Σε «µίνι» ανασχηµατισµό της κυβέρνησης θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός αµέσως µετά το κλείσιµο της αξιολόγησης, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναµένεται οικειοθελώς να αφήσει το κόκκινο σακίδιό του στο σπίτι, για να ασχοληθεί µε άλλα, λιγότερο «ηλεκτρισµένα» θέµατα από το να προσπαθεί να πείσει την Ντέλια Βελκουλέσκου ότι κάθε επιπλέον υφεσιακό µέτρο λειτουργεί εξοντωτικά για τον ελληνικό λαό. Καθώς µάλιστα αµέσως µετά το κλείσιµο της β’ αξιολόγησης έρχεται η τρίτη και χειρότερη, αφού σε αυτή θα συµπεριλαµβάνονται όλα τα δύσκολα µέτρα που βρίσκονται σε εκκρεµότητα από το πρώτο, δεύτερο και τρίτο Μνηµόνιο, όλα δείχνουν ότι επίσηµος διαπραγµατευτής της κυβέρνησης αυτή τη φορά θα είναι ο Γιώργος Χουλιαράκης και όχι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.  

ΠΙΕΣΜΕΝΟΣ  

Σύµφωνα µε απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, αυτή είναι η επιθυµία του υπουργού Οικονοµικών, καθώς όλο το τελευταίο διάστηµα εµφανίζεται ιδιαίτερα πιεσµένος συνειδησιακά από τις επαφές που έχει µε τους εκπροσώπους των θεσµών, οι οποίοι διαρκώς ζητούν όλο και περισσότερα µέτρα, ενώ ο ίδιος προσδοκούσε ότι η χώρα θα περνούσε σε γρήγορους ρυθµούς ανάπτυξης µετά την αποδοχή και την πλήρη εφαρµογή του τρίτου Μνηµονίου. Κορυφαίες κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι σε πολιτικό επίπεδο δεν υπάρχει καµία διαφωνία του Ευκλείδη Τσακαλώτου µε το Μέγαρο Μαξίµου και επισηµαίνουν ότι οι όποιες γκρίνιες έχουν να κάνουν µε τη διαχείριση και την επικοινωνία του θέµατος, καθώς το πρωθυπουργικό περιβάλλον εµφανίζεται να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο για την πορεία του ζητήµατος, αντίθετα µε τον υπουργό, ο οποίος κρατά πολύ πιο χαµηλούς τόνους. Η αλήθεια είναι µάλιστα ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα το Μέγαρο Μαξίµου φαίνεται να έχει εναρµονιστεί πλήρως µε τη λογική και την τακτική του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος εξαρχής έλεγε ότι πρέπει να υπάρξει λύση-πακέτο σε όλη τη διαπραγµάτευση (δηλαδή, κλείσιµο της αξιολόγησης, µεσοπρόθεσµα για το χρέος και QE), καθώς οι εταίροι µας για άλλη µία φορά ετοιµάζονται να µας «πουλήσουν», ζητώντας να περάσουν τα µέτρα από τη Βουλή, χωρίς να θέλουν να δεσµευθούν για τα αντισταθµιστικά.  

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

 Παρ’ όλα αυτά, πληροφορίες εµφανίζουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ιδιαίτερα προβληµατισµένο µε τη στάση των δανειστών και γι’ αυτό φήµες τον θέλουν να ζητά από το Μέγαρο Μαξίμου τη δημιουργία μιας διαπραγματευτικής επιτροπής, καθώς φαίνεται ότι δεν θέλει να επωμιστεί το μεγάλο βάρος μιας λύσης που μπορεί και να δημιουργήσει προβλήματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλοι πάντως υποστηρίζουν ότι με αυτή του τη στάση ο υπουργός σήκωσε απλώς το γάντι που του πέταξαν οι σύντροφοί του στο Υπουργικό, καθώς κάποιοι από αυτούς εμφανίστηκαν να ζητούν τη δημιουργία μιας ομάδας διαπραγμάτευσης, προκειμένου να υπάρχει μια πιο σφαιρική και ολοκληρωμένη άποψη στην όλη διαδικασία. Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν μάλιστα ότι ο υπουργός Οικονομικών επιθυμεί τη συμμετοχή και άλλων στελεχών στη διαπραγμάτευση, προκειμένου να μην έχει στη συνέχεια κριτική και παράπονα για τους χειρισμούς του.

Οι διαφωνίες για την επικοινωνιακή διαχείριση της αξιολόγησης εκφράστηκαν για πρώτη φορά όταν ο Ευ. Τσακαλώτος, πριν από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, εμφανίστηκε να λέει άλλα από αυτά που έλεγε επίσημα η κυβέρνηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Τη στιγμή δηλαδή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επέμενε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι έχει ολοκληρωθεί το 95% των προαπαιτουμένων για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο Ευ. Τσακαλώτος με επιστολή του προς τους θεσμούς παραδεχόταν ότι μόνο το 30% των όρων που συνδέονται με τη β’ αξιολόγηση είχε ολοκληρωθεί. Στη συνέχεια, ο «τσάρος» της οικονομίας διαφώνησε με την κεντρική κυβερνητική γραμμή, ότι «δεν θα ληφθεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας», καθώς γνωρίζει ότι η απαίτηση των δανειστών για περικοπές στο αφορολόγητο και τις συντάξεις δεν μπορεί να καμφθεί.

Παράλληλα εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για τη βεβαιότητα με την οποία μιλούσε η κυβέρνηση για «αντίμετρα» ή «αντισταθμιστικά οφέλη». Ετσι, η ιδιαίτερα διθυραμβική ανακοίνωση που βγήκε από το Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ μετά το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου φέρεται να ενόχλησε ιδιαίτερα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αφού σε αυτήν η απόφαση για συμφωνία χαρακτηριζόταν ως «επιτυχία». Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι ο ίδιος είχε συμφωνήσει στην άμεση αντίδραση της κυβέρνησης μετά το Eurogroup και στην έκδοση μιας ανακοίνωσης, στη συγγραφή της οποίας όμως θα είχε συμβάλει ο ίδιος ή οι συνεργάτες του. Αντίθετα, πληροφορήθηκε ότι η κυβέρνηση είχε τοποθετηθεί επίσημα για το αποτέλεσμα του Eurogroup ενώ ο ίδιος ήταν ακόμα στις συνομιλίες.        

Κρατάει απόσταση από τις θριαμβολογίες

Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Τσακαλώτος αποφάσισε να µην «παρακολουθήσει» επικοινωνιακά τις θριαµβολογίες του Μεγάρου Μαξίµου περί «τέλους της λιτότητας», µένοντας στη σιωπή. Ξεκαθάρισε ωστόσο τη θέση του όταν από το βήµα της Βουλής είπε ότι «κάποιοι θα χάσουν και κάποιοι θα κερδίσουν από αυτή τη διαδικασία», επισηµαίνοντας ακόµα πως θα «προσπαθήσουµε αυτοί που θα χάσουν να πάρουν κάτι». Εξέπληξε µάλιστα αρκετούς όταν δήλωσε ότι «εµείς θα κάνουµε τα πάντα στη διαπραγµάτευση, αλλά δεν µπορώ να σας πω ποιο θα είναι το πακέτο». Ως άτυπος επικεφαλής της εσωκοµµατικής οµάδας των «53» στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευ. Τσακαλώτος γνωρίζει τα όρια αντοχής του κόµµατος στις όποιες υποχωρήσεις γίνουν και ήδη οι αντιδράσεις από τη δική του οµάδα είναι πάρα πολλές. Και το σίγουρο είναι ότι αυτές οι αντιδράσεις παίζουν τον ρόλο τους για την επόµενη ηµέρα του υπουργού στην κυβέρνηση Σ