Συζήτηση στη Βουλή για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου
Μετά από ερώτηση του βουλευτή Κωνσταντίνου Μπαργιώτα
Το θέμα της μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου θα συζητηθεί το προσεχές διάστημα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Κων. Μπαργιώτα.
Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στη Βουλή, παραδέχθηκε ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι το υπουργείο Υγείας δεν προσανατολίζεται στην τροποποίηση του νόμου αλλά σε παρεμβάσεις με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς παρατηρούνται αλληλοεπικαλύψεις που οδηγούν στη μη εφαρμογή των υφιστάμενων διατάξεων.
«Πολύ φοβάμαι -και θα το πω- ότι η μόνη συνεισφορά της Κυβέρνησης αυτής εναντίον της κουλτούρας παραβατικότητας, τουλάχιστον για το κάπνισμα, είναι η εικόνα του κ. Πολάκη στο Υπουργείο να καπνίζει και του κ. Μουζάλα –για να μην αδικώ τον κ. Πολάκη- να καπνίζει on camera σε press conference», δήλωσε ο κ. Μπαργιώτας.
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατήγγειλε ότι «στην Ελλάδα οι αντικαπνιστικοί νόμοι έγιναν… καπνός. Οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι, πρόστιμα δεν επιβάλλονται και όλοι αναζητούν ¨παραθυράκια¨. Μάλιστα, υπάρχει διάχυτη η αίσθηση της ατιμωρησίας». Όπως ανέφερε, «καπνίζουν οι πάντες όπου θέλουν και όποτε θέλουν και αυτό συμπεριλαμβάνει τη Βουλή, τα νοσοκομεία, τα ιατρεία και δημόσιους χώρους στους οποίους βρίσκονται παιδιά. Το 18% των θανάτων πάνω από τα 35, σύμφωνα με κάποιους, οφείλεται στο κάπνισμα.
Στην Ελλάδα οι θάνατοι υπολογίζονται ότι είναι περίπου 20.000 το χρόνο. Οι αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις οφείλονται στο κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει και δεκάδες χιλιάδες παιδιά και ενήλικες που βρίσκονται σε κλειστούς χώρους». Αναφερόμενος στην οικονομική πτυχή του θέματος, είπε: «Η οικονομική επίπτωση στην Ελλάδα είναι γύρω στα 3 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ του 2011. Ήταν τόσο το 2011 και μπορεί τώρα να έχει πέσει, γιατί, όπως είπατε, έχει αρχίσει να μειώνεται το κάπνισμα. Είναι σημαντικό ζήτημα και δημοσιονομικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα από το νόμο, δηλαδή από πρόστιμα στα καταστήματα γενικής χρήσης κ.λπ. το 2015 ήταν μηδέν και η πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2016 είναι, επίσης, μηδέν».