Συντριβή της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα - Διαπραγμάτευση, χρέος, ανάπτυξη
"Μαύρα" μαντάτα και από την ΕΛΣΤΑΤ
Αποτυχίες σε όλα σχεδόν τα ανοιχτά μέτωπα έχει συσσωρεύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τα οποία, μεταξύ άλλων, έχουν να κάνουν με τη διαπραγμάτευση, το ζήτημα του χρέους, αλλά και τα οικονομικά δεδομένα, όπως αυτά καταγράφονται σε επίσημα στοιχεία.
Η αποκλειστική της ευθύνη μάλιστα στη μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ανεβάζουν διαρκώς τον λογαριασμό των μέτρων, ενώ οι συνέπειες στη ρευστότητα της οικονομίας είναι δραματικές.
Σε αυτές θα πρέπει να προστεθεί και το επιχειρηματικό περιβάλλον που επιδεινώνεται συνεχώς, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη που αποτελούν άπιαστους στόχους, αλλά και τους πολίτες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Υπενθυμίζεται ότι δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και ένα χρόνο. Στη συνέχεια ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που είχε δεσμευθεί ότι θα κλείσει τον Νοέμβριο, ενώ στελέχη της διακήρυτταν ότι θα αναζητούσαν πολιτική λύση.
Κάτι τέτοιο δεν έγινε και χάθηκε σημαντικός χρόνος που ούτε η κυβέρνηση αλλά ούτε και η χώρα τον είχαν.
Έτσι, η κυβέρνηση βρέθηκε στο πρόσφατο Eurogroup με την πλάτη στον τοίχο, αποδεχόμενη την προνομοθέτηση νέων μέτρων για το 2019, παρά την έντονη διαφωνία της εξαρχής σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παίρνοντας ως μοναδικό αντάλλαγμα την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.
Μάλιστα, τόσο το Μαξίμου όσο και οι υπουργοί της κυβέρνησης παραδέχτηκαν στη συνέχεια ότι θα νομοθετήσουν άμεσα μέτρα προκαταβολικά για το 2019, και πως απλώς θα αλλάξει το μίγμα πολιτικής.
Υπενθυμίζεται ότι δεν πέρασε αρκετός καιρός από τότε που τόσο ο πρωθυπουργός όσο και υπουργός των Οικονομικών υποστήριζαν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα, προκειμένου να κλείσει δεύτερη αξιολόγηση.
Αλλά και στο ζήτημα του ελληνικού χρέους φαίνεται ότι υπάρχει παταγώδης αποτυχία, καθώς εκεί που το κυβερνών κόμμα έκανε στην αρχή λόγο για κούρεμα του, σήμερα μιλάει για μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα φανούν, αν φανούν τελικά μετά το 2018.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που προσπορίζουν το ζήτημα της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, δηλαδή το καλοκαίρι του 2018 και αφότου πραγματοποιηθεί η επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς.
Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και τα μαύρα μαντάτα για την ύφεση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχειά που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, διαψεύδοντας τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης, για εμφάνιση θετικού προσήμου της τάξεως του 0,3%-0,4% στο ετήσιο ΑΕΠ του 2016, γκρεμίζοντας ένα από τα αφηγήματα της κυβέρνησης.
Προχωρώντας σε αρνητική διόρθωση της εκτίμησης που η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ είχε κάνει μέσα στον Φεβρουάριο, υπολόγισε εκ νέου το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου του 2016 με αποτέλεσμα να προκύψει ύφεση 1,1% στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2016, τη στιγμή που η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για ανάπτυξη της τάξεως του 0,3%.