Μήνυμα Ρουσόπουλου σε όσους χρησιμοποιούν το όνομα του Καραμανλή
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης North 98
Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις που δίνει ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος επί Καραμανλή, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, έστειλε μήνυμα ότι δε μπορεί κανείς να μιλάει εξ ονόματος του πρώην πρωθυπουργού και ότι τον ενδιαφέρει η πολιτική.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης North 98 και στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Γιακουμή τόνισε πως έχει ηθική υποχρέωση -από τη στιγμή που είχε σπιλωθεί το όνομά του και τώρα έχει περίτρανα δικαιωθεί- να κινηθεί με τέτοιο τρόπο για να αποκατασταθεί η σπίλωση.
Σε ρώτηση του δημοσιογράφου για την αξιολόγηση και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δήλωσε:
«Θεωρώ ότι είναι πιθανόν βέβαιο να κλείσει την αξιολόγηση η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα. Εχει αποδείξει ότι είναι πάρα πολύ ικανή στο να κάνει πάρα πολλές υποχωρήσεις, παρότι έχουν υπάρξει κάποιες αποχωρήσεις από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων περισσότερο για το θεαθήναι και όχι για την ουσία. Εκτιμώ ότι μάλλον θα κλείσει η αξιολόγηση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μείνει για έναν χρόνο ακόμη, για να μην πω ότι μάλλον στο μυαλό του κ. Τσίπρα περισσότερο είναι οι εκλογές να γίνουν το καλοκαίρι του 2019, μαζί με τις ευρωεκλογές, σε μια προσπάθεια να έχει κλείσει τα θέματα με την τρόικα και να προσπαθήσει να κάνει κάποιες μικρές αλλαγές στην οικονομία. Η πραγματική οικονομία σε μια χώρα χωρίς ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να υπάρξει. Δεν γίνεται να κλείνουν μαγαζιά, δεν γίνεται οι άνθρωποι να πληρώνουν συνεχώς και περισσότερο».
Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και πώς τον κρίνει ανέφερε:
«Θεωρώ ότι είναι ένας άνθρωπος που έχει ιδιαίτερες ικανότητες, ιδίως στο επικοινωνιακό πεδίο. Λίγους μήνες αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία, δεν είχε αντιληφθεί το μέγεθος των βαρών που είχε αναλάβει. Αυτή τη στιγμή είμαι βέβαιος ότι το βάρος αυτό το καταλαβαίνει ο ίδιος».
Στη συνέχεια ερωτήθηκε για τους πρώην υπουργούς του Κώστα Καραμανλή, Τσιτουρίδη και Τσιαρτσώνη, που ιδρύουν κόμμα, λέγοντας:
«Το ότι υπήρξαν υπουργοί του Κώστα Καραμανλή για ένα μικρό χρονικό διάστημα είναι αλήθεια. Το ότι επιλέγουν να κάνουν ένα δικό τους κόμμα είναι επίσης μια αλήθεια που δεν έχει σχέση με τον Κώστα Καραμανλή, κανενός είδους ομπρέλα καραμανλική αυτό το πράγμα. Η επιλογή τους είναι καθαρά προσωπική, εγώ εκτιμώ ότι ο χώρος της ΝΔ, ασχέτως αν μπορεί να μη συμπαθούν τη σημερινή ηγεσία ή κάποιες πολιτικές, είναι ένας χώρος που έχει δυνατότητα ευρέων συναινέσεων και κατά συνέπεια θα μπορούσε να υπάρξει αυτή η συναίνεση μέσα στο χώρο της Ν.Δ. Δεν νομίζω, δηλαδή, ότι ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ έχει δείξει με τις ενέργειές του και τις πράξεις του σημάδια αποκλεισμών. Πολλές φορές αξιοποιείται και χρησιμοποιείται το όνομα του Καραμανλή από πάρα πολλούς, δεν το έκαναν οι ίδιοι, αλλά ωστόσο να προσθέσω κάτι: Παρατηρώ τον τελευταίο καιρό ότι γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κλίμα ευφορίας για την περίοδο της δεκαετίας του ´90 και πόσο καλά ήταν τα πράγματα, και αντίθετα για την περίοδο του 2000. Στη μεν πρώτη περίοδο έγιναν πραγματικά σκάνδαλα την περίοδο Σημίτη, στη μεν δεύτερη περίοδο του 2000 παρουσιάστηκαν ως σκάνδαλα αλλά ήταν φούσκες, μόνο και μόνο για να χτυπηθεί η κυβέρνηση Καραμανλή και πρόσωπα που ήταν κοντά σε αυτόν. Αποδείχθηκαν στα δικαστήρια. Στην πρώτη περίπτωση με καταδικαστικές αποφάσεις και φυλακίσεις και στη δεύτερη περίπτωση με περίτρανες αθωωτικές αποφάσεις.
Ακούω να λένε διάφοροι ότι στην περίοδο Καραμανλή φούσκωσε το έλλειμμα, το χρέος κ.λπ., αγνοώντας ότι υπήρχαν παρά πολλά από τα ελλείμματα που αφορούσαν παρελθόντα έτη. Π.χ. η εθελουσία 1.100 δημοσιογράφων στην ΕΡΤ από το 2000. Και έπρεπε να πληρωθούν το 2005 και μετά ήταν αποφάσεις που έγιναν από την κυβέρνηση Σημίτη και χρεώθηκαν στην κυβέρνηση Καραμανλή.
Διαβάζω επίσης το τελευταίο διάστημα σε εφημερίδες ότι είμαστε περήφανοι που ιδιωτικοποιήθηκε το λιμάνι του Πειραιά με την Cosco, ότι έγινε το Μέγαρο του ιδρύματος Νιάρχου, ότι ιδιωτικοποιήθηκε ο ΟΤΕ, ότι φτιάχτηκε το Μουσείο της Ακρόπολης, ότι ιδιωτικοποιήθηκε η Ολυμπιακή. Ολα αυτά έχουν ένα συμπέρασμα κοινό, έγιναν όλα αυτά την περίοδο 2004-2009 του Κώστα Καραμανλή. Αυτοί οι οποίοι λένε ότι όλα αυτά τα θετικά έγιναν, συνέβησαν, ξεχνούν να αναφέρουν τον Καραμανλή. Δεν μπορώ να βλέπω υπουργό της φωτοτυπίας να κουνά σήμερα το δάκτυλο».
Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για την κριτική που ασκείται για εκείνη την περίοδο και από τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ κατά έναν τρόπο, απαντώντας ότι: «Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει μια ελαφρά κριτική και αυτοκριτική που κάνει και ο κ. Μητσοτάκης, γιατί και ο ίδιος έχει την αυτοκριτική για την περίοδο που εκείνος ως υπουργός έκανε τα Α’ ή δεν έκανε τα Β’ που θα έπρεπε, ο ίδιος έχει πει κάνοντας αυτοκριτική και για τον εαυτό του αλλά και για την περίοδο όχι μόνο του 2004, αλλά και για το 2012-2015, είναι απολύτως εύλογο να κάνει κανείς αυτοκριτική. Είναι όμως διαστρέβλωση της πραγματικότητας να προσπαθήσει να φορτώσει όποιος και να το κάνει αυτό -και δεν εξαιρώ κανέναν- να φορτώσει στην περίοδο 2004-2009 πράγματα που δεν συνέβησαν αποκρύπτοντας αυτά τα οποία ήταν θετικά για τη χώρα, γιατί θα φτάσουμε, σύμφωνα με τις προβλέψεις των θεσμών, να είμαστε στην κατάσταση του 2008 γύρω στο 2036».
Τέλος, για το αν τον ενδιαφέρει η πολιτική και αν ασχοληθεί πιο ενεργά στο μέλλον, δήλωσε:
«Η πολιτική για μένα είναι μια υπόθεση αρκετά σημαντική, όχι απλώς ενδιαφέρουσα. Αποχώρησα κατόπιν αθλίων επιθέσεων οι οποίες απεδείχθησαν περίτρανα -όχι μόνο στα δικαστήρια- πόσο ψευδείς ήταν. Κάθε πολίτης οφείλει να ασχολείται με την πολιτική, δεν είναι υποχρεωτικό μόνο ως βουλευτής. Θεωρώ ότι υπάρχει και μια ηθική υποχρέωση όταν το όνομά σου έχει σπιλωθεί να κινηθείς με τρόπους έτσι ώστε να αποκαταστήσεις αυτή τη σπίλωση».