«Ουρές» υποψηφίων λόγω απλής αναλογικής στις τοπικές εκλογές
Οι φόβοι της ΝΔ και της ΚΕΔΕ για πρόκληση «χάους» και οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ
Προεκλογικός πυρετός για τις επόµενες δηµοτικές εκλογές (σε συνδυασµό µε την εφαρµογή της απλής αναλογικής) επικρατεί στη Νέα ∆ηµοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα δύο µεγάλα κόµµατα, για τους δικούς τους λόγους, θέλουν να καταγράψουν ποσοστά νίκης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προηγούµενες ηµέρες ο αρµόδιος τοµεάρχης Εσωτερικών της Νέας ∆ηµοκρατίας, Μάκης Βορίδης, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Πειραιώς ζήτησε από τα στελέχη του κόµµατος να αναζητήσουν πρόσωπα που θα µπορούν να ενισχύσουν την παράταξη τόσο στις δηµοτικές όσο και στις περιφερειακές εκλογές.
Την ίδια στιγµή, ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιµάζεται να αναµετρηθεί για πρώτη φορά ως κόµµα εξουσίας µε τη Νέα ∆ηµοκρατία στο αυτοδιοικητικό πεδίο. Το κυβερνών κόµµα, εξάλλου, µέσα από την πολιτική που ασκεί, αλλά και τη λογική των διορισµών φαίνεται πως έχει ξεκινήσει να δηµιουργεί τον κοµµατικό στρατό του, µε στόχο όλα αυτά τα «όπλα» να αξιοποιηθούν στις προσεχείς εκλογές. Ωστόσο, το «υπερόπλο» του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απλή αναλογική. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η Ν.∆. έχει δηλώσει ότι, αν γίνει κυβέρνηση πριν από τις δηµοτικές εκλογές, θα ακυρώσει τον επίµαχο νόµο που ετοιµάζεται να ψηφιστεί µέσα στο καλοκαίρι. Για το ίδιο θέµα πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ν.∆. προσανατολίζεται, αν υπάρχει η απλή αναλογική, να µην δώσει χρίσµατα σε δηµάρχους εκτός Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά και ίσως και στις πρωτεύουσες των νοµών. Η απλή αναλογική, αν εφαρµοστεί, αναµένεται να δηµιουργήσει χιλιάδες υποψήφιους δηµάρχους στις εκλογές του 2019.
Το γεγονός ότι στον συγκεκριµένο εκλογικό νόµο δεν υπάρχει πλαφόν στο εκλογικό ποσοστό εισόδου στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο έχει ανοίξει την «όρεξη» σε πολλούς που φιλοδοξούν να γίνουν δήµαρχοι ή έστω να αποκτήσουν ένα έδρανο στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο της πόλης τους. Οι πρώτες εκτιµήσεις από την Κεντρική Ενωση ∆ήµων Ελλάδος αναφέρουν ότι σε έναν µεσαίο δήµο των 40.000 κατοίκων, από εκεί που στις εκλογές «κατέβαιναν» επτά µε δέκα υποψήφιοι, τώρα ο αριθµός τους µπορεί και να διπλασιαστεί, µε αποτέλεσµα να είναι σχεδόν αδύνατον να εκλεγεί δήµαρχος από την πρώτη Κυριακή, καθώς θα υπάρξει µεγάλη διασπορά ψήφων.
Οπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι από την ΚΕ∆Ε, στις προηγούµενες δηµοτικές και περιφερειακές εκλογές το 2014 εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο 108 δήµαρχοι από τους 325 και ένας περιφερειάρχης από τους 13. Με την απλή αναλογική οι δήµαρχοι που θα εκλεγούν θα είναι ζήτηµα αν θα ξεπεράσουν τους 50 και αυτό µόνο σε µικρούς δήµους. Το πρόβληµα της απλής αναλογικής το έχει εντοπίσει ο δήµαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καµίνης, που υποστηρίζει ότι η απλή αναλογική θα επιφέρει ακυβερνησία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ως αποτέλεσµα της αλλαγής που προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, στον εκλογικό νόµο για τους δήµους, θα είναι η υποχρεωτική συνεργασία του κάθε νικητή συνδυασµού µε άλλους, µικρότερους συνδυασµούς, προκειµένου να µπορεί να διοικήσει τον δήµο.