Τι κρύβεται πίσω από τις φήμες για συμφωνία Ελλάδας-δανειστών
Η αποκλιμάκωση των ομολόγων και οι κινήσεις των αγορών
Τον γύρο της Ευρώπης έκανε χθες το μεσημέρι το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters περί προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-δανειστών σε τεχνικό επίπεδο με συγκεκριμένες δεσμεύσεις αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν σε φορολογικά, εργασιακά και συνταξιοδοτικό.
Λίγη ώρα αργότερα από την Κομισιόν υπήρξε επίσημη διάψευση για το εν λόγω δημοσίευμα με τη διευκρίνιση ότι ναι μεν υπάρχει πρόοδος αλλά δεν μπορεί να γίνει λόγος για συμφωνία. Από την ελληνική κυβέρνηση δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με το δημοσίευμα.
Το διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στο δημοσίευμα και τη διάψευση δεν είχε κανένα αποτέλεσμα αλλά το αποτύπωμα στις αγορές ήταν ιδιαίτερα μεγάλο. Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν στο 7,47%, που αποτελούν χαμηλό επίπεδο διμήνου, σημειώνοντας πτώση 50 μονάδων βάσης (μισής ποσοστιαίας μονάδας). Η απόδοση των ελληνικών 10ετών κρατικών τίτλων μειώθηκε πάνω από 30 μονάδες βάσης στο 6,93%, που είναι χαμηλό πέντε εβδομάδων.
«Υπάρχουν δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση μπορεί να είναι κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές, αν και αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί από την ελληνική κυβέρνηση, αυτός είναι ο λόγος που μειώνονται σήμερα οι αποδόσεις», δήλωσε στέλεχος της DZ Bank, προσθέτοντας: «Εάν αυτό επιβεβαιωθεί από αξιωματούχο της ΕΕ, είναι πιθανόν να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη πτώση».
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τον λόγο αυτό πίσω από τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα παράγοντες της αγοράς «βλέπουν» παιχνίδια, κάτι που έχει ξαναγίνει κατά το παρελθόν με ανάλογα «πυροτεχνήματα» για συμφωνία, τα οποία μετά από λίγη μόλις ώρα διαψεύδονταν.