Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απειλούν τον Τσίπρα με παραίτηση
Χαμηλές προσδοκίες της Κυβέρνησης για το σημερινό Eurogroup
Μια δήλωση προόδου των συνομιλιών αναμένει η κυβέρνηση από το σημερινό Eurogroup καθώς οι προσδοκίες για κάτι πιο ουσιαστικό έχουν μετατεθεί για την επόμενη συνεδρίαση στις 7ης Απριλίου. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι o κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατέβασε τις προσδοκίες λέγοντας σε συνέντευξη του ότι το σημερινό Eurogroup δεν θα σημάνει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
«Επιδίωξη μας είναι να γεφυρωθούν όσες διαφορές απομένουν στα ζητήματα της τεχνικής συμφωνίας και του δημοσιονομικού για το 2019, ώστε στο EG της Δευτέρας να αναγνωριστεί η πρόοδος που έχει συντελεστεί» δήλωσε εγκαταλείποντας τον στόχο για Staff Level Agreement.
Οι δύο πλευρές ωστόσο δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή να προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έγιναν αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις προκειμένου να υπάρξει ένας αμοιβαίος συμβιβασμός προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Όπως είναι γνωστό η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι δανειστές έχουν συμφωνήσει στον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού, στα δημοσιονομικά μεγέθη του 2018 και στον προγραμματισμό του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων ενώ σε εκκρεμότητα μένουν τα εργασιακά ( ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις), το αφορολόγητο, τα αντίμετρα, η προσωπική διαφορά στις συντάξεις και τα ενεργειακά με τους δανειστές να πιέζουν για πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Το τελευταίο θέμα ( η πώληση μονάδων της ΔΕΗ) δεν αποκλείεται να αποδειχθεί μάλιστα πολύ σοβαρότερο πρόβλημα απ ότι πιστεύουν αρκετοί αφού οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ των νομών που βρίσκονται οι μονάδες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την τοπική κοινωνία που τους έστειλε στο Κοινοβούλιο.
Ο αναβρασμός και ο προβληματισμός που επικρατεί στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε δεν λέει να κοπάσει καθώς τα περισσότερα στελέχη εμφανίζονται να μην γνωρίζουν το περιεχόμενο της συμφωνίας ή όσα γνωρίζουν τους είναι ιδιαίτερα δυσάρεστα. Μάλιστα κάποιοι βουλευτές εμφανίζεται να συζητούν την παραίτηση και την αντικατάσταση τους καθώς για πολύ ειδικούς λόγους δεν μπορούν να ψηφίσουν όλοι την συμφωνία.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ωστόσο εμφανίζεται να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος η άποψη που λέει ότι η κατάσταση με τους διαφωνούντες θα εκτονωθεί στην Κεντρική Επιτροπή καθώς εκεί θα μπορούν να καταψηφίσουν τις διατάξεις που θέλουν αλλά στην συνέχεια θα υπερψηφίσουν την συμφωνία στην Βουλή υπακούοντας στην απόφαση της πλειοψηφίας . Κανείς άλλωστε ακόμα και από αυτούς που είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι δεν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση. Πρόθεση όλων είναι να καταγράψουν τις διαφωνίες τους.