Με απειλές απαντά η Άγκυρα στη μη έκδοση των «οκτώ»
Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Προστατεύετε πραξικοπηματίες, θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις, θα έχει επιπτώσεις»
Με κατηγορίες περί υπόθαλψης πραξικοπηματιών και απειλές για επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις αντέδρασε η Τουρκία στην απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να απορρίψει το αίτημά της για έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που το περασμένο καλοκαίρι ζήτησαν άσυλο από την Ελλάδα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Με μία έντονα δεικτική ανακοίνωσή του και κινούμενο εκτός της συνήθους διπλωματικής πρακτικής, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί ευθέως την ελληνική Δικαιοσύνη αποφασίζει με πολιτικά κριτήρια και προστατεύει τους πραξικοπηματίες. «Είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση αυτή, που απαλλάσσει τους κατηγορούμενους από το να λογοδοτήσουν στα δικαστήρια, ελήφθη με πολιτικά κριτήρια. Η απόφαση αυτή θα επηρεάσει αναπόφευκτα τις διμερείς σχέσεις και τη σύμπραξή μας σε περιφερειακά ζητήματα με την Ελλάδα, η οποία ανοίγει αγκάλες σε πραξικοπηματίες» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Δεν βλέπουμε την υποστήριξη και τη συνεργασία κατά της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας που θα αναμέναμε από μία σύμμαχο. Η απόφαση αυτή οδηγεί στη μη δίωξη και στην ατιμωρησία των κατηγορουμένων, αποτελεί πράξη προστασίας των κατηγορουμένων» προστίθεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Η Αγκυρα συνδέει επίσης την υπόθεση με άλλες περιπτώσεις πολιτικών προσφύγων, τους οποίους κατηγορεί για διασυνδέσεις είτε με την ακροαριστερή οργάνωση DHKP/C είτε με το κουρδικό κίνημα ΡΚΚ. «Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν το λάθος τους, όπως έπρατταν ανέκαθεν αρνούμενες να παραδώσουν στην κρίση της Δικαιοσύνης μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που στρέφονται κατά της Τουρκίας, κυρίως μέλη του DHKP/C και του ΡΚΚ.
Σήμερα, Πέμπτη, το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το δεύτερο αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των τελευταίων δύο από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς. Για τους άλλους έξι είχε εκδώσει ανάλογη απόφαση τις προηγούμενες ημέρες.
Εισηγούμενος την απόρριψη του αιτήματος των τουρκικών Αρχών, ο εισαγγελέας Εφετών Γιώργος Βούλγαρης ανέφερε: «Δεν μπορώ όμως να εισηγηθώ την έκδοση γιατί δεν έχουν αλλάξει οι λόγοι της άρνησης. Σταμάτησαν οι βασανισμοί; Οι διωγμοί; Οι ομαδικές απολύσεις και διώξεις; Καταλαβαίνω ότι μια δεύτερη απορριπτική απάντηση στα αιτήματα έκδοσης, ενδεχομένως να προκαλέσει δυσφορία στη γείτονα. Όμως αν κοιταχθεί με ειλικρίνεια στον καθρέπτη η σύγχρονη Τουρκία, θα καταλάβει γιατί έρχεται η μία άρνηση μετά την άλλη, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες για την έκδοση των φερόμενων πραξικοπηματιών».