Επόμενος σταθμός… Βερολίνο:Συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ με μενού το ελληνικό πρόγραμμα
Με στραμμένο το βλέμμα στο Βερολίνο είναι το Μέγαρο Μαξίμου. Σε ρόλο αγγελιοφόρου των ελληνικών θέσεων ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ
Τα αποτελέσματα των συνομιλιών που θα έχει σήμερα στο Βερολίνο η Άγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκαρντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το θέμα του χρέους , τα πρωτογενή πλεονάσματα και την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα περιμένει η κυβέρνηση καθώς αυτά θα καθορίσουν τις συζητήσεις της επόμενης εβδομάδας με τα τεχνικά κλιμάκια.
Σε ότι αφορά την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα οι πληροφορίες λένε ότι το ταμείο θέλει να παραμείνει μόνο ως τεχνικός σύμβουλος και χωρίς να εμπλακεί στην περαιτέρω χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Η θέση αυτή ωστόσο φαίνεται να δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στο Βερολίνο καθώς τόσο η Αγκελα Μέρκελ όσο και ο Β.Σόιμπλε έχουν δεσμευτεί στο Γερμανικό κοινοβούλιο ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει χρηματοδοτώντας το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας. Όλα αυτά είχαν ειπωθεί φυσικά πριν ο Ντόναλντ Τραμπ γίνει ο νέος πλανητάρχης και κηρύξει τον πόλεμο κατά της Ευρώπης. Η Άγκελα Μέρκελ πάντως αναμένεται σήμερα να «βάλει « τα δυνατά της για να πείσει την Κριστίν Λαγκάρντ ότι την χρειάζεται για να κερδίσει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Σε ότι αφορά το χρέος Ευρωπαϊκές πηγές ισχυρίζονται ότι η Γερμανική πλευρά είναι έτοιμη να κάνει κάποια μικρά βήματα υποχώρησης , μετατοπίζοντας την συζήτηση από το 2018 τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2017 αμέσως δηλαδή μετά τις Γερμανικές εκλογές. Σημαντικό ωστόσο παραμένει και το εάν οι δυο πλευρές συναινέσουν προκειμένου στο έκτακτο Eurogroup που θα γίνει για το κλείσιμο της αξιολόγησης αποφασιστούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ,διαδικασία που θεωρείται απαραίτητη προκειμένου η Ελλάδα να μπει στο QE.
Στην σημερινή συζήτηση ιδιαίτερο ρόλο αναμένεται να έχει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα έχει αναλάβει να μεταφέρει τις ελληνικές ενστάσεις για τα πρωτογένη πλεονάσματα . Όπως έγινε γνωστό η Γερμανική πλευρά επιμένει στο 3,5% για δέκα χρόνια ενώ η Αθήνα θέλει μείωση του χρόνου αλλά και των ποσοστών. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών αντιπροτείνει 3% για πέντε χρόνια ή 3,5% για τρία χρόνια.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χθες έστειλε άλλωστε μήνυμα προς τον Β. Σόιμπλε λέγοντας ότι « αναμένουμε και από το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, να κάνει πίσω από την παράλογη απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια δεκαετία και να υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση ώστε να καταστεί εφικτή, μια συμφωνία για την μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.»
Επεσήμανε ακόμα ότι αυτός είναι « ο τρόπος για την οριστική εμπέδωση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία που θα ανοίξει και το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.»