«Πρόοδος» αλλά όχι συμφωνία στις 20 Μαρτίου
Την Δευτέρα «κλειδώνει» το ύψος των μέτρων
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group (EWG), όπου, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, «επιβεβαιώθηκε η σημαντική πρόοδος η οποία έχει καταγραφεί από την ελληνική πλευρά ως προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ έγινε αναφορά και στα θετικά μέτρα που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές»
Συνοψίζοντας, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι τα βασικά ζητήματα είναι:
Το μέγεθος του πακέτου.
Κάποιες διαφορές στο «ισορροπημένο» πακέτο δημοσιονομικών μέτρων. Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση επιθυμεί να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περισσότερο από τους θεσμούς.
Τα εργασιακά.
Εξέφρασε τέλος την εκτίμηση «αυτό που θα βγάλει η Κομισιόν είναι να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία όσο πιο γρήγορα γίνεται. Εμείς νομίζουμε ότι θα είναι αρκετά γρήγορα».
Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι επαφές θα συνεχιστούν και την εβδομάδα πριν από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
Ούτε τότε ακόμα όμως θα υπάρχει συμφωνία. Συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών έλεγαν χθες σε συνομιλητές τους μετά την τελική σύσκεψη με τους θεσμούς πως «στο Eurogroup θα παρουσιάσουμε μεγαλύτερη πρόοδο» και άρα όλα τα μεγάλα ανοικτά θέματα μετατίθενται για Απρίλιο.
Οι διαφορέςς με το ΔΝΤ παραμένουν στα εργασιακά, καθώς και στο πότε θα εφαρμοστούν οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό.
Όπως ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος , στη διάρκεια αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, η οποία θα καταγραφεί και από τους θεσμούς.
Η ελληνική ωστόσο πλευρά, αντιμετωπίζει τις ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ στα εργασιακά, ειδικά όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις και το lock out. Τόνισε δε, ότι το ΔΝΤ επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του και δεν ασχολείται, ούτε με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, ούτε με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.
Αντίθετα, οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι η μη αλλαγή του ορίου των ομαδικών απολύσεων και η διατήρηση του πλαισίου για την απεργία και το συνδικαλιστικό νόμο.
Σε ερώτηση για τη στάση που τηρούν οι Ευρωπαίοι, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας απάντησε ότι «οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές, αλλά αυτήν τη στιγμή, είναι περιορισμένοι, δεδομένης της μέχρι στιγμής συνεννόησης για παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».