«Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος των προσδοκιών της κυβέρνησης για το χρέος αφού από τη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ ο καπνός που βγήκε ήταν κατάμαυρος, πιο μαύρος και από εκείνον του Eurogroup της Δευτέρας.

Η γερμανική γραμμή ήταν αυτή που επικράτησε στο ζήτημα του χρέους όπως αποδείχθηκε μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ και κυρίως μετά τις δηλώσεις της διευθύντριας του Ταμείου, ότι δεν χρειάζεται «κούρεμα» χρέος επί του παρόντος, αντιθέτως πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις».


Τα άσχημα νέα για την Αθήνα είχαν διαφανεί ήδη από τις προηγούμενες ημέρες όταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε εμφανιστεί ανένδοτος στο ζήτημα του χρέους, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει εφόσον προηγηθεί Grexit. Στην ίδια περίπου γραμμή και η Κριστίν Λαγκάρντ στην προσπάθειά της να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters ότι «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει μια συμφωνία για τους όρους του προγράμματος της Ελλάδας, αλλά δεν μπορεί να κάνει συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις αρχές του και να κλείσει μια υπερβολικά ευνοϊκή συμφωνία για τη χώρα αυτή» συμοληρώνοντας ότι η μείωση του κρατικού χρέους της Ελλάδας θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς οι διεθνείς πιστωτές να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απομείωση της ονομαστικής αξίας των δανείων τους, ένα ζήτημα το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα τους επίσημους πιστωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πράγμα για την κυβέρνηση έγινε ακόμα χειρότερο αφού οι μεταρρυθμίσεις που ζητάει η Κριστίν Λαγκάρντ από την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σκληρές και βασίζονται πάνω στις εκθέσεις του Ταμείου –ακόμα κι αν αυτές αμφισβητούνται ευθέως- από τις οποίες προκύπτει ανάγκη μείωσης συντάξεων και ριζικών αλλαγών στην αγορά εργασίας.


Σε πολιτικούς όρους η εξέλιξη με το χρέος σημαίνει μία μείζονα ήττα της κυβέρνησης καθώς η απομείωση του ελληνικού χρέους είχε τεθεί κατά το παρελθόν στην πρώτη θέση της ατζέντας με αποκορύφωμα το Eurogroup του Δεκεμβρίου και τις αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφερόμενη στο χρέος είπε χαρακτηριστικά «αν οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν, αυτό που θα χρειαστεί δεν είναι κούρεμα αλλά μια σημαντική μείωση των επιτοκίων και επέκταση στην ωρίμανση του χρέους και αυτά θα συζητηθούν λεπτομερώς αργότερα, όταν υπάρξει πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων». Αυτό σημαίνει ότι με μία γενικόλογη αναφορά για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μία μακροπρόθεσμη σταδιακή μείωση των επιτοκίων.
Η ήττα για την κυβέρνηση έχει και άλλες προεκτάσεις από τη στιγμή που η εξέλιξη με το χρέος επηρεάζει αρνητικά και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την ώρα που το μακρινό όνειρο της εξόδου της χώρας στις αγορές, απομακρύνεται σε σημείο να μην φαίνεται καν στον ορίζοντα.