Ο Βούτσης τα ρίχνει στο Υπ. Οικονομικών για το... δώρο στους βουλευτές
«Η ρύθμιση δεν είναι σκανδαλώδης αλλά δεν τη ζητήσαμε εμείς», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής
Θέση στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την εισφορά αλληλεγγύης του πολιτικού προσωπικού πήρε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατά την παράδοση της Ετήσιας Έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση δεν είναι σκανδαλώδης. Παράλληλα ο κ. Βούτσης πέταξε το μπαλάκι στο Υπουργείο Οικονομικών λέγοντας ότι τη ρύθμιση ουδέποτε τη ζήτησε το πολιτικό σύστημα. "Είναι μέρος του φορολογικού νομοσχεδίου που είχε έρθει στη Βουλή η οποία δεν ψηφίστηκε κατόπιν απαιτήσεως των βουλευτών ή του πολιτικού προσωπικού, είναι στο πλαίσιο γενικότερης ισορροπίας μέσα στα δημόσια οικονομικά. Θα μπορούσατε πχ να γνωρίζετε ότι υπάρχει γερό μαχαίρι στις συντάξεις των πρώην βουλευτών ή ότι οι βουλευτές από το 2012 και ύστερα, δεν έχουν συντάξεις, δηλαδή, δεν μπαίνουν σε συνταξιοδοτικό καθεστώς παρότι μηνιαίως γίνεται παρακράτηση για τους παλαιότερους βουλευτές.
Υπάρχουν αρκετά ζητήματα για τα οποία μπορούσε να γίνει μια δημόσια συζήτηση. Πάντως δεν πρόκειται περί μιας σκανδαλώδους-όπως έχει παρουσιαστεί- ρύθμισης που απαιτήθηκε από το πολιτικό προσωπικό. Αφορά όλους τους εκλεγμένους όλων των βαθμίδων και των μελών των ανεξαρτήτων αρχών και άλλους και σας επαναλαμβάνω ότι είναι στο πλαίσιο μιας δημοσιονομικής ισορροπίας που το υπουργείο οικονομικών , το δημόσιο λογιστικό, το ΓΛΚ έχει διαμορφώσει. Σας λέω ευθέως ότι δεν ζητήθηκε ποτέ από πλευράς της Βουλής ή τους βουλευτές κλπ " είπε αρχικά ο κ. Βούτσης.
Ο Πρόεδρος της Βουλής ήταν κατηγορηματικός πως όσοι ψάχνουν για προνομιακές καταστάσεις δεν θα πρέπει να ψάχνουν στην παρούσα Βουλή, ούτε να καταλογίζουν αναισθησία, σε σχέση με το τι συμβαίνει στην κοινωνία. "Ίσα ίσα υπάρχει μια ευαισθησία και εναρμόνιση των εξόδων της Βουλής προς όλη την κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, και τις προσπάθειες που κάνουμε όλοι μας. Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι και να το συνυπολογίζουν όταν μιλούν γι' αυτά τα πράγματα ότι η Βουλή είχε 225 εκατομμύρια ευρώ το 2009 τώρα έχει 132. Και εξοικονομήσαμε και 5 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα μπουν σε κωδικό στο ΥΠΟΙΚ για ευάλωτες ομάδες. Να μην χαϊδεύουμε μια αντί-πολιτική τάση που υπάρχει σε ένα μέρος της κοινωνίας και που αν αφεθεί χωρίς εξηγήσεις, χωρίς διέξοδο και χωρίς ευαισθησία οδηγεί σε τέρατα διαφόρων καταστάσεων" κατέληξε.