -τόσο αυτές με αρνητικό δημοσιονομικό πρόσημο, όσο και εκείνες που θα λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα και έχουν θετικό δημοσιονομικό πρόσημο.
Σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μετά την συμφωνία που αναμένεται να υπάρξει σε τεχνικό επίπεδο- με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα- ο Γ. Νταϊσεμπλουμ θα ζητήσει έκτακτο Eurogroup για το κλείσιμο της αξιολόγησης όπου εκεί θα αποφασιστεί τόσο το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων όσο και το θέμα της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν μάλιστα ότι εάν υπάρξει απόφαση για τα μεσοπρόθεσμα και το χρέος τότε δεν αποκλείεται ακόμα και μέσα στον Μάρτιο να δρομολογηθούν εξελίξεις και στην ΕΚΤ προκειμένου να ενταχτεί η χώρα στο QE, δηλαδή στην ποσοτική χαλάρωση. Φυσικά πάντα αφήνουν ανοικτό και το ενδεχόμενο η διαδικασία αυτή να πάει για τις 27 Απριλίου ημερομηνία που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ορίσει για να συζητήσει παρόμοια θέματα.
Η χθεσινή απόφαση πάντως φαίνεται ότι ικανοποίησε όλες τις πλευρές καθώς έθεσε την βάση για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης την οποία επιθυμούσαν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος , ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε αλλά και ο Γέρουν Νταινσεμπολουμ.
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή λέγοντας ότι η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».
Ακόμα κυβερνητική κύκλοι έλεγαν ότι η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.
Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.
Σύμφωνα με πληροφορίες των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ως βάση συζήτησης για την συμφωνία έγιναν αποδεκτά τα στοιχεία της Κομισιόν και όχι του ΔΝΤ άρα το ύψος των μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση μειώνονται από το 3,6 δις στο 2,5 δις.
Σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα η συζήτηση που γίνεται τα ανεβάζει στο 3,5% για τρία χρόνια ενώ θα πέσουν στο 3% εάν ισχύσουν για 5 χρόνια.
Η μείωση του αφορολόγητου θα ισχύσει από 1-1-2019 και δεν θα πέσει κάτω από τον μέσο ορό της Ευρώπης δηλαδή κάτω από 5.500 ευρώ.
Όπως έλεγε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας ωστόσο εάν το ΔΝΤ επιμείνει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ζητά μείωση αφορολογήτου, τότε για κάθε 1 ευρώ που μειώνεται το αφορολόγητο, η ελληνική πλευρά θα έχει δικαίωμα να νομοθετήσει αντίστοιχα 1 ευρώ πχ μείωσης του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ. Έτσι λοιπόν, ήδη, η ελληνική πλευρά έχει μελετήσει και σκοπεύει να νομοθετήσει τις εξής παρεμβάσεις με εφαρμογή 01/01/2019.
Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35 – 40 % και συνολικός επανασχεδιασμός του φόρου με επαναφορά του Φ.Μ.Α.Π. ώστε η μείωση να στοχεύει στα χαμηλά εισοδήματα.
Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια κατά 7 μονάδες και μεταφορά του συντελεστή από το 13% στο 6%.
Μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές δημόσιες και ιδιωτικές ( Τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα, βαπόρια) κατά 11 μονάδες και μεταφορά από το 24% στο 13%.
Μείωση βασικών ειδών διατροφής κατά 11 μονάδες από το 24% στο 13%
Αντισταθμιστικά μέτρα έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση και για την περίπτωση που υπάρξει πίεση για επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και για μείωση δαπανών για κοινωνική ασφάλιση.Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί αντίστοιχα αύξηση δαπανών στοχευμένων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας.
Σε κάθε περίπτωση όμως παρόμοιες παρεμβάσεις θα είναι μεσομακροπρόθεσμες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνταξιοδοτικές δαπάνες θα μειωθούν 0,7% την πενταετία 2021-2025.
Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Commission,- που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος - ενός προγράμματος χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.
Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.