Η κυβέρνηση «τρέχει» για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα
Ο Τζανακόπουλος κάνει λόγο για θετικά νέα τα επόμενα 24ωρα και ο Τσίπρας μιλάει για συμφωνία εντός Απριλίου
Η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης, "τρέχει" με σκοπό την άμεση επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, καθώς εκτιμά ότι δεν πρέπει να χαθεί το Eurogroup της 7ης Απριλίου. Εαν τελικά δεν υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές τότε χάνεται το "τράινο" της ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ θα υπάρξει και μετάθεση της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Η μόνη πιθανότητα για να καμφθούν οι διαφωνίες των δανειστών είναι η άμεση επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα μέσα στο επόμενο τριήμερο. Σημειώνεται ότι η κόντρα που υπάρχει ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΔΝΤ, είναι οι απαιτήσεις του Ταμείου αναφορικά με την μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 6.000 ευρώ καθώς και ο χρόνος εφαρμογής των νέων μειώσεων στις συντάξεις που φτάνουν τα 1.8 δισ.
Πάντως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τόσο κατά την αποχώρησή του χθες από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και σε σημερινή του συνέντευξη στο Έθνος της Κυριακής εμφανίστηκε βέβαιος ότι εντός Απριλίου θα υπάρχει συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Την ίδια ώρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του έκανε λόγο για θετικά νέα τα επόμενα 24 ωρα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης.
Την απάντηση αυτή έδωσε στο ερώτημα, πότε θα κλείσει η αξιολόγηση, σε συνέντευξη που είναι σε εξέλιξη, στην τηλεόραση του Σκάι, ενώ κατηγόρησε ευθέως το ΔΝΤ ότι καθυστερεί την αξιολόγηση κάθε φορά που η συμφωνία είναι προ των πυλών.
«Είμαστε στην τελική ευθεία, ώστε πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε τεχνική συμφωνία. H άλλη πλευρά βρίσκει προσχήματα, ώστε να υπάρξει καθυστέρηση. Κάθε φορά που είμαστε κοντά σε συμφωνία, το ΔΝΤ καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις» εξήγησε.
Στο ερώτημα πως θα κλείσει η αξιολόγηση αφού η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολιτική αντιπαράθεση τόσο με τον Σόιμπλε όσο και με το ΔΝΤ ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι «Θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνοι τους, υπάρχουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις» συμπλήρωσε, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στη διαμόρφωση των κατάλληλων πολιτικών συσχετισμών.