Κοινή συνάντηση Βρετανών και Ελλήνων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων
Η συνάντηση πραγμαποιήθηκε την Τετάρτη 1η Μαρτίου υπό την αιγίδα των Conservative Friends of Greece
Την Τετάρτη 1η Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε επίσημη συνάντηση μεταξύ μελών του Βρετανικού και Ελληνικού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανωμένων και μελών της ηγεσίας του Συντηριτικού Κόμματος και της Νέας Δημοκρατίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο και διοργανώθηκε από τους Conservative Friends of Greece, οι οποίοι έχουν ως στόχο την σύνδεση του Βρετανικού και Ελληνικού Κοινοβουλίου, την ενδυνάμωση και εκπροσώπηση της Ελληνικής Κοινότητας του Ηνωμένου Βασιλείου σε τοπικές δράσεις και στα βρετανικά πολιτικά δρώμενα και την πρόωθηση διμερούς διαλόγου και συνεργασίας.
Συμμετοίχαν οι:
Στέφανος Ιωάννου και Γιώργος Χατζηπαυλής, Πρόεδρος και Αναπληρωτής Πρόεδρος του CFG αντίστοιχα
Άδωνις Γεωργιάδης, Αντιπρόεδρος ΝΔ, Τομεάρχης Αμύνης και βουλευτής Β’ Περιφέρειας Αθηνών
Νίκος Σοφιανός, Γενικός Γραμματέας ΕΒΕΑ, Πρόεδρος του συνδέσμου Ελλήνων αποφοίτων του LSE και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ
Μαρία Ξυτάκη, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ
Alberto Costa, Βρετανός βουλευτής, Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Ελλάδα και της κοινοβουλευτικής ομάδας του Conservative Friends of Greece
Mark Field, Βρετανός βουλευτής και Αντιπρόεδρος για Διεθνείς Σχέσεις του Συντηριτικού Κόμματος
Βασίλης Βιτανόπουλος και Μέι Λυκουρέντζου εκ μέρους του ΟΝΝΕΔ ΗΒ.
Τα στελέχη του Βρετανικού Κοινοβουλίου αναφέρθηκαν στις στενές διαχρονικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΒ οι οποίες ξεκινούν με την προσπάθεια για εγκαθίδρυση ελληνικού ανεξάρτητου κράτους. Έκτοτε Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία συνεργάστηκαν ως Ευρωπαίοι εταίροι, πολέμησαν από κοινού δύο παγκοσμίους πολέμους και παραμένουν μέλη του ΝΑΤΟ, εντείνωντας την αμυντική τους συνεργασία.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης ζητηθήκαν θέματα τα οποία συμπεριλάμβαναν κοινές διμερείς δράσεις και την σχέση της Νέας Δημοκρατίας και του Συντηριτικού Κόμματος ως συνδεδεόμενα κόμματα.
Συζητήθηκε η συνεργασία προς ώφελος των επειχηρήσεων, και συγκεκριμένα του ελληνικού τομέα της ναυτιλίας ο οποίος συνδέεται άμεσα με το ΗΒ, του αγροτικού τομέα και του τουρισμού, ο οποίος είναι κύριο κομμάτα στις ελληνοβρετανικές σχέσεις.
Κατα την διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκαν οι ισχύουσες οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Το ΗΒ είναι ο 5ος μεγαλύτερος εισαγωγέας ελληνικών προιόντων και συγκεκριμένα είναι ο 3ος και 2ος μεγαλύτερος εισαγωγέας ελληνικών αγροτικών και φαρμακευτικών προιόντων αντίστοιχα. Συμφωνήθηκε, ως επακόλουθο, οτι η διατήρηση και εμβάθυνση εμπορικών σχέσεων είναι ζωτικής σημασίας ακόμα και μετά την έξοδο του ΗΒ από την Ευρωπαική Ένωση.