Σε ρυθμούς συνεδρίου κινείται η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ την ίδια στιγμή η Χαριλάου Τρικούπη αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες διεύρυνσης και συγκλίσεων.

Στελέχη της εκφράζουν μεγάλη ικανοποίηση από την ενεργοποίηση των δικτύων, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μεγάλη εκδήλωση για την Αυτοδιοίκηση που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, στην οποία έδωσαν το παρών περιφερειάρχες, δήμαρχοι και στελέχη από όλη την Ελλάδα.

Μεταξύ των παρισταμένων ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, οι περιφερειάρχες Κρήτης και Δυτικής Ελλάδας Σταύρος Αρναουτάκης και Απόστολος Κατσιφάρας, ο Γιάννης Σγουρός, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κ.ά.

«ΕΠΙΘΕΣΗ» ΦΩΦΗΣ

Στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη «Δεξιά και παραδοσιακή Αριστερά που πολέμησαν με πάθος τις μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ», χαρακτήρισε «παρωδία» την ονομαζόμενη «αναθεώρηση του Καλλικράτη» τονίζοντας πως «η αυτοδιοίκηση είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ανάπτυξη».

Κατέθεσε μάλιστα επτά προτάσεις για την Αυτοδιοίκηση και το σύγχρονο κράτος, όπου το κράτος πρόνοιας οικοδομείται στο σύνολό του στο πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο, στους Δήμους, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη.

Η εκδήλωση αποτελεί ένα ακόμα «άνοιγμα» της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ σε στελέχη που έχουν παραμείνει στην παράταξη σε δύσκολες συγκυρίες, ενώ πρόκειται κατά σειρά για το τρίτο μεγάλο κάλεσμα, μετά από τη συνάντηση με τους πρώην βουλευτές, αλλά και τους νεολαίους.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζουν ότι θα υπάρχει και συνέχεια, καθώς έως το συνέδριο του Ιουνίου θα ακολουθήσουν τρία με τέσσερα ακόμα θεματικά καλέσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επόμενος σταθμός η Θεσσαλονίκη, όπου στις 3 Απριλίου, με κεντρική ομιλήτρια τη Φώφη Γεννηματά, θα λάβει χώρα μεγάλη προσυνεδριακή περιφερειακή εκδήλωση της ΔΗΣΥ, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η δεύτερη περιφερειακή εκδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΚΑ

Την ίδια στιγμή ως προάγγελο νέας διεύρυνσης για την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποτελεί η επερώτηση που κατέθεσαν οι 18 βουλευτές της, μαζί με τέσσερις ακόμη ανεξάρτητους, για τον ΕΦΚΑ.

Την ερώτηση συνυπέγραψαν οι προερχόμενοι από το Ποτάμι Χάρης Θεοχάρης, Κατερίνα Μάρκου και Κώστας Μπαργιώτας, αλλά και ο Γιώργος Καρράς από την Ένωση Κεντρώων.

Η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει και τη διάθεση των εν λόγω βουλευτών να συντονιστούν με τη ΔΗΣΥ, για πολλούς θεωρείται θέμα χρόνου η προσχώρησή τους, ενώ στην περίπτωση που υπάρξει συνεργασία μαζί τους θα εδραιωθεί στη θέση της τρίτης κοινοβουλευτικής δύναμης.

Την ίδια στιγμή με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διεργασίες για το συνέδριό της, το οποίο προγραμματίζεται για τα τέλη Ιουνίου, με τους συμμετέχοντες στη Δημοκρατική Συμπαράταξη να διαβουλεύονται προκειμένου να καταλήξουν στον οδικό χάρτη των διαδικασιών.

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Στο επίκεντρο των συζητήσεων, οι διαφορετικές προτάσεις ως προς τον χαρακτήρα και τη σύνθεση του συνεδρίου, την εκλογή ή όχι κεντρικών οργάνων, την αλλαγή συμβόλων και ονόματος κ.ά. Πάντως σε αυτό που συμφωνούν όλες οι πλευρές είναι ότι καμία δεν αμφισβητεί την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά, ενώ όσοι ζητούν εκλογή από τη βάση διευκρινίζουν ότι αυτή η πρωτοβουλία έχει νόημα μόνο στην περίπτωση που στο συνέδριο συμμετάσχουν και άλλα κόμματα, πρόσωπα ή κινήσεις.

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, σημειώνουν ότι οι διαφορετικές προσεγγίσεις είναι θεμιτές, καθώς δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο μονοκομματικό συνέδριο, αλλά για πολυκομματικό, όπου σε σχέση με τα παρελθόντα, τα διαφορετικά ερωτήματα που τίθενται απαιτούν διαφορετικές απαντήσεις.

Στο ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να βρουν τη λύση σε μια πολύ δύσκολη πολιτική εξίσωση, η οποία να εξασφαλίζει, αφενός, τον σεβασμό στις υπόλοιπες συνιστώσες της Συμπαράταξης, αφετέρου, μια ανοιχτή διαδικασία, με στόχο να συναντηθεί στο συνέδριο ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνικής και κομματικής βάσης της παράταξης.

 Ο «ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ»

Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης, μιλώντας στο «Κ», σημειώνει ότι «ο οδικός χάρτης» προς το συνέδριο βρίσκεται υπό διαμόρφωση και τελεί υπό τη διαβούλευση και την πολιτική επικύρωση των συλλογικών οργάνων των κομμάτων της Συμπαράταξης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ζητούμενο δεν είναι να γίνει συνέδριο για να πούμε ότι το κάναμε, αλλά να οδηγηθούμε σ’ ένα συνέδριο ανοικτό, δημοκρατικό, πολυπληθές, αντιπροσωπευτικό και ουσιαστικό.

«Το εγχείρημα θα έχει υπεραξία μόνο όταν είμαστε ώριμοι να διοργανώσουμε ένα συνέδριο ουσίας και όχι παρωδίας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΔΗΜΑΡ ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας ότι «επιδιώκουμε ένα συνέδριο υπέρβασης και όχι ένα συνέδριο με βήματα σημειωτόν, ένα συνέδριο που θα στείλει στην κοινωνία σαφές μήνυμα ανανέωσης αλλά και ενότητας ώστε να σταματήσει ο κατακερματισμός του χώρου».

Στην Αγ. Κωνσταντίνου πάντως εκτιμούν πως η λαϊκή δυσφορία εναντίον της κυβέρνησης φουντώνει καθημερινά και οι κινήσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πρέπει να είναι γρήγορες και αποφασιστικές ώστε να μεταβληθεί σε υποδοχέα των απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

 Η «ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ»

Ένα βήμα πριν την οριστικοποίηση της μεταξύ τους συμπόρευσης βρίσκονται το Ποτάμι και η «Ώρα Αποφάσεων», ενώ ταυτόχρονα απομακρύνεται το ενδεχόμενο συνεργασίας των τριών πρώην υπουργών με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Tα στελέχη της Ώρας Αποφάσεων αναμένεται να προχωρήσουν στη μετεξέλιξη της πρωτοβουλίας τους, ανακοινώνοντας τη συγκρότηση πολιτικής κίνησης, η οποία στη συνέχεια θα συνεργαστεί με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανακοίνωση θα γίνει στις 29 Μαρτίου, ημέρα που οι «3» –Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Φλωρίδης- πραγματοποιούν την κεντρική τους εκδήλωση στην Αθήνα, στην οποία θα παρουσιάσουν την ιδρυτική πολιτική διακήρυξή τους, ορισμένα από τα ονόματα που στηρίζουν το εγχείρημα, ενώ την επομένη θα ανακοινωθεί η ιστοσελίδα τους, καθώς και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής μελών και εθελοντών.

*Εφημερίδα "Στο Καρφί"