Αχτσιόγλου: Η ΝΔ δεν θέλει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
Απάντηση της Υπουργού Εργασίας στους τομεάρχες της αξιωματικής αντιπολίτευσης
«Η ΝΔ και οι τομεάρχες της θα πρέπει να είναι τουλάχιστον πιο προσεκτικοί, όταν ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για το ζήτημα των εργασιακών» δηλώνει η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση των τομεαρχών της ΝΔ, Γ. Βρούτση και Θ. Καράογλου.
Υπενθυμίζεται ότι, στην εν λόγω ανακοίνωση, οι τομεάρχες της ΝΔ αναφέρουν, μεταξύ άλλων ότι «το παραλήρημα του κ. Τζανακόπουλου για τα δήθεν κέρδη των εργαζομένων από τη συμφωνία της Μάλτας επιχειρεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάρρευση της αγοράς εργασίας, καθώς και τις δραματικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να επικαλείται ως επιτυχία την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων, μετά το τέλος του προγράμματος. Κάτι, όμως, το οποίο είναι ήδη νομοθετημένο (άρθρο 37, Ν. 4024/2011) και του οποίου η εφαρμογή απετράπη, με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ, το 2015».
Η κ. Αχτσιόγλου σχολιάζει ότι, «την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες στην Ευρώπη, αναδείκνυε την ανάγκη ουσιαστικής επαναφοράς του κοινωνικού κεκτημένου στις εργασιακές σχέσεις, η αντιπολίτευση μιλούσε για ιδεοληψίες και ταυτιζόταν με τις πιο ακραίες απαιτήσεις των δανειστών. Τώρα, που η κυβέρνηση κατάφερε όχι μόνο να αποκρούσει τις απαιτήσεις αυτές, αλλά και να χαράξει το δρόμο της επανάκτησης βασικών εργατικών δικαιωμάτων, η ΝΔ επιχειρεί ανεπιτυχώς να απαξιώσει το αποτέλεσμα. Είναι, τουλάχιστον, προκλητικό το κόμμα που διέλυσε το σύστημα των συλλογικών εργασιακών δικαιωμάτων στο όνομα της ανάπτυξης, να ασκεί κριτική στη σημερινή κυβέρνηση».
Και συνεχίζει: «Ξεκαθαρίζουμε: Οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων βρίσκονται σε επ’ αόριστον αναστολή, βάσει του νόμου 4024/2011. Η αναστολή τους είναι συνδεδεμένη με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), που διαρκώς ανανεώνεται και ουδεμία σχέση έχει με τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Η επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που θα νομοθετήσει η παρούσα κυβέρνηση και θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο του 2018, ούτε προβλεπόταν ούτε αυτονόητη ήταν.
Ας είμαστε, όμως, ειλικρινείς, αν πέρναγε μόνο από το χέρι των δανειστών και της ΝΔ, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν θα επανέρχονταν ποτέ στη χώρα. Η ΝΔ, εξάλλου, είναι αυτή που ακόμη και σήμερα υπερασπίζεται τη συνολική απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Τουλάχιστον 12 νόμοι και μία Π.Υ.Σ. ισοπέδωσαν την αγορά εργασίας την καταστροφική περίοδο 2010-2014. Οι νόμοι αυτοί που η ΝΔ είτε ψήφισε είτε υπηρέτησε πιστά, μεταξύ άλλων, αύξησαν το όριο των ομαδικών απολύσεων, μείωσαν την αποζημίωση απόλυσης, κατήργησαν επιδόματα και πάγωσαν τις ωριμάνσεις, μείωσαν την αμοιβή υπερωρίας και υπερεργασίας, μείωσαν εν μία νυκτί το γενικό κατώτατο μισθό κατά 22% και κατά 32% για τους νέους. Και η λίστα της απορρύθμισης δεν έχει τέλος.
Επειδή, όμως, οι εκπρόσωποι της ΝΔ δεν πάσχουν μόνο από απώλεια μνήμης, αλλά και αδυνατούν να διεκπεραιώσουν απλές μαθηματικές πράξεις σημειώνουμε τα εξής:
Την περίοδο 2013–2014, η ελαστική απασχόληση στις νέες προσλήψεις εκτινάχθηκε από το 34% στο 55%. Σήμερα, βρίσκεται στο 50%. Ποιος, λοιπόν, απορρύθμισε την αγορά εργασίας;
Η ανεργία, όταν κατέρρευσε η κυβέρνηση Σαμαρά–Βενιζέλου, είχε εκτοξευθεί στο 26%. Σήμερα, βρίσκεται στο 23%. Με ποια κυβέρνηση αποκλιμακώνεται η ανεργία;».
Τέλος, όπως τονίζει, «πολιτική εξαπάτηση είναι να υποστηρίζεις ότι χάθηκαν 200.000 φανταστικές θέσεις εργασίας, τη στιγμή που τα στοιχεία του "Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ" μαρτυρούν τη δημιουργία 170.000 επιπλέον θέσεων εργασίας, τους τελευταίους 15 μήνες».
«Κατανοούμε τη σύγχυση και το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά η αλήθεια είναι η εξής: Η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η ΝΔ δεν χωράει τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά μόνο την ισοπέδωση των εργαζομένων, τις Μανωλάδες και τους εργολάβους» υπογραμμίζει η κ. Αχτσιόγλου.