Με ρυθμούς...χελώνας η διαπραγμάτευση-Πού ποντάρει ο Αλέξης Τσίπρας
Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι το άτυπο Eurogroup της Μάλτας μπορεί να φέρει την αρχή του τέλους για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης μέσα από ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας
Με ορόσημο την 7η Απριλίου λειτουργεί πλέον η κυβέρνηση καθώς το μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι το άτυπο Eurogroup της Μάλτας μπορεί να φέρει την αρχή του τέλους για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης μέσα από ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας.
Έτσι από σήμερα επιταχύνονται οι διαπραγματεύσεις μέσω τηλεδιασκέψεων καθώς όπως λένε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη τα περισσότερα θέματα έχουν κλείσει και για όσα έχουν μείνει ανοικτά υπάρχει η βούληση να βρεθεί λύση.
Ανοικτά παραμένουν τα εργασιακά και συγκεκριμένα η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και το αίτημα του ΔΝΤ για θεσμοθέτηση της ανταπεργίας (lock out) ενώ σε ότι αφορά τα θέματα της ενέργειας σε εκκρεμότητα βρίσκεται το αίτημα των Ευρωπαϊκών θεσμών το αίτημα για πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Κορυφαίες κυβερνητικές πηγές έλεγαν μάλιστα ότι το τριήμερο που ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στην Ιταλική πρωτεύουσα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο καθώς είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλούς από τους ομολόγους του ενώ με αιχμή το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα , ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη σημασία που έχει για το σύνολο της Ευρώπης και των πολιτών της η προστασία των εργαζομένων.
Ακόμα οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν ότι στη Διακήρυξη της Ρώμης μετά από τις παρεμβάσεις και του Αλέξη Τσίπρα διατηρήθηκε, η αναφορά στην κοινωνική Ευρώπη, ενώ προστέθηκε και ειδική αναφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία απουσίαζε από τα πρώτα σχέδια.
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αναδεικνύουν ακόμα την αναφορά του Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επιστολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.
«Θα ήθελα να αναφερθώ στην επιστολή που έλαβα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και να του πω ότι είμαι βέβαιος πως μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ένα πολύ υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και τις βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ακριβώς περιγράφεται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο. Αυτό το σημείο συζητιέται συχνά μεταξύ των ηγετών και όλοι μοιραζόμαστε αυτή την θέση», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός άνοιξε ένα νέο μέτωπο αυτή την φοράμε την ΓΣΕΕ αφού από την Ρώμη πέταξε το γάντι στους συνδικαλιστές λέγοντας ότι «δίνουμε μια μάχη η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό των εργαζομένων της χώρας μας, χωρίς να έχουμε τη στήριξη σε αυτή τη μάχη των επίσημων συνδικαλιστικών οργάνων στη χώρα μας», θυμίζοντας μάλιστα τη στάση της κορυφαίας εργοδοτικής οργάνωσης της χώρας στο κρίσιμο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015.