Αιφνιδιαστική έφοδο στο σπίτι και στο γραφείο του πρώην υπουργού Αµυνας Γιάννου Παπαντωνίου πραγµατοποίησε, σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες των «Π», οµάδα της Εισαγγελίας κατά της ∆ιαφθοράς, συνοδευόµενη από αστυνοµικές Αρχές.

Η οµάδα κατέσχεσε τους σκληρούς δίσκους που βρήκε στους δύο χώρους, αλλά και πλήθος εγγράφων, τα οποία επεξεργάζεται µε τη βοήθεια ειδικών επιστηµονικών συνεργατών, που έχει προσλάβει η Εισαγγελία κατά της ∆ιαφθοράς. Σε κλίµα απόλυτης µυστικότητας, πριν από λίγες ηµέρες, οι εισαγγελείς κατά της ∆ιαφθοράς εισέβαλαν στο πολυτελές σπίτι του πρώην υπουργού στην Κηφισιά, στην οδό Ολυµπίας, µε εντολή της επικεφαλής της Εισαγγελίας, Ελένης Τουλουπάκη.

Το σπίτι δεν ήταν κλειστό, ενώ εκεί υπήρχαν συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού, τα οποία αιφνιδιάστηκαν βέβαια από την έφοδο των εισαγγελικών λειτουργών, αλλά παρέδωσαν, όπως τους ζητήθηκε, όλα τα έγγραφα και τα στοιχεία που βρίσκονταν στο σπίτι. Εκείνος πάντως έλειπε, αφού µε τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου, µένουν µόνιµα στο προάστιο της Γενεύης, Σαµπέλ.

Συγχρόνως, άλλη οµάδα εισαγγελικών λειτουργών, µε την παρουσία της ίδιας της κυρίας Τουλουπάκη, εισέβαλε στο γραφείο του πρώην υπουργού στην οδό Αµερικής και επίσης πήρε έγγραφα, σκληρούς δίσκους και ό,τι άλλο έκρινε αναγκαίο. Τώρα, οµάδα εισαγγελέων αλλά και ειδικών περί τα ηλεκτρονικά και τους σκληρούς δίσκους των κοµπιούτερ επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τα στοιχεία που έχει βρει και να εντοπίσει κυρίως την τυχόν πορεία του «µαύρου» χρήµατος, έτσι όπως καταγράφεται από λογαριασµούς στα πορίσµατα των εισαγγελικών λειτουργών κατά τη διάρκεια της 14χρονης έρευνάς τους κυρίως για τη θηριώδη προµήθεια των Leopard 2, ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Σκοπός των εισαγγελέων που εισέβαλαν στο σπίτι και στο γραφείο του κ. Παπαντωνίου είναι ιδιαίτερα να δοθεί απάντηση στο ερώτηµα αν υπάρχει σχέση µε την πορεία του χρήµατος µέσω των εκπροσώπων των εξοπλιστικών εταιρειών που εντοπίστηκαν την τελευταία δεκαετία.

ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ. Τα «Π», που κυκλοφορούν το Σάββατο 13 Μαΐου, φέρνουν στο φως τα σχεδιαγράµµατα µε τις εταιρείες, αλλά και την πορεία του «µαύρου» χρήµατος του πορίσµατος για τα Leopard, αλλά και τις άλλες προµήθειες, έτσι όπως διατυπώνονται στη δικογραφία.

Ιδιαίτερα από τις εκατοντάδες εκροές χρηµάτων που εντοπίστηκαν από το 2000 έως το 2008 σε εταιρείες του κατηγορουµένου πλέον Θωµά Λιακουνάκου από την προµηθεύτρια Krauss-Μaffei Wegmann αναµένονται απαντήσεις για εταιρεία που έχει έδρα το µικρό νησί της Καραϊβικής µε την ονοµασία Αγιος Χριστόφορος Γενεύης. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν και οι πιστώσεις που κατευθύνονται µέσω Κύπρου από την εταιρεία Intertech Μaris Ltd, µε έδρα την Καραϊβική, σε τρεις δικαιούχους, είτε είναι φυσικά πρόσωπα και κατονοµάζονται ως «ένας από τους πελάτες µας» είτε είναι εταιρείες µε έδρες φορολογικούς παραδείσους.

Στο σχεδιάγραµµα που δηµοσιεύουµε εµφανίζεται λογαριασµός της Intertech υπ. αριθµ. 10391 … να δέχεται πιστώσεις από την εταιρεία Jeymer Ventures SA σε δύο συνεχείς ηµέρες: στις 29 Μαΐου 2000 και την εποµένη, στις 30/5/2000. Συγκεκριµένα, δέχεται το ποσό των 3.876.041 γαλλικών φράγκων, ενώ στις 30/5/2000 άλλα 1.155.697 γερµανικά µάρκα. Στις 13 Απριλίου 2000 έχει ήδη δεχθεί περίπου 50.000 γερµανικά µάρκα, ενώ στις 9 Μαΐου άλλα 254.527 γερµανικά µάρκα και στις 15 Μαΐου 342.300 γερµανικά µάρκα από την εταιρεία Jacmel Τrading Νicosia LTD. Αίσθηση προκαλεί ότι δύο µήνες µετά, στις 26/7/2000, διοχετεύονται 773.335,18 γερµανικά µάρκα «σε έναν από τους πελάτες µας» χωρίς να κατονοµάζεται το φυσικό πρόσωπο.

∆ύο ηµέρες µετά, διοχετεύονται 983.186 γερµανικά µάρκα σε εταιρεία που φέρει τον τίτλο Cantieri di Βaia Spa Μericraft. Και ο «χορός» των εκατοµµυρίων συνεχίζεται. Οπως φαίνεται, από τις 13/4/2000 έως τις 30/8/2000 µεταφέρονται ποσά που φτάνουν τα 1,2 εκατοµµύρια γερµανικά µάρκα από τη γνωστή πλέον εταιρεία Jacmel της Λευκωσίας, ενώ το τελευταίο ποσό, των 446.958 γερµανικών µάρκων, φέρεται να προέρχεται από την ίδια την Krauss Μaffei Wegmann και να κατευθύνεται στην Axon Ιnternational Company (συµφερόντων του Θωµά Λιακουνάκου), που µε τη σειρά της στέλνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στη Euromedica, την εταιρεία Interaction Ltd αλλά και τη Highwood Services Ltd.

Αποστολές όµως γίνονται και απευθείας από την Krauss-Μaffei Wegmann, την προµηθεύτρια εταιρεία των Leopard 2, προς τις εταιρείες Intertech Μaris, Action αλλά και µια άλλη, µε την επωνυµία Tripolis Ιnvestments Company, που εµφανίζεται για πρώτη φορά στα σχεδιαγράµµατα και δέχεται στις 9 Ιανουαρίου 2003 ένα µικρό σχετικά ποσό, ύψους 145.000 ευρώ. Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ πάντως φαίνεται να προέρχονται και από άλλη πρωτοεµφανιζόµενη εταιρεία, τη Vosper Τhornycroft UK Ltd.

Τα χρήµατα, που ανέρχονται σε 999.965 ευρώ, κατευθύνονται σε διάφορες εταιρείες, µεταξύ των οποίων η Superb Εnteprises SA. Πιστώσεις πάντως προέρχονται και από τη Zonak, αλλά και από την Ericsson Μicrowave Systems AD. Μεταφορά εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων γίνεται επίσης από την εταιρεία Tekson SA µέσω της Interaction Ltd. «Ζαλίζουν» οι εταιρείες που εµφανίζονται και σε αυτό το σχεδιάγραµµα. Είναι πέντε νέες εταιρείες, µε τις επωνυµίες Murloch Εnterprises Ltd, Symmer Βlue Shipping Company, Superb Enterprises SA κ.λπ…

Καταγγελίες για «ξέπλυµα»

Από τις ελληνικές δικαστικές Αρχές και ιδιαίτερα την Εισαγγελία κατά της ∆ιαφθοράς έχει φύγει εµπεριστατωµένο αίτηµα δικαστικής συνδροµής προς όλες τις χώρες όπου εµφανίζονται αυτές οι εταιρείες, προκειµένου να εντοπιστούν οι δικαιούχοι τους, το αν οι συγκεκριµένοι λογαριασµοί είναι ενεργοί, αλλά και η πορεία του χρήµατος, µε σκοπό να βρεθούν οι τελικοί αποδέκτες. Οι εταιρείες που προαναφέραµε εµφανίζονται όχι µόνο στις προµήθειες των Leopard 2 ή στα αντισταθµιστικά τους, αλλά και σε όλες τις προµήθειες που δόθηκαν στο ελληνικό υπουργείο Αµυνας τη δεκαετία του 2000, µέσω του αντιπροσώπου τους, Θωµά Λιακουνάκου.

Για τις περισσότερες έχουν συγκροτηθεί δικογραφίες και αφορούν είτε το σύστηµα ηλεκτρονικού πολέµου είτε τα συστήµατα που είχαν ως προµηθεύτρια εταιρεία την Ericsson είτε τα άρµατα µάχης Leopard. Σοκάρουν τα ποσά που διοχετεύτηκαν σε µία 8ετία (2000-2008) και τα οποία «χάνονται» ανά τα χρόνια σε διάφορες εταιρείες και διαφηµιστικές, οι οποίες εµφανίζονται, σύµφωνα µε τα εισαγγελικά πορίσµατα, να «ξεπλένουν» εκατοµµύρια ευρώ. Στη δικογραφία των Leopard κατηγορούµενοι είναι οι Αντώνης Κάντας, που αποκάλυψε το «πάρτι» µε επίκεντρο τον Θωµά Λιακουνάκο, αλλά και ο ίδιος ο αντιπρόσωπος των εταιρειών, ο οποίος σήµερα είναι κατηγορούµενος.

Αξίζει να υπενθυµίσει κανείς ότι οι καταγγελίες του Αντώνη Κάντα στη διάρκεια της πολυήµερης απολογίας του στον ανακριτή τον ∆εκέµβριο του 2012 είχαν και ανατριχιαστικές λεπτοµέρειες για το πώς αφηνόταν η µίζα και µέσα στο υπουργείο Αµυνας. Χαρακτηριστικά, ο κ. Κάντας είχε αναφέρει ότι ο κ. Λιακουνάκος είχε «ξεχάσει» σακβουαγιάζ µε 600.000 ευρώ στο γραφείο του στο υπουργείο Αµυνας τον ∆εκέµβριο του 2001.

Ο κ. Κάντας, απολογούµενος για την περίοδο που ήταν διευθυντής Εξοπλισµών στο υπουργείο, είχε πει: «Το άφησε στον καναπέ του γραφείου µου. Μόλις το αντιλήφθηκα, βγήκα από το γραφείο στην πόρτα και του είπα: “Ξέχασες την τσάντα”. Εκείνος γύρισε και µου είπε: “Είναι για σένα”. Μόλις έφυγε, την άνοιξα. Είχε 600.000 ευρώ… Πράγµατι, έπαψα να έχω αντιρρήσεις για την προµήθεια»