Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει συνδέσει την τύχη της Γαλλίας με την τύχη της Ευρώπης και έχει πυροδοτήσει, όσο κανένας άλλος ευρωπαίος πολιτικός, με το πρόγραμμά του, έναν δυναμικό διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, απαντώντας στην πρόκληση των πέντε σεναρίων που παρουσίασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος.

Για να υλοποιήσει όμως την φιλοευρωπαϊκή του πολιτική, προσθέτει ο κ. Κύρκος, πρέπει να κάνει ακόμη δύο αποφασιστικά βήματα: Να νικήσει στον δεύτερο γύρο τη Λεπέν και δεύτερον, στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, να καταφέρει να συνάψει τις πολιτικές συμμαχίες που θα του επιτρέψουν να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, καθώς ο ίδιος δεν διαθέτει δικό του κομματικό μηχανισμό.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, αποδίδει την αποτυχία των σοσιαλιστών στην επιλογή τους να παίξουν στο «γήπεδο» του Ζαν Λικ Μελανσόν, του οποίου ο «άκρατος λαϊκισμός» είναι ανίκητος, ενώ πιστεύει ότι ο Μελανσόν απλώς "διεμβόλισε" το σοσιαλιστικό κόμμα, ένα μέρος του οποίου αποφάσισε να ψηφίσει «ουτοπία».

Τέλος «χτυπάει καμπανάκι», για την Ελλάδα, λέγοντας ότι πρέπει να δηλώσει εγκαίρως «παρών», πριν βρεθεί προ τετελεσμένων, στις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης, για το οποίο οι εξελίξεις δρομολογήθηκαν ήδη από το Brexit και από τις γαλλικές εκλογές.