Κυριολεκτικώς επί των επάλξεων, στα στρατηγικής σημασίας ακριτικά νησιά του Αγαθονησίου, Φαρμακονησίου και του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελλορίζου), με τη Ρω και τη Στρογγύλη, γιόρτασε την Ανάσταση η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου και «υποδέχτηκαν» την απόφαση των Τούρκων για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Κορυφαία πηγή του ΥΠΕΘΑ, μιλώντας προ ημερών στο parapolitika.gr, είχε αποκαλύψει την προαναφερθείσα απόφαση, ζητώντας για προφανείς λόγους εχεμύθεια, ως ένα επιπρόσθετο λόγο «ασφαλείας» αν τυχόν οι Τούρκοι επιχειρούσαν την οποιαδήποτε πρόκληση σε βάρος μας μία τέτοια μέρα, που εμείς μεν γιορτάζαμε την Ανάσταση του Κυρίου, οι Τούρκοι δε ψήφιζαν στο κρίσιμο δημοψήφισμά τους.

«Οι Τούρκοι μας έχουν δείξει ότι δεν μπορεί να τους εμπιστευτεί κανείς. Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία θα είμαστε εκεί, στα νησιά μας, και θα κάνουμε την Ανάσταση με τους στρατιώτες μας και αν οι γείτονες σκέπτονται κάτι σε βάρος μας θα πρέπει να συνυπολογίσουν και αυτό» μας είχε πει τότε.

Σε επίρρωση αυτών είχαμε την ακόλουθη αλληλουχία γεγονότων.

Την Μεγάλη Πέμπτη προς Μεγάλη Παρασκευή ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής είχε περάσει το βράδυ του διανυκτερεύοντας με τη φρουρά στο φυλάκιο του Φαρμακονησίου.

Ανήμερα Μεγάλη Παρασκευή οι Τούρκοι σε μία επίδειξη «πολιτικής αλητείας» και παραβιάζοντας τα Μέτρα Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που και οι ίδιοι έχουν υπογράψει, έστειλαν δύο οπλισμένα F-16 τους και πραγματοποίησαν ισάριθμες παραβιάσεις του Ελληνικού Εναερίου Χώρου, όπου και αναχαιτίστηκαν από τα αεροσκάφη ετοιμότητος της ελληνικής αεραμύνης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Βίτσας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή και τον Υπαρχηγό ΓΕΝ Υποναύαρχο Ιωάννη Παξιβανάκη ΠΝ επισκέφθηκε το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα το νησιωτικό σύμπλεγμα Μεγίστης. Το Μεγάλο Σάββατο επισκέφθηκε τη νήσο Στρογγύλη και ακολούθως τη νήσο Ρω, όπου και παρέστη στην τελετή της Αναστάσεως την οποία τέλεσε εκεί ο παπά-Γιώργης, όπως κάνει εδώ και 40 χρόνια ανελλιπώς. Ακολούθως, ο ΑΝΥΕΘΑ παρέστη στην τελετή της Αναστάσεως στο Κοστελόριζο.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ, επισκέφθηκε τα Φυλάκια Αγαθονησίου και Φαρμακονησίου και αντάλλαξε ευχές για την εορτή του Πάσχα με το προσωπικό τους και τους Εθνοφύλακες. Ευρισκόμενος στο φυλάκιο του Αγαθονησίου ο Π.Καμμένος, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής: «Το μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού να είναι ένα μήνυμα ελπίδας για όλη την Ελλάδα, για τους πολίτες μας, αλλά και για εκείνους που σε τέτοιες ημέρες γιορτής φυλάνε Θερμοπύλες στο Αιγαίο, στον Έβρο, στη Μακεδονία, στην Ήπειρο, σε κάθε εσχατιά της Ελλάδας. Θέλω να ευχηθώ σε εκείνους και τις οικογένειές τους υγεία, δύναμη και να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους του ελληνικού λαού, γιατί πράγματι αυτές τις ημέρες είναι δύσκολα να

κάνεις το καθήκον σου, αλλά το κάνουν με πολύ υψηλό ηθικό, με επαγγελματισμό, με αγάπη για την πατρίδα. Χρόνια πολλά σε όλους. Καλή δύναμη. Εύχομαι η ανάσταση της πατρίδας μας να έρθει πολύ γρήγορα».

Τέλος, ενδεικτικό και αυτό των προθέσεων των Τούρκων, ανήμερα της Αναστάσεως και του δημοψηφίσματος στη χώρα τους, απέστειλαν παρανόμως το ερευνητικό τους σκάφος “Barbaros H. Passa” για τη «διεξαγωγή ερευνών» στα Βορειοδυτικά της Κύπρου και εντός του FIR Λευκωσίας.