Ήταν αρχές της δεκαετίας του ’60 όταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σηµίτης, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Νοµική και τα Οικονοµικά σε Γερµανία και Αγγλία, αντίστοιχα, επέστρεψε στην Ελλάδα και ξεκίνησε να ασκεί τη δικηγορία, χρησιµοποιώντας ως επαγγελµατική έδρα ένα διαμέρισα µε δύο πολυτελή γραφεία που είχε κληρονοµήσει από τον αντιστασιακό πατέρα του, Γεώργιο, στην οδό Ακαδηµίας 35, στο Κολωνάκι.

Μισό και πλέον αιώνα µετά, τα συγκεκριµένα γραφεία, στον πέµπτο όροφο του κτιρίου, που στην πορεία του χρόνου µετετράπησαν σε «στρατηγείο» της πολιτικής δράσης του Κ. Σηµίτη, καθώς εκεί ήταν η έδρα του Οµίλου «Α. Παπαναστασίου» (που ίδρυσε το 1965 και την περίοδο της χούντας µετεξελίχθηκε στην αντιδικτατορική οργάνωση «∆ηµοκρατική Αµυνα»), δεν είναι πλέον στην ιδιοκτησία του.

Ο πρώην πρωθυπουργός ανήκει στην κατηγορία των «τυχερών», δεδοµένου ότι κατάφερε εν µέσω οικονοµικής κρίσης να τα πουλήσει, και µάλιστα σε καλή τιµή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σε εταιρεία συµφερόντων Ελληνα επιχειρηµατία που δραστηριοποιείται κυρίως στο εξωτερικό. Οι λόγοι που οδήγησαν τον Κ. Σηµίτη στο να βγάλει στο «σφυρί» µέρος της περιουσίας που κληρονόµησε από τον πατέρα του ήταν καθαρά οικονοµικοί και συνδέονται µε την ανάγκη που είχε να εξασφαλίσει πόρους για τη χρηµατοδότηση της λειτουργίας του ιδρύµατος που φέρει το ονοµατεπώνυµό του. Εδώ και δύο µήνες, η έδρα του Ιδρύµατος «Κωνσταντίνος Σηµίτης», που συστάθηκε στις αρχές του 2007, έχει µεταφερθεί από τον πέµπτο όροφο στην οδό Ακαδηµίας 35, στον τρίτο του κτιρίου της οδού Βαλαωρίτου 9, στο Κολωνάκι.

Τα γραφεία της οδού Βαλαωρίτου, όπου στεγάζεται πλέον το ίδρυµα του πρώην πρωθυπουργού, νοικιάζονται από τον Κ. Σηµίτη σε «τιµή κρίσης», στα όρια της φιλικής παραχώρησης, δεδοµένου ότι ο ιδιοκτήτης, που φέρεται να είναι επικεφαλής διεθνούς φήµης δικηγορικής εταιρείας, υπολόγισε την ιστορική αξία της συµφωνίας που έκανε µαζί του. Ωστόσο, όσον αφορά τη διαδικασία της αγοραπωλησίας των ιστορικών γραφείων της οδού Ακαδηµίας του Κώστα Σηµίτη έχουν αναπτυχθεί στην πιάτσα του Κολωνακίου ενδιαφέρουσες ιστορίες αναφορικά µε τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στο παρασκήνιο για να βοηθήσουν, έστω και ως εθελοντικοί µεσάζοντες, στην επίτευξη µιας καλύτερης συµφωνίας για λογαριασµό του.

Η είδηση ότι ο πρώην πρωθυπουργός πουλούσε την ιδιωτική περιουσία του για να στηρίξει οικονοµικά τη λειτουργία του ιδρύµατός του κυκλοφόρησε στις αρχές Μαρτίου στο ∆ιεθνές Οικονοµικό Φόρουµ των ∆ελφών. Ενα βράδυ, στο µπαρ του πολυτελούς ξενοδοχείου όπου διεξάγονταν οι εργασίες του συνεδρίου, µια παρέα επιχειρηµατιών που διατηρεί ισχυρούς διαύλους επικοινωνίας και µε τον γιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Νικόλαο, συζητούσε θετικά για την περίπτωση του Κ. Σηµίτη, που επίσης ήταν οµιλητής στις θεµατικές ενότητες του φόρουµ. Η συζήτηση µεταξύ των επιχειρηµατιών διεξαγόταν στη λογική ότι «αυτός ο άνθρωπος, που έκανε τόσο πολλά για τη χώρα και θέλησε να επιβάλει την εκσυγχρονιστική αντίληψη για την πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας, σήµερα ξεπουλά την περιουσία του και αυτό δείχνει ότι όσο ήταν πρωθυπουργός δεν επωφελήθηκε σε ατοµικό επίπεδο».

Το γεγονός ότι οι συγκεκριµένοι οικονοµικοί παράγοντες γνώριζαν τις κινήσεις που έκανε ο πρώην πρωθυπουργός για να εξασφαλίσει πόρους για να χρηµατοδοτήσει το ίδρυµά του από την εκποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του δείχνει, αν µη τι άλλο, ότι ο Κ. Σηµίτης όλο το προηγούµενο διάστηµα είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του αυτή στους κυρίαρχους κύκλους της επιχειρηµατικής ελίτ. Ωστόσο, η πιο ενδιαφέρουσα λεπτοµέρεια σε αυτή την ιστορία έχει ως σηµείο αναφοράς τον γιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, πρίγκιπα Νικόλαο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δευτερότοκος γιος της τέως βασιλικής οικογένειας, που τα τελευταία χρόνια διαµένει στην Ελλάδα και αναπτύσσει πολυσχιδή δράση, ήταν ένα από τα πρόσωπα που µεσολάβησαν παρασκηνιακά για να µπορέσει ο Κ. Σηµίτης να βρει αγοραστή για τα γραφεία της οδού Ακαδηµίας µε συνοπτικές διαδικασίες.

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΣ

Η στάση του Κ. Σηµίτη το διάστηµα που ήταν πρωθυπουργός µπορεί να µην επιβεβαίωνε ότι η σχέση του µε την τέως βασιλική οικογένεια ήταν εξαιρετική, ωστόσο επί των ηµερών του και κατά τη διεκδίκηση των Ολυµπιακών Αγώνων του 2004 είχε συντελεστεί σηµαντική πρόοδος. Εξάλλου, ο Κ. Σηµίτης όσο ήταν επικεφαλής στη διακυβέρνηση της χώρας είχε βρεθεί αντιµέτωπος µε την κριτική των αριστερών δυνάµεων του ΠΑΣΟΚ, που, για να τον παρουσιάσουν ως «δεξιό» και «συντηρητικό», υπενθύµιζαν στα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης ότι ήταν «βαφτιστήρι» του υιού του βασιλέα Γεωργίου του Α’ πρίγκιπα Νικολάου. Σε κάθε περίπτωση, στενοί συνεργάτες του Κ. Σηµίτη, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ιδρύµατος που φέρει το όνοµά του, ξεκαθάριζαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι ο µόνος πολιτικός ηγέτης που «πούλησε την περιουσία του» για να το χρηµατοδοτήσει, δίχως να πάρει ένα ευρώ από κρατικό φορέα. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλησε να εξασφαλίσει πόρους για να χρηματοδοτήσει το ίδρυμά του πρίγκιπα Νικολάου. Σε κάθε περίπτωση, στενοί συνεργάτες του Κ. Σηµίτη, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ιδρύµατος που φέρει το όνοµά του, ξεκαθάριζαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι ο µόνος πολιτικός ηγέτης που «πούλησε την περιουσία του» για να το χρηµατοδοτήσει, δίχως να πάρει ένα ευρώ από κρατικό φορέα.